Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Obscuur

23/06/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Vanavond start het gezellige Obscuur Festival

Wij spraken met medeoprichter Mathieu over het begin van het festival, de line-up en de decoratie

Deze avond start het gezellige Obscuur Festival in Kuurne. Op 7 jaar tijd groeide het feest uit van een jeugdhuisinitiatief tot een volwaardig tweedaags festival met een ongelofelijk sterke en internationale line-up. Zo staan onder andere Alarico, Dagga en Hermeth op de affiche. Wij spraken één van medeoprichters Mathieu over het begin van het festival, de line-up en de decoratie. 

Het begon voor jullie 7 jaar geleden in het bestuur van een lokaal jeugdhuis. Nu zetten jullie een tweedaags festival neer. Vanwaar kwam het idee? 

Eigenlijk groeide dit hele festival vanuit een bende jonge gasten die een jeugdhuis runden en de zomer op een leuke manier wilden inzetten. We waren toen nog allemaal studenten met veel tijd en nog meer goesting! We zijn ondertussen aan onze derde locatie toe, maar alles begon op een verlaten plek op 100 meter van het jeugdhuis. Toen nog een ééndags evenement onder de naam Festival Friday. Die eerste editie werd compleet uitgeregend, maar de mensen die er wel waren, wisten dat er nog meer edities gingen volgen, want los van het weer was het er wel boenk op.

Ondanks dat er slechts 2 podia zijn, is er een brede waaier aan muziekstijlen en diverse artiesten. Is dat altijd al de insteek geweest?

Ook die eerste editie was al vrij eclectisch, net zoals de muzieksmaak in het jeugdhuis. Het begon die dag met reggae, dub over naar soul en funk om outdoor met house te eindigen met een indoor techno afterparty. Zo proberen we ook voor elk wat wils te programmeren en mensen kennis te laten maken met genres waar ze normaal niet naar luisteren. Zo zijn er mensen die bij ons voor de eerste keer breakbeat hoorden en meteen fan waren. 

Toch bemerk ik een lichte voorkeur naar UK-born genres, nee?

Daar zijn we inderdaad niet vies van, maar dat is de laatste jaren zo gegroeid. Bij de 5e editie, die doorging aan een verlaten kasteel pal in het centrum van Kuurne begon het werk al aardig aan te dikken. Veel werk voor 1 namiddag en nacht feest dachten we. We beslisten toen om er de zaterdag aan toe te voegen om meer plezier te hebben aan ons werk en het festival te doen groeien. Die zaterdag is lang zoeken geweest, met eerst zelfs twee jaar rockbands op het programma. 

We hadden onder andere The Guru Guru, Hermànn en The Waltz op ons podium, maar ook Borokov Borokov, Shht en Rumours. We merkten dat hier toch minder publiek voor kwam opdagen dan we hoopten en probeerden het jaar erna met funkbands, wat iets beter was maar nog niet helemaal wat we wilden. Toen hebben we vorig jaar voor de eerste keer na corona een editie gehad zonder bands en dat merkten we aan de opkomst. Zo zijn we dan vorig jaar op de zijpodia meer bij de UK aanbeland, wat we zelf super vonden gezien onze muzieksmaak ook mee die richting uit geëvolueerd was.

Foto  van Obscuur
© Obscuur

Hebben jullie partners Ruis. en OperatieKwartier daar iets mee te maken? 

Deels dus wel ja. Beide organisaties krijgen elk jaar carte blanche in hun programmatie, die moet enkel verschillen van wat er die dag op het hoofdpodium speelt. Als we al vragen hebben bij hun programma hebben ze daar ook meteen een volledige visie rond waardoor we nog nooit nee hebben gezegd. Bij beide organisaties zitten ook gewoon super gepassioneerde mensen die allen gigantisch veel van alle soorten muziek kennen. Echt nice, want zo staan er soms artiesten op onze podia die wij anders niet meteen kennen en dus ook niet zouden boeken.

De locatie is ook erg uniek. Dat in combinatie met de originele inrichting en decoratie maakt het geheel echt een plaatje. Wie is daar verantwoordelijk voor? Of is het eerder een group effort

Dat is absoluut een group effort, we zijn met een kernteam van 12 man die samen de lijnen van het festival uitzetten. Daarnaast zijn we aangevuld met een groeiend team enthousiastelingen die ons helpt met de opbouw. Sinds vorig jaar hebben we in het kernteam een architect zitten die altijd een zeer creatieve insteek heeft in de opbouw van de podia.

Uiteraard is de oude vlasfabriek waarrond het festival plaatsvindt een gebouw dat een zalige vibe uitstraalt en meteen ook de toon zet. Zeker in combinatie met het groen op de rest van de site en de Leie die er vlak naast stroomt.

Foto  van Obscuur
© Obscuur

Zijn er dit jaar extraatjes voorzien? 

We zijn dit jaar ongelofelijk trots op de line-up die we presenteren. Zeker in de streek is die echt uniek dus dat vinden wij al een extraatje op zich! Vorig jaar hadden we voor de eerste keer twee artiesten die we moesten invliegen, en nu zijn dat er al acht. Wij vinden het zelf nog altijd gek om Kuurne te zien staan tussen de andere steden en festivals waar onze artiesten deze zomer spelen. Voor de rest veranderden we elk jaar wel iets omdat we nog steeds een klein maar groeiend festival zijn en elk jaar evolueren en bijleren. Maar daarover houden we nog even de lippen stijf. 

Naast het festival hebben we afgelopen april ook voor het eerst een event los van het festival georganiseerd, omdat we eigenlijk niet konden wachten tot het festival zelf! We hadden toen Mankiyan, Vers, Yaari en I Kill Screens te gast in Landmarck, een oude industriële site in Kortrijk. Zalige avond was dat, en we zijn nu al bezig met het plannen van ons volgend evenement in het najaar. Het plan is om naast het festival elk jaar minstens twee events te gaan organiseren.

Is het een ambitie om het festival naar nog een hoger niveau te tillen of zijn jullie nu tevreden met het resultaat? 

Er is zeker ambitie maar ergens vinden we het ook wel fijn dat we een kleiner festival zijn. Al is er nog groeimarge die we zeker gaan benutten. Ons terrein kan eigenlijk anderhalf tot dubbel zoveel bezoekers aan want nu verkleinen we het nog op strategische plekken. We willen onszelf ook de tijd geven om te groeien en zo onze eigenheid behouden en vooral kwalitatief blijven! Maar als je onze huidige editie vergelijkt met de vorige twee kan je al elk jaar een flinke groei zien en dat vertaalt zich ook in meer bezoekers, wat heel fijn is om te zien. We lanceerden de naam Obscuur pas vorig jaar en we merken wel dat de bal aan het rollen raakt en de naam meer en meer gekend wordt.

Foto  van Obscuur
© Obscuur
Kopfoto: © Obscuur

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête