Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
DJ RANDALL

05/08/2024 / Evelyne Vanherf

De Britse DJ Randall, een baanbrekende drum & bass DJ, overlijdt op 54-jarige leeftijd

De koning van het mixen van drum & bass/jungle.

Heb je ooit stilgestaan ​​bij de mensen wier leven de muziek vormt waar we van houden? Eén zo'n persoon, Randall McNeil, beter bekend als DJ Randall, heeft een onvergetelijke stempel gedrukt op de drum-'n-bass-scene. 

De Britse jungle- en drum-'n-bass-dj en producer is niet meer. Vorige week trad hij nog op tijdens het Outlook Festival in Kroatië, maar slechts twee dagen na het festival kwam het tragische nieuws dat de artiest was overleden. Tot nu toe is de doodsoorzaak nog niet bekendgemaakt. Zijn overlijden op 54-jarige leeftijd had een grote impact op zowel fans als muzikanten.

DJ RANDALL
©

DJ RANDALL

RANDALL is wat ze een originele junglist noemen. Hij is de DJ van de DJ; vraag Andy C of Friction wie hun DJ-stijl heeft geïnspireerd, en zij zullen Randall zeggen. Hij begon met dj'en halverwege de jaren 80 en nadat hij in 1987 acid house had gehoord op Notting Hill Carnival, werd hij verliefd op de ravecultuur.

Randall selecteerde en pionierde elektronische muziek sinds de beruchte ‘summer of love’ van 1989. Zijn eerste optreden was op de 'Delirium'-pakhuisfeesten in Stratford, Oost-Londen. Dit leidde ook tot zijn eerste optreden op piratenradio op Centreforce. Zijn grote doorbraak zou komen toen hij optrad op de rave 'Living Dream' in Leyton. Hoewel hij al was geboekt om te spelen, betekende het niet verschijnen van Colin Faver dat Randall een set van 2,5 uur speelde.

Hij groeide al snel uit tot één van de meest prominente DJ's van de breakbeat hardcore scene. Hij was mede-eigenaar van platenwinkel en label De Underground in Forest Gate (instrumenteel bij het uitbrengen van het nummer We Are IE), samen met collega-dj's Cool Hand Flex en Mike De Underground.

Randall zou een vaste klant worden op avonden als Orange at the Rocket en Dreamscape, en werd resident in de legendarische Orange in Rocket Club, Holloway, hier speelde hij vroege jungle-cuts naast Fabio, Grooverider en DJ Hype. Gedurende deze tijd begon hij platen te produceren en uit te brengen op De Underground en Reinforced Records. 

In 1994 produceerde Randall samen met Andy C het nummer "Sound Control", uitgebracht op RAM Records. Hij presenteerde ook regelmatig de jungleshow op Kiss 100. In 1997 richtte hij het platenlabel Mac II op.

Het nieuws van het overlijden sloeg in als een bom. Op sociale media zijn talloze eerbetonen gepost voor de overleden DJ na het nieuws van zijn overlijden.

Redit
©

Redit

Tot aan zijn dood stond Randall nog steeds regelmatig achter de decks in heel Europa – met een recent optreden op Glastonbury's Shangri-La en Outlook Origins festival afgelopen week in Kroatië waar onze collega Julie hem voor de laatste keer zag optreden. Dit weekend op Dekmantel speelde Goldie het nummer Sound Control als eerbetoon aan de overleden artiest. Een emotioneel pakkend moment voor zowel Goldie als de volledige zaal. 

Je had zo'n grote invloed op mij en mijn vrienden. En ik had het geluk om met je te mogen samenwerken en met je om te gaan. Je hebt een generatie kinderen laten kennismaken met Drum & Bass toen het nog Jungle heette en je inspireerde de mensen die mij inspireerden. Rust zacht mijn vriend, je zult voortleven in onze harten en onze muziek.

DJ FRESH

Rust zacht. Bedankt voor het inspireren van een generatie.

Kopfoto: ©

DJ RANDALL