Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Emily Jeanne

19/10/2023 / Evelyne Vanherf

Interview met de nieuwe resident van Funke - Emily Jeanne

We spraken met Emily Jeanne over haar nieuwe residentie, haar leven in Berlijn en kippenvelmomentjes.

Emily Jeanne - één van de nieuwste toevoegingen van Funke heeft een muzikale reis achter de rug die een decennium beslaat en waarbij diverse elektronische genres zijn verkend. De 'Never steering too much in one direction' artieste is even bekwaam in het leveren van hitte tijdens piekmomenten als in het verkennen van introspectief en experimentele hypnose op de dansvloer. In haar sets schakelt ze moeiteloos tussen opzwepende nummers naar emotioneel geladen en euforische afsluiters. Haar selectie omvat tracks met complexe texturen en rijke melodieën.

Als resident van Funke geniet ze van de creatieve vrijheid om line-ups samen te stellen in een intieme setting. Aangezien ik zelf ook graag vertoef in de gezelligste huiskamer van Funke was dit de perfecte gelegenheid om even kennis te maken met deze toch wel uitzonderlijke artieste. 

Emily Jeanne
©

Emily Jeanne

We spraken met Emily Jeanne over haar nieuwe residentie, haar leven in Berlijn en kippenvelmomentjes. 

Hoe is jouw liefde voor muziek begonnen?

Als kind spendeerde ik veel tijd alleen. Mijn vader had een drukkerij, mijn moeder een frituur. Hierdoor zat ik vaak in mijn eigen wereld, vergezeld met mijn walkman (en later mijn discman). 

Tijdens mijn tienerjaren nam mijn broer (Thang) mij mee naar feestjes. Toen voelde ik die muziek via een soundsystem door mijn lijf gaan. Zalig gewoon.

Vroeger vond ik het lastig om mijn gevoelens onder woorden te brengen of ze een plek te geven, maar muziek kon dat voor mij. Daardoor is muziek ook zo belangrijk geworden. Niet enkel het emotionele maar ook het fysieke aspect van muziek speelt een grote rol in mijn leven. Mijn lijf moet bewegen, meditation on motion, mijn uitlaatklep. 

Hoe heb je Funke leren kennen?

Ik woonde nog in Berlijn toen ik het nieuws hoorde dat er een nieuwe club ging openen in Gent (mijn hometown trouwens) dus ik was benieuwd! 

Eenmaal in België (Antwerpen) duurde het even vooraleer ik geïnstalleerd was en toen kwam de pandemie. Wanneer de clubs terug geopend waren duurde het niet lang voor ik er zelf mocht spelen en ik was meteen verliefd op die plek. Een kleine, intieme plek (hun belichting al gezien? Sfeertje!).

Van het één kwam het ander en plots zat ik aan de bar om evenementen te bespreken. 

Als je Funke in 3 woorden zou moeten omschrijven ...

Avontuurlijk, non-conformistisch, een warme thuis. 

Wat vind je van het nachtleven in Gent? 

Ik ga enkel naar Funke (sorry Gentje) aangezien ik vaak in het weekend speel of graag ook niks doe tijdens een weekend off. 

Je hebt eerder in Berlijn gewoond, wat heeft Berlijn je geleerd in termen van muziek?

Ik ben niet zeker of Berlijn op zichzelf me veel heeft geleerd over muziek, maar deze stad heeft mij vooral veel over mezelf geleerd. En net dat is zo verbonden met mijn muzikale ontwikkeling. Tijdens mijn stage bij K7 in Berlijn ging ik door een heftige periode. Daardoor was ik erg op mezelf. Nog meer dan voordien. 

Ik woonde ervoor in Parijs & Saigon voor mijn studies en trok mezelf vaak terug. Door de stad lopen of op mijn vloer liggen en muziek luisteren, het was het enige wat mij interesseerde. 

Ik heb wel in Berlijn leren producen, die stad heeft de beste modular shop on this planet: Schneidersladen. Daardoor is mijn interesse in music gear wel ontzettend gegroeid. In Patch Point heb ik ook nog zelf modules (die als kit verkocht werden) gesoldeerd. De community rond elektronische muziek is er zoveel groter en meer toegankelijker, ik denk dat dit wel een grote invloed op mij heeft gehad. 

Wat is één ding dat je mist aan Berlijn?

Ik mis 2 dingen heel hard, het grote aanbod aan eetplekjes en platenzaken. Ik woonde eerst heel dicht bij Hardwax, en erna niet zo ver van Spacehall. Ok, ook nog het feit dat die stad zo goed als nooit slaapt. Dat mis ik wel ontzettend hard in België.

Je produceert ook je eigen muziek, waar haal jij jouw inspiratie uit? 

Ik wou dat ik kon zeggen dat bepaalde gebeurtenissen mij inspireren om muziek te maken maar dat is niet het geval. Ik kruip in de studio en experimenteer met mijn modulaire synth of met samples. Alles wat ik in mijn omgeving opneem heeft wel invloed op mijn gemoedstoestand, en dat vertaald zich achteraf in de studio. 

Ik heb ergens gelezen dat Dour je eerste festival ooit was, hoe was het om deze zomer aan de andere kant te staan van het festival? 

Eigenlijk was Pukkelpop mijn allereerste. ik heb mijn ouders kunnen overtuigen om mij op mijn vijftiende te laten gaan. Ik ben een grote fan van The Knife en ik moest die zien. En vorig jaar heb ik op de camping van Dour gespeeld, een stage gecureerd door La Nature. 

Dit jaar stond ik op de Rockamadour. Het voelde eigenlijk aan als een club want het was afgebakend door containers. Maar de vibe was super. Ik kwam toen net van Boomtown dus ik was redelijk gestrest om er op tijd te geraken, ik heb niets van het festival zelf kunnen zien, wat wel zonde is. Een set is zo snel voorbij en erna gaat er enkel adrenaline door je lijf, dat er verder geen plaats meer is om aan iets anders te denken. Ik heb er alleszins wel van genoten! 

Heb je nog steeds stress voor een optreden? 

Niet echt meer zoals vroeger. Ik denk dat mijn lijf er ook op een bepaald moment genoeg van had. Je leert gewoon loslaten en accepteren dat je niet alles onder controle kunt hebben. Dat perfectionisme niet thuishoort in een club (dus ook niet in de booth), spontaniteit wel. 

Waar krijg jij nog kippenvel van? 

Nieuwe muziek vinden en horen. En mijn hondjes zien rollen van blijheid in de zetel (hun haar stofzuigen is wel minder plezant). 

Wat staat er nog op de planning voor de komende maanden?

Ik heb het zo ontzettend druk gehad met mijn andere job, dat ik nu zooo snak naar "studiotijd". Het duurt altijd even om terug in the zone te geraken. Ik was bezig met een nieuwe EP dus ik wil hem zo graag af hebben. Daarnaast heb ik mijn eerste remix klaar en komt er nog een compilatie appearance. 

Events dit weekend

Wil je Emily Jeanne graag aan het werk zien? Dat kan, deze vrijdag kan je haar aanschouwen in Leuven voor het event van Nacht en zaterdag cureert Emily terug een avond in de gezelligste huiskamer van Funke. Voor deze 9 uur durende dansende avond heeft ze Perko & Carrier uitgenodigd om samen mee aan de draaitafel te staan. 

Kopfoto: ©

Emily Jeanne

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête