Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

30/01/2017 / Victor De Smet

#INTERVIEW: Ramon Tapia

De Antwerpse producer/dj Ramon Tapia weet hoe deftige techno en tech-house te producen. Zijn Chileens-Nederlandse roots vind je terug in zijn unieke, groovy vibe die je onmiddellijk naar de dansvloer zuigt. Het is niet makkelijk om Tapia zijn stijl te beschrijven in een paar zinnen, aangezien hij door de jaren heen heel wat verschillende stijlen heeft verwerkt in zijn producties. Zijn eerste releases worden gekenmerkt door een ietwat stevigere techno maar Tapia’s doorbraak vond pas plaats wanneer hij een groovy en funky vibe toevoegde aan zijn producties. Hier eindigt het verhaal van Ramon Tapia nog niet, want ook in 2017 heeft hij heel wat voor ons in petto. Wij interviewden Ramon over zijn toekomstplannen.

What Happens - Begin 2000 verhuisde je naar Antwerpen om juwelier en diamantslijper te worden, dat is ietwat verschillend van een carrière als dj/producer. Hoe kwam je in de techno scene terecht en wat trok jou over de lijn om er je job van te maken?


Ramon Tapia - Toen ik nog op school zat, was ik al een enorme fan van techno en house. Na school gingen we altijd naar de plaatselijke platenwinkel, genaamd ‘USA Imports’ (wat later zowat mijn tweede thuis werd). Iedereen die er werkte draaide al vaak in de plaatselijke clubs en zij lieten me kennismaken met next-level techno en house, ik was onmiddellijk verkocht! Na een tijdje was ik direct genoeg om te vragen of ze geen hulp nodig hadden in de winkel, wat me mijn droomjob opleverde. Je kan je al voorstellen hoe het voor mij was om er te werken, ik voelde me als een kind in een snoepwinkel! Om mijn muziekverslaving nog extra te voeden, was ik diegene die de dozen opende met de nieuwe releases. In de winkel leerde ik enorm veel dj’s kennen die nu allemaal oude bekenden zijn in de Belgische scene. Zij waren diegenen die met dat extra duwtje in de rug gaven om dj/producer te worden, en kijk waar ik nu sta!

WH - Antwerpen heeft een zeer levendig nachtleven. Naar welke club gaat jouw voorkeur uit wanneer je in Antwerpen uitgaat? Wat maakt het zo speciaal?


R - Wel, Café D’Anvers is de bekendste club in Antwerpen en voelt voor mij aan als thuis, maar de nieuwste aanwinst van ‘t Stad is Ampere. De club ligt onder het Centraal station en ruikt zelfs naar nieuw! Ze hebben een fantastisch geluidssysteem en line-ups om ù tegen te zeggen. En ja- heb ik je al gezegd dat ’t onder een treinstation ligt?

WH - Laten we het wat meer hebben over je muziek. In december bracht je je eerste nummer uit onder je nieuwe alter ego Amari op het label van John Digweed, Bedrock records. Dit nummer heeft een andere, meer melodische vibe dan wat we gewoon zijn van jou. Kunnen we in de toekomst meer soortgelijke nummers van Amari verwachten?


R - Jazeker, ik heb net enkele remixen gemaakt onder mijn Amari alter ego en die krijgen al heel wat belangstelling. Mijn eerste release was, zoals je al zei, op Bedrock en mijn recentste nummer, Extea, is net uitgekomen op het Duitse Label The Plot Music. Verder ben ik ook aan een samenwerking begonnen met een paar Belgische vrienden. Er zit onder andere een release aan te komen samen met Mike Thor en ook eentje op het label van Lee Burridge, samen met mijn oude vriend Lost Desert.


WH - Je volgende EP ‘Snuss’  komt uit op het label van Secret Cinema, GEM Records. Op deze EP werkte je samen met Rik Watts, die ook bekend staat om wat funk en groove toe te voegen aan zijn techno. Wat kunnen we ervan verwachten? Zal deze EP gelijkaardig zijn aan de release onder je alter ego Amari of zal het eerder lijken op de gekende sound van Ramon Tapia?


R - Deze EP is zeker en vast eerder de in de stijl van Ramon Tapia zoals de fans ze kennen. Het is eerder “groovy techno”, maar dan met mijn typische sound. Ik heb de voorbije jaren al vaak samengewerkt met de gasten van GEM Records en heb al een paar samenwerkingen met Secret Cinema gedaan. Wanneer ze me vroegen om een vervolg te maken op mijn laatste release, was ‘Snuss’ het eindproduct. Ik ben erg tevreden mee.


WH - Er komt nog een andere release aan en ditmaal op Knee Deep in Sound, het label van Hot Since 82. Wat kan je ons hierover vertellen?


R - De release die ik voor Knee Deep in Sound maakte was eigenlijk al in September af, maar ik was er nog niet helemaal tevreden over. Nadat ik er enkele aanpassingen aan deed, stuurde ik het door naar Hot Since 82. Een paar dagen laten kreeg ik van hem een WhatsApp: “Dude, dit is een absolute knaller!”. Ik was natuurlijk meer dan tevreden dat hij het goed vond en nu komt de releasedatum snel dichterbij, je kan de EP eind februari verwachten. Er staan ook twee fantastische remixen op, één van Tiger Stripes en één van Re:You. Ik ben een tevreden producer!

WH: In 2012 startte je jouw eigen label Say What Records. Sindsdien heb je een paar van je eigen remixen en nummers op dit label uitgebracht. Zijn er releases gepland in de nabije toekomst op Say What Records die we zeker en vast eens moeten checken?


R - Er is een nieuwe rijzende ster uit Italië, Valerio Vaudano, en hij zal de komende release op het label verzorgen. Onder mijn Amari alter ego zal ik de remix maken voor deze release. Deze EP wordt een hit, al zeg ik het zelf.

WH - De voorbije jaren remixte je en werkte je samen met onder andere UMEK, Monika Kruse, Armand Van Helden, DJ Sneak en Martin Buttrich. Met wie zou je graag in de toekomst samenwerken of een remix voor maken?


Er zijn zo veel fantastische artiesten die in mijn hoofd schieten. Als ik echt moet kiezen, zonder rekening te houden met genre, zou ik voor Pharrell gaan! Die gast is waanzinnig goed! Een samenwerking met Hans Zimmer zou ook te gek zijn, hij kan je met 2 noten kippenvel geven en zelfs een traantje laten wegpinken. Mocht je Pharrell of Hans Zimmer ooit tegenkomen, zeg hem dan alsjeblieft dat hij me moet bellen om eens samen in de studio te kruipen.

Wil jij Ramon Tapia graag aan het werk zien? Dat kan! Op 4 februari kun je hem aan het werk zien op Diepeklank in Wevelgem. Luister in premiere naar zijn nieuwe Amari remix Extea:

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête