Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

01/11/2016 / Sophie Daniels

ADE door de ogen van Martin Maler

Amsterdam Dance Event is de hoogmis voor elke dance-liefhebber, artiest of promotor. Elk jaar in oktober wordt de Amsterdamse binnenstand voor vijf dagen omgetoverd tot het walhalla van elektronische muziek. Iedereen doet mee, van clubs tot restaurants en hotels en van platenwinkels tot kledingshops. De vijfdaagse marathon is niet alleen populair bij de Nederlanders zelf, ieder jaar ontvangen ze honderden nationaliteiten. Waaronder ook heel wat Belgen -maar dat zal je wel zelf aan je Facebook-feed gemerkt hebben.


Ook Martin Maler, die we kennen van zijn uitstekende producties, was dit jaar te gast op ADE. Toen we vroegen naar zijn ervaringen, kregen we meteen een heel verslag. En dat leest u hier.



Dinsdag 18/10


Rond de middag vertrok ik samen met Dries Claeys, de oprichter van Cirque Magique, naar Amsterdam, om de volgende ochtend vroeg aan de eerste ADE dag te beginnen. Wat shoppen, gezellig op restaurant en vroeg slapen.



Woensdag 19/10


De stad staat helemaal in teken van ADE. Alles is geel, overal is er muziek te horen en hokken artiesten, labels of nieuwsgierigen samen.

adepreview201520-jaar-time-warp-mini-rave-in-de-kelder-van-mary-go-wild-142236259715212045528_1303413163007941_7205178758425442098_o-1024x683Tijdens mijn eerste dag ADE viel me vooral op dat meest interessante ontmoetingen buiten het officiële deel van ADE plaatsvonden. Tussen de Amsterdamste grachten waren bijna alle restaurants, brasserieën, hotels en zelfs privéhuizen omgetoverd tot meetingruimtes. In het ene gebied vond je vooral de booking agencies, in het andere de promotors en dan had je ook nog de verzamelpunten voor artiesten.


Tussen de vele meetings met booking agencies en promotors door had ik ook nog de kans om enkele conferences mee te pikken van ADE Green, de baanbrekende conferentie die ingaat op duurzaamheid, innovatie en sociale verandering rondom festivals en de muziekindustrie. Zo kwamen Paul Brouwer (Mysteryland NL), Christiana Bilde (Roskilde DK) en Tijl Couzy (Into The Great Open NL) tijdens ADE Green/Community Spirit spreken over het belang van een lokale community tijdens je festival.


14680937_10157555035195290_5118950622044079170_oIn dit panel werd uitgelegd hoe een organisatie een positieve impact binnen de lokale gemeenschap kan hebben, zowel sociaal als economisch. Festivals hebben een belangrijke impact op de streek waar zij zich bevinden. Dit kan je bespelen door initiatieven zoals de uitvoering van een sociale activiteit samen met de lokale gemeenschap, of door samen te werken met lokale boeren. En vooral dat laatste zorgde voor veel discussie. Want hoe weeg je de balans tussen het economisch en ecologisch aspect af?


Tijdens ADE Green/Festival Voices hadden vertegenwoordigers van Boom Festival, Shambala en Joris Becker van Tomorrowland het over de kansen en de uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt door gebruik te maken van duurzaamheid. De kernvraag van het panelgesprek: is het mogelijk om een groot festival te organiseren met duurzaamheid als kernwaarde?


14682110_10157555035160290_2083431348430942145_oFestival Into The Great Wide Open heeft dit jaar de overstap op duurzame biobrandstof gemaakt. Om dit voor elkaar te krijgen werkt het festival samen met GoodFuels, een specialist op het gebied van biobrandstoffen. De organisatoren willen met deze nieuwe initiatieven hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. De CO2 voetafdruk die het festival nu maakt, is door de biobrandstof met 70% teruggebracht. De eigen stroomproductie voor bijvoorbeeld de muziek en koelinstallaties is daarnaast ook nog eens volledig fossielvrij.


Na de conferenties was het tijd om wat bij te praten met enkele Belgische promotors. De dag werd afgesloten met een geweldige maaltijd in de Jordaan-buurt.



Donderdag 20/10


De dag wat later begonnen en tijdens de middag afgesproken met vriend en collega-dj Double U Jay. Na de gezellige lunch stonden er nog enkele meetings op de planning waarna we richting De Brakke Grond gingen, waar het Gear Test Lab plaatsvond. Na wat gespeeld te hebben met Moog synths kwam ik een mooi bakje tegen dat ik nog nergens gezien had. De Arturia DrumBrute analoge drumsynthesizer. Ik was meteen onder de indruk van het tijdloze design, maar vooral van zijn sound!



14657333_1124551304260867_7717105554327186766_nNa het Gear Test Lab zijn we het MusicTalks: Best of Belgium and the Netherlands panel binnengewandeld waar Belgische en Nederlandse pioniers zoals Yves Deruyter, Lucien Foort, Jaydee en Zolex een lezing gaven over het ontstaan van de elektronische muziek. De lezing kreeg een speciale wending wanneer iemand uit het publiek geen vraag had, maar meteen enkele feiten voorlegde. Wat volgde was een hele speech over het gebruik van het woord oldskool door retro dj's, ze moesten meer refereren naar classic om de term oldskool niet te ontdoen. Daarna hoorden we dat het een lid was van Kool and the Gang, zijn vrouw had het hele gebeuren gefilmd maar dat materiaal hebben we tot op de dag van vandaag nog niet teruggevonden.


ade-music-talks-04Na het panel zijn we nog even de Pioneer dj room binnengewandeld, waar Jamie Jones aan het spelen was voor een besloten publiek van niet meer dan honderd man. Een unieke ervaring! De set werd ook gestreamed door de mensen van SLASH9.tv. Daarna raakte ik nog aan de praat met de organisatoren van Paradise City, die iets te vieren hadden. Ze hadden net de OVAM Groenevent Award 2016 gewonnen.


Na een stevig avondmaal zijn we richting Westerunie vertrokken voor Pleinvrees. Daar kregen we jammergenoeg het bordje sold out te zien. Voor de ingang kwamen we toevallig de gouden vos van FortyFive, Goldfox, tegen. Na een korte babbel, taxi genomen richting club Shelter voor Jackmaster, De Sluwe Vos en Moodyman, maar ook daar kregen we het de woorden sold out te horen. Driemaal is scheepsrecht, dus we namen de taxi richting Club De School. Binnen geraken alleen al was een avontuur. Foto’s waren verboden, het had een Berlijnse duistere sfeer en een Funktion One sound vanuit iedere hoek van de ruimte. Topper van de avond: Optimo.



Vrijdag 21/10


Vrijdag kwam topproducer Dimitri Andreas ons vergezellen. Na een lunch zijn we richting De Brakke Grond vertrokken om wat gear te testen. Ook Pioneer was aanwezig, waar ze vooral uitpakten met de nieuwe Pioneer SP16 Sampler. Leuk maar prijzig ding.


Na enkele leuke babbels en een Indisch maal vertrokken we naar het Tropenmuseum, waar onze landgenoot Nico Morano een topset neerzette. Daarna gingen we nog even langs bij Blijburg aan Zee voor Hatseklats waar landgenoot dj Prinz moest spelen.


hoofdfotoNa ons bezoek aan de Amsterdamse kust hebben we ons ADE avontuur afgesloten op Richie Hawtins Enter, waar Matador, Gaiser en Julian Jewell de Mediahaven deden ontploffen.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête