Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Femke Vercauteren

30/04/2024 / Evelyne Vanherf

Black Teeth Radio, een live-webradioplatform gevestigd in Sint-Niklaas

We hadden een gesprek met Gilles en Pauline over het verhaal achter Black Teeth Radio!

Een paar weken geleden waren we te gast bij Black Teeth Records / Radio, waar twee lieverds (Gilles en Pauline) ons stonden op te wachten voor een rondleiding in hun studio. Black Teeth Records / Radio is een live-webradioplatform dat 24/7 bezig is met alles wat underground is. Het label richt zich vooral op dubstep, breaks, electro en hybride genres, terwijl het radiogedeelte zich voornamelijk richt op alles wat niet commercieel is. Ook geven ze jonge talenten de kans om zich te tonen aan een breder publiek. Hoog tijd om hun aan het werk te zien en het verhaal achter Black Teeth Radio te ontdekken. 

Pauline en Gilles
©

Pauline en Gilles

Hoe is jullie reis in de wereld van de radio begonnen?

Gilles: Als jonge knaap ben ik opgegroeid met Sonar Soundlab. Destijds was dit een experimenteel geluidsproject van Roel Thierens binnen zijn werk bij Jeugdcentrum Den Eglantier. Daar werd geëxperimenteerd met alle facetten van geluid, van livestreaming tot recording, en dat prikkelde mijn creativiteit. Het project kwam tot een einde met het vertrek van Roel, maar ik bleef op die zolder rondscharrelen met een paar versleten Technics-spelers met soms eens een CDJ-set van de uitleendienst en een eenvoudige webcam, waar ik met OBS aan het experimenteren was. Tijdens die periode bracht ik ook vaak tijd door bij Warre van Warrecords in Antwerpen, waar ik een aantal keer mocht draaien tijdens de livestreams van destijds.

Toen ik in 2020 het label oprichtte, zag ik een kans om een ruimte in het jeugdhuis om te vormen tot een werkplek en kantoor. Niet lang daarna kwam ik op het idee om bij de stad te informeren naar de mogelijkheid om een Pioneer DJ-set aan te schaffen voor het jeugdhuis, waarmee we livestreams konden organiseren. Enige tijd later werd dit werkelijkheid, en zo ontstond Black Teeth Radio.

Nel Samoy
©

Nel Samoy

Nel Samoy
©

Nel Samoy

Nel Samoy
©

Nel Samoy

Nel Samoy
©

Nel Samoy

Pauline: Na een relatiebreuk was ik even het noorden kwijt en wilde ik op zoek gaan naar wat mij typeert: mijn liefde voor elektronische muziek. Die liefde was de afgelopen jaren sterk geërodeerd doordat ik veel meer in de rockmuziekscene vertoefde, mede door het succes van de band van mijn ex-vriend. Toen we besloten uit elkaar te gaan, merkte ik dat mijn identiteit niet meer zo authentiek was als ik dacht. Ik was verhuisd naar Leuven voor mijn studies en door een samenloop van omstandigheden was mijn focus verlegd naar andere doeleinden.

Ik herinnerde me dat ik op 16-jarige leeftijd sporadisch bij Gilles thuis op bezoek kwam omdat we dezelfde passie deelden: muziek. Gilles en ik wisselden veel kennis uit, vooral van zijn kant. Hij is nog altijd zo gepassioneerd en weet enorm veel van de geschiedenis en context van verschillende genres binnen de elektronische muziek. Hij toonde me destijds al zijn enorme vinylcollectie, wat me deels prikkelde om iets met muziek te gaan doen. 

Gilles had ik leren kennen in drum ’n bass-kringen, want onze generatie tieners werd gekenmerkt door een grote groep ravers in het Waasland. Afgelopen zomer besefte ik dat ik de sfeer van de scenes en de sound van bass enorm miste, dus stuurde ik Gilles een bericht met de vraag of ik een handje mocht bijsteken bij Black Teeth. Toen kwam de bal aan het rollen en voor ik het wist, stond ik aan het roer van een webradio. 

Wat de radio betreft, ben ik verantwoordelijk voor de bookings. Eerlijk gezegd is dit een functie die op mijn lijf geschreven is, want ik vind het geweldig om nieuwe connecties te leggen en de ervaring van artiesten zo aangenaam mogelijk te maken. Het is een droom die uitkwam.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Gilles: Het verhaal van Black Teeth begon aanvankelijk als een collectief initiatief van drie geestverwanten. Hoewel twee van hen inmiddels andere paden bewandelen, blijf ik als leidinggevende aan het project verbonden, in samenwerking met ons nieuwe lid en bestuurslid, Pauline Gils, die zich in de zomer van 2023 bij ons heeft aangesloten. Pauline en ik delen een langdurige vriendschap, waarbij muziek altijd een prominente rol heeft gespeeld. Ondanks dat onze wegen zich door studie en werk enigszins hebben gescheiden, hebben we elkaar uiteindelijk weer gevonden en besloten we gezamenlijk deze uitdaging aan te gaan.

