Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Mayli Sterkendries, in opdracht van Fifty Lab

07/11/2023 / Warre Vanhoutte

Deze artiesten mag je niet missen op Fifty Lab 2023!

Een festival met innovatieve line-up, waar elektronische muziek evenzeer schittert.

Voor de derde keer op rij strijkt één van de meest boeiende festivals van het land neer in onze hoofdstad, Brussel. We hebben het over Fifty Lab, een festival dat je in aanraking brengt met opkomend talent uit België, maar evengoed uit verschillende andere landen. Dankzij zorgvuldige selecties en verschillende samenwerkingen biedt dit evenement jaar na jaar een indrukwekkende en buitengewoon fascinerende reeks artiesten.

Met veel enthousiasme heb ik de line-up doorgenomen, op zoek naar enkele pareltjes in de wereld van elektronische muziek. Met een uiterst gevarieerde mix van genres moet de elektronische muziekscene zeker niet onderdoen. Daarom presenteer ik een lijstje met niet 10, maar 11 (ik kon niet goed kiezen) artiesten die absoluut de moeite waard zijn om te ontdekken op Fifty Lab.

Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Robin Schraepen, in opdracht van Fifty Lab
Beursschouwburg tijdens Fifty Lab 2022. © Robin Schraepen
Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Robin Schraepen, in opdracht van Fifty Lab
Vieze Meisje op Fifty Lab 2022. © Robin Schraepen

Woensdag 15 november

Bobbi Lu (op't dakterras van Beurs!)

Geboren in het Verenigd Koninkrijk en naar Brugge verhuisd voor de liefde, dat is Bobbi Lu. Maar bovenal is ze een muzikale virtuoos die elektronische klanken naadloos verweeft in haar muziek. Met drie singles onder het gerenommeerde label Mayway Records heeft ze al behoorlijk wat faam vergaard in ons land. Ze heeft reeds als voorprogramma opgetreden voor artiesten als Sylvie Kreusch, Eefje De Visser en The Haunted Youth.

Wat kun je verwachten van een Bobbi Lu concert? Verwacht meeslepende crescendo's, aangedreven door een krachtige baslijn. Ze schuwt het niet om te experimenteren met haar geluid, maar de elektronische vibes blijven altijd herkenbaar. Daarom kijken we vol enthousiasme uit naar haar optreden op de Skybar van Beurs, waar ze ongetwijfeld zal schitteren.

Dylan Dylan (Bonnefooi)

Dylan wie? Dylan Dylan! Dat belooft dubbel zoveel muzikaal geweld. De Franse dj en producer bracht vorig jaar haar kritisch goed ontvangen debuutalbum uit. Als je weet dat dit album onder het fameuze label Shall Not Fade uitkwam, kan je kwaliteit verwachten. Haar tweede album mogen we dan ook volgend jaar verwachten.

Met zweverige house beats en de occasionele eigenzinnige jungle edit weet ze als de beste een publiek rond haar vinger te draaien. We mogen ons verwachten aan een gevarieerde set. Check alvast zeker haar Hör set uit om in de stemming te komen. 

Egidius (Bonnefooi)

Egidius heeft van jongs af aan muziek gespeeld. Tijdens de pandemie liet hij de gitaar achter zich en begon hij te experimenteren met synthesizers. Twee jaar later bracht hij zijn eerste EP uit, gevolgd door meer releases, waaronder zijn debuutalbum afgelopen winter. 

Tijdens zijn live optreden neemt hij je mee op een muzikale reis terwijl hij zingt en synthesizers en gitaar bespeelt, begeleid door zijn eigen muziek. Zijn muziek varieert van melodische techno tot elektronische dreampop en wordt gekenmerkt door de vele melodieën die samenkomen in harmonie. Laat je dus in de Bonnefooi niet alleen betoveren door Dylan Dylan, maar ook door Egidius. 

