Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Unsplash

19/05/2023 / Evelyne Vanherf

De Brusselse Pride is dit jaar een oproep om op te komen voor het basisrecht om te demonstreren

Jaarlijkse hoogdag voor de LGBTQIA+- community in ons land, afspraak nu zaterdag!

Een week lang wordt de LGBTQIA+-gemeenschap gevierd in onze hoofdstad. Tal van activiteiten worden georganiseerd in en rond Brussel die in het teken staan van het basisrecht op protesteren. Dit recht staat de dag van vandaag nog altijd wereldwijd onder druk. De Brusselse Pride Week wordt zoals gewoonlijk afgesloten met een kleurrijke parade door het hart van de stad die zal plaatsvinden nu zaterdag. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Jeet Dhanoa - Unsplash
© Jeet Dhanoa

Deze week kon je 173 regenboogvlaggen zien wapperen in Brussel naar aanleiding van de Brussels Pride Week. Na de Pride Week is het tijd voor de parade doortocht op zaterdag. Een jaarlijkse hoogdag voor de LGBTQIA+- community in ons land. Het is de dag waarop mensen uit de gemeenschap opkomen voor hun rechten. Volgens de organisatoren is de strijd verre van gestreden in een maatschappij die nog steeds vooral de opdeling man/vrouw maakt en die de nadruk legt op heterokoppels, een maatschappij waar LGBTI+ personen als ‘anders’ worden beschouwd. 

Dit jaar neemt de Brussels Pride de slogan van Amnesty International over: Protect the Protest, een oproep om op te komen voor het basisrecht om te demonstreren. Niet alleen in België maar ook in de rest van de wereld. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Amnesty International
© Amnesty International

De Pride Parade is één van de vlaggenschepen van de Brussels Pride - The Belgian & European Pride 2023. De bedoeling is om de diversiteit, tolerantie en aanvaarding van iedereen te vieren. Ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. 

De doelstellingen van de Brussels Pride: 

Een belangenplatform: de Brussels Pride 2023 is er om de stem van de LGBTQIA+- community te laten horen en te ijveren voor de verbetering van haar rechten en levensomstandigheden. Deze doelstelling sluit aan bij het thema van deze editie, Protect the Protest. 

Diversiteit: de Brussels Pride viert de diversiteit van de LGBTQIA+-community en pleit voor de aanvaarding van alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten. 

Sensibilisering: met het evenement wordt het publiek gesensibiliseerd rond de problemen waarmee de LGBTQIA+-gemeenschap heeft te maken. Dat gaat om discriminatie, vooroordelen en geweld. De stad Brussel zorgt ervoor dat de gemeenschap vrij en ongehinderd onze hoofdstad kan beleven. 

Gelijke rechten: de bedoeling is gelijke rechten voor LGBTQIA+-mensen te promoten en overheden en instellingen aan te moedigen tot een inclusief beleid voor alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten. 

Een gemeenschap: dankzij dit event brengen we deLGBTQIA+-community samen en creëren we een ruimte waar iedereen zich veilig, gesteund en verbonden kan voelen. Er worden Safer Pride-zones opgezet die de hele dag open zijn. 

Toch mogen we best trots zijn op ons Belgenland, want ook dit jaar staat ons land op de tweede plaats in de Rainbow Index. ILGA-Europe rangschikt jaarlijks landen naargelang hun inzet voor en bescherming van holebi’s. 

(Lees verder onder afbeelding)

Rainbow Europe Map and Index 2023

De Pride Parade is een optocht met heel wat rekwisieten, praalwagens en een feestelijke muzikale sfeer. Het vertrek is gepland om 14u aan de Kunstberg en de aankomst wordt verwacht rond 17u. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Brussels pride
© Brussels Pride
Kopfoto: © Teddy O