Gilles De Boeck, Jan Van Bel, Sem Cappaert
©

Gilles De Boeck, Jan Van Bel, Sem Cappaert

Pauline: Zoals ik reeds heb vermeld, was er in onze tienerjaren een enorme gedrevenheid in het Waasland. Gilles was net zoals veel andere jongeren van onze generatie toen zeer ondernemingsgezind en organiseerde zelf feestjes. Ik keek altijd wel een beetje naar hem op, op dat vlak. Wat onze vriendschap zo uniek maakte, was niet dat we samen gingen feesten, maar vooral dat wij op ons gemak thuis écht naar muziek luisterden. Zonder alcohol of middelen, gewoon thuis luisteren met een kopje thee. 

Waarvan is jullie liefde voor deze muziekgenres gekomen?

Gilles: In Sint-Niklaas bevond zich destijds de gerenommeerde skateshop Tarmak, waar Bart Warnier als filiaalmanager werkzaam was en regelmatig lokale DJ's programmeerde. Tijdens het vierjarig jubileum van de winkel zorgde een dj voor opwinding door de 12-inch van Loefah met het nummer "28 grams" te draaien, terwijl de straatkunstenaar Locatelli Steve een indrukwekkend werk creëerde. Bart overhandigde mij persoonlijk de flyer en poster voor het grootschalige evenement van Tarmak in de splinternieuwe locatie van De Casino, waarbij een ticket tevens diende als lot voor de WESC tombola, waar ik uiteindelijk een hoofdtelefoon aan overhield. 

Op de line-up stonden onder andere Murdock, Addicted Kru Sound, Harmony en Undertone, laatstgenoemde een duo-project van Digid & Wasp. Tegelijkertijd raakte ik bekend met het label uit Kortrijk/Gent genaamd Warriorz REC, met releases van onder andere ARtroniks, waarvan het een persoonlijke ambitie was om een EP van hem uit te brengen op ons label. Verder had je Sciene & Sint niklazenaar digid op het Warriorz label. Ook labels zoals Tempa, Swamp 81, DMZ en Black Box, Osiris Music UK speelden een cruciale rol in mijn muzikale reis.

Pauline: Mijn interesse in elektronische muziek begon toen ik nog een tiener was. Ik raakte al snel gefascineerd door de energieke beats en diepe bassen van genres als dubstep en breakbeat. Maar wat me echt aansprak, was de rijke geschiedenis achter deze muziek, vooral in de UK bass scene. Ik dook dieper in de oorsprong en ontwikkeling ervan, en werd steeds meer gegrepen door de verhalen en de community eromheen. Mijn liefde voor elektronische muziek is dus sterk geworteld in mijn waardering voor de geschiedenis van de UK bass scene en de invloed ervan op de bredere muziekcultuur.

Gilles en Pauline
©

Gilles en Pauline

Waar staat Black Teeth Records voor? Hoe zijn jullie op deze naam gekomen?

Gilles: Het Black Teeth-project belichaamt een duistere, bijna urban punk-achtige DIY-mentaliteit, verpakt in een elektronische stijl. Niet alleen muziek, maar ook het artwork neemt een essentiële plaats in binnen ons concept. In dit opzicht werken we nauw samen met Samortal, wiens artistieke stijl perfect aansluit bij onze visie. De totstandkoming van de naam Black Teeth was op zijn zachtst gezegd onconventioneel. Tijdens de versoepeling van de lockdown in de zomer hebben we wekenlang geploeterd met namegenerators, tot een van ons uitriep: "Maar jongens, Black Teeth zou wel ne goeien zijn want uw tanden zien alle lappen zwart van de wijn" Kort gezegd: er werd tijdens de lockdown veel wijn gedronken, en de naam bekt wel goed. 

Pauline: Aangezien ik slechts aan het roer sta sinds 2023, heb ik weinig over deze naam te zeggen gehad. Maar zoals mijn voorgangers het zo schoon konden zeggen, Black Teeth bekt gewoon goed.

Wat maakt radio voor jullie een uniek medium om in te werken?

Gilles: Voor mij vormt dit de ultieme manier om een diverse community te smeden. Het doel is om muziekliefhebbers, dj's, producers, nieuwsgierigen en andere creatieve geesten samen te brengen op één platform, waar iedereen zijn of haar passie kan delen. Dit omvat niet alleen de muzikale aspecten, maar ook grafische vormgevers, kunstenaars, fotografen en vele anderen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Pauline: Identiteit is een belangrijk concept geworden binnen de muziekwereld. Ik denk dat onze radio de perfecte ruimte creëert voor jongeren om te experimenteren met identiteit. Het is echt hartverwarmend om elke zondag een totaal andere sfeer te ervaren, maar toch telkens met dezelfde uitkomst: jongeren die bruisen en bezig willen zijn. De creativiteit en geestdrift waarmee jonge mensen naar onze studio komen, zijn gewoon onbeschrijfelijk en enorm kostbaar. Onze radio vormt ook de mogelijkheid om een community op te bouwen en dat loont de moeite. Want we creëren zo een mechanisme waarbij mensen die creatief bezig zijn op vlak verscheidene disciplines veel voor elkaar kunnen betekenen, zonder dat geld het belangrijkste is.

Dank u voor jullie tijd! 

Kopfoto: ©

Femke Vercauteren