SO-SO (Beursschouwburg)

SO-SO is een buitengewone artiest, een menselijke beatboxer, muziekproducent en DJ in één. Hij heeft geschiedenis geschreven als de eerste Japanse deelnemer in de categorie 'Loopstation' tijdens het wereldkampioenschap Grand Beatbox Battle 2019, waar hij de top 4 wist te bereiken. 

Zijn unieke stijl omvat het creëren en uitbrengen van dansmuziek die is opgebouwd uit beatbox-klanken. We moeten ons voorbereiden op een buitengewoon concert van hem. Neem alvast de tijd om één van zijn talrijke live-uitzendingen op YouTube te bekijken. Hierbij zul je ontdekken dat genres zoals K-Pop, Drum'N'Bass, Hardstyle en EDM met elkaar verweven worden.

Jean-Paul Groove (AB)

Jean-Paul Groove staat synoniem voor onvervalste muzikale integriteit. Hun aankomende EP, getiteld 'Violent Party Music', werpt een nieuwe esthetische standaard op in het elektronische muzieklandschap. De band weeft hierbij een rijke textuur van klanken door het samenspel van gitaren, basgitaren en drumstellen. Dit is een fusie waarbij pure elektronische muziek naadloos versmelt met elektro-akoestische tonen à la Jojo Mayer en Nerve, terwijl ook invloeden van The Prodigy op ingenieuze wijze worden geïntegreerd.

Jean-Paul Groove heeft diepgewortelde banden met de opkomende muziekscene van Brussel en bevindt zich in dezelfde sfeer als bands als Echt! en Tukan. Wanneer ze live optreden, ontlaadt zich een explosie van pure energie die je simpelweg niet mag laten passeren!

Donderdag

Surusinghe (Beursschouwburg)

Surusinghe is beroemd om haar genre-overstijgende, basgedreven muziek. Ze werd geboren in Melbourne en woont nu in Londen. Haar unieke geluid weerspiegelt de diverse internationale invloeden die haar hebben geïnspireerd. Haar debuut-EP, uitgebracht via het toonaangevende label Steel City Dance Discs, oogstte veel lof en werd gesteund door invloedrijke figuren in de elektronische muziek, waaronder Jamie xx, HAAi en VTSS.

In 2023 blijft ze in de schijnwerpers met vermeldingen in NME's lijst van de 100 Essentiële Opkomende Artiesten en haar recente tournee in Australië. Bovendien heeft ze zich aangesloten bij RINSE Radio als één van hun nieuwste residents. Met haar aanstaande EP 'Get Flutey', belooft Surusinghe een persoonlijke en gedurfd project, dat haar positie als een toonaangevend opkomend talent in de dansmuziek verder zal versterken.

Piffy (Bonnefooi)

Piffy is niet zomaar een opkomende ster. Ze schrijft vloeiende melodieën en laat krachtige kicks knallen. Haar muziek is perfect om op te dansen en tegelijkertijd je emoties te laten gaan. Piffy gelooft in de unieke kracht van 'piffers'. Voor haar is een 'piffer' iemand die net zo intens voelt en zorgzaam is als zijzelf. Een 'piffer' heeft het brein van een nerd en de verwondering van een kind, en de veelzijdigheid om zowel een expressieve introvert als een onhandige entertainer te zijn, met onbeholpen bewegingen die overal naartoe gaan.

Piffy is artist in residence bij Trix in Antwerpen, waar ze in februari '23 de afterparty verzorgde voor Caroline Polachek. Dit werd gevolgd door een optreden in Het Bos tijdens een evenement van het radiostation We Are Various. Na een korte pauze werkt ze nu samen met verschillende artiesten en bereidt ze haar eerste release voor. Piffy is een unieke artiest met een veelbelovende toekomst.

Ojoo (Bonnefooi)

Geboren en getogen in Marokko, nu gevestigd in Brussel, heeft ojoo een indrukwekkende reputatie opgebouwd door een uniek geluid te creëren in zorgvuldig samengestelde DJ-mixes in Marokko en Europa.

Ojoo's mixes zijn een perfecte balans tussen sfeer en ritme. Ze vormen een draaikolk van ritmes over het hele spectrum van genres, van old-school dancehall tot de meest futuristische en vervormde mutaties, met uitstapjes naar dub, reggaeton, dembow, grime en soms zelfs avonturen in het rumoerige, gruizige en modderige, met invloeden van illbient, musique concrète en meer. Haar unieke geluid is een ware verrijking voor de muzikale wereld.

Gaiko & Baum (Beursschouwburg)

GAIKO streeft ernaar de gevoelens van clubmuziek om te zetten in complexe, dromerige composities. Zijn producties halen inspiratie uit de dansvloer, maar zijn bedoeld om te beluisteren vanaf je bank in de woonkamer. BAUM is een multi-instrumentalist, violist en zangeres gevestigd in Brussel. In haar soloproject creëert ze elektro-akoestische klanklandschappen, verweven met eclectische stemmen, gesproken woord en veldopnames.

Zowel GAIKO als BAUM maken gebruik van viool, zang, piano en twee bandrecorders om organische klanklandschappen te creëren met ruimte voor vrije improvisatie. Hun intentie is om het publiek onder te dompelen in een naadloze overgang tussen elektronische muziek en akoestische klanklandschappen.

Jailed Jamie (Bonnefooi)

Jaime Tellado, ook bekend als Skygaze, is sinds 2013 een actief onderdeel van de Spaanse elektronische underground scene. In 2019 begon hij zijn reis als Jailed Jamie, een project gericht op dans en rauwe geluiden. Het album 'Rave Tool' werd geselecteerd als een van de beste nationale releases van 2019. Na dit album bracht hij een reeks maxisingles uit bij labels als Breaking Bass en SinHilo, waardoor hij kon optreden op festivals als Brave Factory in Kyiv en voor het platform Spain Arts & Culture in de Verenigde Staten, evenals in iconische clubs op het Iberisch schiereiland.

In 2023 bundelt hij zijn krachten met het label Antic Mass voor de release van zijn tweede volledige album getiteld 'Gimme Something To Break'. Dit eclectische album brengt een eerbetoon aan het verleden, met invloeden uit eind jaren 90 en het begin van de huidige eeuw, en tijdloze genres zoals BigBeat, BreakBeat, Jungle en Electro. Ongetwijfeld is dit het donkerste en meest dansbare werk dat de Asturiër tot nu toe heeft geproduceerd.

Vrijdag

Eugene (Beursschouwburg)

Gebaseerd in Brussel, brengt Eugene fragiele, vocoder-gerijpte rap met invloeden uit zowel hip-hop als hyperpop. De muziek die hij samen met zijn gezelschap (ego8, neophron) creëert, is emotioneel en beweegt zich tussen rap en elektronische klanken. Eugene's geluid is een intrigerende mix van genres die zowel het hart als de dansvloer aanspreken.

Duik vooral zelf in de betoverende line-up! Met deze elf geselecteerde artiesten hebben we slechts het topje van de ijsberg onthuld. De line-up is met uiterste precisie samengesteld, en dit garandeert dat je bij elk optreden versteld zult staan door nieuwe talenten. Voor muziekliefhebbers van diverse genres is dit festival een ware schatkist, waar naast elektronische muziek voor iedereen iets bijzonders te beleven valt.

Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Robin Schraepen
© Robin Schraepen
Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Robin Schraepen, in opdracht van Fifty Lab
© Robin Schraepen
Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Robin Schraepen, in opdracht van Fifty Lab
© Robin Schraepen
Foto  van Fifty Lab Music Festival 2022, gemaakt door Robin Schraepen, in opdracht van Fifty Lab
© Robin Schraepen
Kopfoto: © Mayli Sterkendries

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête