Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Sfeerbeheer

21/09/2023 / Dieter Holvoet , Pieter-Jan Nerinckx

Sfeerbeheer brengt Berlijn naar Antwerpen

Wij spraken de oprichters over de missie en visie van het collectief

Het Limburgs-Antwerps collectief Sfeerbeheer trekt volgende week vrijdag richting Ampère met een ongelooflijk sterke line-up. Onder andere MRD en Indecorum staan op het lijstje. Maar wat bezielden 3 Limburgse gasten om met eigen feesten te beginnen in de Scheldestad? Wij belden met de oprichters van het collectief en vroegen hun naar de missie en visie van Sfeerbeheer.

Hoe zijn jullie begonnen als collectief?

We zijn drie jeugdvrienden uit Limburg die kwamen studeren in Antwerpen. Op een gegeven moment hadden we het gevoel dat we wat misten op de feesten hier, wat uitgebreidere, zorgvuldiger gekozen line-ups, wat goedkopere evenementen ook. Dat was de eerste insteek. Dan hebben we een hoop lokale artiesten opgetrommeld voor de eerste editie van Sfeerbeheer, die gaat al terug tot 2019. Toen hebben we dat in de Aalmoezenier gedaan, een kleine zaal zonder lichten en fatsoenlijke geluidsinstallatie. Dat evenement was toen heel erg tegengeslagen, we hebben daar toen veel uit geleerd. Dan zijn we begonnen aan een rebranding van Sfeerbeheer. We beslisten toen dat we juist niet wilden doen wat iedereen toen deed: veel hard techno, veel grote namen boeken en op het grote publiek inspelen. 

Toen zijn we beginnen kijken naar welke muziek we zelf juist leuk vinden en zijn we meer in de richting van alternatievere techno beginnen kijken: ghetto house en Chicago tech. Namen als MCR-T, Miss Bashful, DBBD. Ik ben deze zomer naar Dour geweest, ik ben daar aan de praat geraakt met een hoop Fransen die Sfeerbeheer allemaal kennen, gewoon puur omdat we zo’n uitzonderlijke line-ups boeken. Artiesten die mensen veel op Spotify luisteren, maar nergens zien. Corona heeft er natuurlijk heel erg tussen gezeten, dus hebben we wat livestreams georganiseerd om er wat leven in te houden. We zijn daarvoor naar een verlaten militair domein gegaan, de 21ste verdieping van een appartementsgebouw in Antwerpen, La Rocca, Club Vaag... Maar na corona zijn we er terug ingevlogen! 

Foto  van Sfeerbeheer
© Sfeerbeheer

Vanwaar komt jullie naam?

Met de vrienden waar ik het eerder over had, gingen we veel naar feesten en wouden we ons wat specialer aankleden. Daarom deden we van die werkhesjes aan, van die fluohesjes. Omdat ik toen nog in een studentenvereniging zat stond er op de rug ‘Sfeerbeheer’. Toen we aan het brainstormen waren, dachten we opeens aan die naam. Sfeerbeheer, da’s lekker Nederlands, klinkt ook fantastisch in de mond en weerspiegelt ook wel wat we willen doen. We hebben dan later ook zelf van die constructievestjes laten maken, zwart-wit en ons logo op de rug, als een soort van hommage aan de plek waar het allemaal begon.

Wat zijn jullie ambities met het concept?

We merken dat het concept aanslaat bij het grote publiek. We zien het ook steeds groter. Momenteel staan we in contact met een aantal grote artiesten en agencies, bijvoorbeeld dat van MCR-T, Julian Muller en MRD, die we nu juist hebben kunnen boeken. Maar daar stopt die ambitie zeker niet. We hebben nu 1 grote editie in Ampère, maar het is voor ons wel de bedoeling dat daar volgend jaar 2 a 3 edities komen en in Club Vaag hebben we ook al 4 edities vaststaan voor 2024. Het is de bedoeling dat daar nog eentje bijkomt: een open air. Een evenement waarvan we zelf de productie doen en dat zou kunnen doorgaan op de Konijnenwei of ergens anders in Antwerpen. 

Het hoeft ook niet per se in Antwerpen te blijven. We willen ook graag naar Brussel gaan, maar dan wel beginnen in clubs tot we een beetje beginnen uitbreiden. In het verleden hebben we ook al samenwerkingen gehad met een Nederlands en Frans concept. We zijn wel echt volop bezig met de plannen voor 2024 en hoewel we nog niet veel concreet hebben, staan er wel al wat schetsen op papier. Het budget is in ieder geval al gespekt door het succes van de edities van dit jaar en die dat nog moeten komen.

In Ampère willen we graag grotere namen boeken, met een flink prijskaartje. Al is het niet omdat je het geld hebt dat je die artiesten kan boeken, het is echt veel netwerken en discussiëren met hun agencies. We zijn wel op een punt gekomen dat dat allemaal wat soepeler begint te lopen. Als beginnend concept nemen niet veel agencies je echt serieus, ook al leg je het geld wel op tafel.

Foto  van Sfeerbeheer
© Sfeerbeheer

Wat trekt jullie aan aan Ampère als club?

We hebben Club Vaag altijd gezien als de feestlocatie, daar kun je elk weekend naartoe om je even goed te laten gaan, die zijn ook elk weekend open. Ampère daarentegen is eerder een evenementenlocatie, waar je iets in display kan zetten van wat je doet als concept. Dat is iets wat je zorgvuldig moet doen: het is een grote locatie, er is veel mogelijkheid qua lichten en extra geluid. Het is ook veel groter en echt in het hartje van Antwerpen, wat ervoor zorgt dat je veel mensen kan aantrekken. 

Wat kunnen we verwachten van de clubnacht met MRD?

We willen graag Berlijn naar Antwerpen brengen: de hardtrance, moderne trance, de wat meer technische, wat groovy techno naar Antwerpen brengen. Niet wat je tegenwoordig op TikTok ziet passeren. Zolang het maar past binnen de 10 seconden van TikTok is het een leuk nummertje: daar zijn wij het niet mee eens.

Foto  van Sfeerbeheer
© Sfeerbeheer

Tickets

Overtuigd? Tickets voor hun clubnacht in Ampere met MRD, Bad Boombox, INDECORUM, BAUGRUPPE90 en DØEMP zijn momenteel in de laatste wave te koop aan €24 per stuk. Gelukkig voor jullie mogen we echter ook twee duotickets weggeven! Check voor meer info onze Instagrampagina.

Kopfoto: © Sfeerbeheer

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête