Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Fuse

14/03/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Brussel wil clubben erkennen als immaterieel cultureel erfgoed

De Nightlife Taskforce maakt momenteel een lijst op van belangrijkste nachtclubs

Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet bestudeert momenteel, in nauw overleg met de Brussels Nightlife Federation, de mogelijkheid om het Brusselse nachtleven te erkennen als immaterieel erfgoed. Momenteel wordt het dossier voorbereid om de procedure op te starten. Deze toekomstige erkenning als onderdeel van het immaterieel cultureel erfgoed van Brussel zal niet zonder gevolgen blijven voor de buurtbewoners.

Wanneer een instelling wordt erkend als van openbaar belang, wordt zij beschermd tegen elke bedreiging van buitenaf. Iemand die bewust naast een club komt wonen, kan deze dus niet aanklagen omdat ze overlast veroorzaakt. Die status werkt wel in twee richtingen. Als een zaak zich in een woonwijk vestigt, moet het alles in het werk stellen om de buurtbewoners niet te storen. 

In Brussel krijgen horecazaken het tegenwoordig moeilijk te verduren. De door een buurman veroorzaakte sluiting van nachtclub Fuse heeft blijkbaar veel mensen geïnspireerd hetzelfde te doen. De telefoon van Leefmilieu Brussel stond roodgloeiend en zo stroomden er in de maand januari maar liefst 64 klachten binnen. Dat terwijl deze dienst normaal slechts 60 klachten per jaar ontvangt.

Dit verslag werd grotendeels gebaseerd op het artikel in La Dernière Heure. 

Kopfoto: © Fuse