Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Lijstjestijd

22/12/2020 / Sophie Daniels

#LIJSTJESTIJD: De beste muziek van 2020 volgens deze artiesten

Deze Belgische artiesten delen hun leukste tracks en albums van het afgelopen jaar

Linear Straight

Als eerste kies ik Inhabited Shadows van Headless Horseman. Dit album is voor mij het betere werk dat in 2020 het daglicht zag. Zijn signatuur sound die hij resoluut blijft bespelen doorheen zijn producties onderscheidt zich in emotie en in de manier waarop hij zijn verhaal telkens brengt. Industrieel? Akkoord, maar niet in de klassieke vorm. Hij blijft een fantastische soundcsape artiest en in combinatie met de pompende, zeer krachtige industrial beats komt hij inderdaad tot een magisch geheel. Dit album is een staaltje van kunnen met complex rhythms en abstracte klanken in een spookachtig kleedje. Als topping tovert deze man er nog een sausje van hedendaagse glitch en wavefolding modulaties aan toe wat het plaatje helemaal compleet maakt. De track Dream Denier is hier een mooi voorbeeld van. Het blijft keer op keer genieten.

Nummer twee is 5Y47, een various artist album van Tommy Four Sevens 47 label. Een vette compilatie waarop naast andere toppers als Ancient methods, Tommy Four Seven en Swarm Intelligence ook weer Headless Horseman mij omverblaast met Sand Mountain van Headless Horseman. Ik zou zeggen … Ogen dicht en genieten.

Marco Bailey

Voor mij is deze track zeer emotioneel geladen. Ik gebruik Empathy vaak om mijn sets af te sluiten, dit ligt volledig in mijn stijl. Kmyle is van Frankrijk en is een zeer getalenteerde producer. Kmyle kwam dankzij het fantastische album Northern Landscapes op het in Frankrijk gevestigde label Skryptöm ook bij de rest van Europa op de radar bij liefhebbers van abstracte, compromisloze techno.

Border One

Ik hou van veel tracks van Jeroen maar deze springt er voor mij echt uit. Dit nummer herinnert me ook aan mijn eerste gig van 2020 in Mødular club, Kaapstad. Waar ik het voor de eerste maal in een club draaide. De spanning en buitenaardse sfeer in deze track vind ik geweldig. En een coole titel!

Nog zo’n artist die mij zelden of nooit teleurstelt. De Arcadian Falls EP van Inigo Kennedy op Voltage Imprint vind ik een heel mooie EP. Ik hou van de melancholische, dromerige vibe in dit nummer. En het perfecte arrangement maakt het helemaal af.

SWART

Eén van mijn favoriete tracks van 2020 en misschien zelfs van dit decennia, wat een ongelofelijk lied. De punch van de kick en de melancholische melodie doet het echt voor me, en wanneer die kleine vocal erbij komt is het hek van de dam. Ik ben heel hard voor techno met wat trancy invloeden en deze track hits the spot!

Iets helemaal anders, een zware harde industriële banger van Buried Secrets. Echt een top ontdekking, voor het eerst gehoord in een set van de Leuvense artiest KÏNG. Ik hou van de high energy in deze track, de kicks en percussie en de absoluut gestoorde sounds die erbij horen. Dit is een van mijn favoriete peak time schijven en als je de kleine opbouw en drop rond 3 minuten 20 hoort, snap je wel waarom. De vocal spreekt me ook enorm aan 'There is something that bonds us, this music'. Om dan allemaal lekker knetter hard te gaan op deze glorieuze schijf.

Cellini

Mijn favoriet omdat de track ongelofelijk blijft groeien, in een constante spiraal naar boven gaat. En mij echt een gevoel van hoop gaf, ik blijf wachten op het moment dat ik deze voor een volle zaal kan droppen.

Parallel Circuit

HAYES moet zowat één van mijn favoriete labels geworden zijn in 2020. Temudo, Norbak en co brengen heerlijke échte puristische techno met veel respect voor het genre. Deze Spasm is één van mijn favorieten, masterclass in groove en sounddesign.

Dit nummer heeft alles en ik kan gewoon niet wachten tot het moment dat deze knalplaat de boxen aan flarden scheurt.

X&trick

Dit jaar hebben we bij Rave Alert een compilatie samengesteld waar we onze visie op rave, meer bepaald Neorave, met de wereld wilden delen. De eerste track is deze van Jan Vercauteren. Dit supertalent uit Vilvoorde heeft dit jaar meerdere dikke releases gehad maar deze staat toch bovenaan.

Deze track komt van mijn eigen hand en is uitgekomen op mijn EP voor Rave Alert. Skinhunter is opgedragen aan een vriend die tijdens de Coronaperiode is overleden. De track, en de videoclip die uit kwam op HATE, zit boordevol emotie en is voor mij persoonlijk een van de tracks van het jaar

TWAN

New Frames is één van de aliassen van de drum'n-bass producer Mathis Mootz (The Panacea) samen met David Frisch. Zoals in zijn andere aliassen heeft Mathis altijd een hoge standaard qua productiekwaliteit en dat bewijst hij hier nogmaals op het label HAVEN van Keepsakes met een remix van Perc er bovenop. Zeker een van mijn favoriete releases van 2020! Scheurende kicks, een opzwepende lead synth en een zware basslijn om het af te werken op het einde van de track. Heerlijk.

Heel goede remix van een heel goede track. Zat in elke set die ik in 2020 kunnen spelen heb dus kan zeker niet ontbreken in deze lijst. (Ook al waren dat er niet zoveel). Een hedendaagse stomper afgewerkt met rave invloeden uit het verleden. Zowel Dahryl als Buried Secrets zijn opkomende talenten waar we volgens mij nog veel van gaan horen in de toekomst, zeker in het oog houden dus.

Senses Of Mind

Dit was het nummer dat uitkwam op de lancering van ons eigen Label Untold Stories. Gespeeld door een tal van grote artiesten van Afterlife, we hadden niet verwacht dat we zo een support zouden krijgen. Dit was voor ons wel een mijlpaal in het jaar 2020.

Deze track is echt een totaal plaatje, de drums zijn ingespeeld door een echte drummer niet enkel zijn hier samples gebruikt ook de analoge uplifiting synth geeft een gevoel van geluk. In deze moeilijke periode van corona hebben we deze plaat gespeeld op onze laatste booking dit jaar The Dansant, we zagen de glimlach op de mensen hun gezicht gewoonweg 100% genieten.

A. Brehme

Luisteren voelt als tijdreizen, met een frisse interpretatie van het verleden, en een ode aan de toekomst.

Combinatie van minimalisme met groove, dub met Detroit. Eentje die wacht om, van zodra het kan, dansvloeren te onttrekken van het aardse.