Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van Voodoo Village Festival 2024, gemaakt door Rafael Deprost, in opdracht van Voodoo Village

29/08/2024 / Sophie Daniels , Julie SaudemontJulie Saudemont

6 vragen voor Voodoo Village-bezieler Maxim

Een exclusieve kijk op het festival door de ogen van Maxim Dekegel.

De festivalzomer nadert zijn einde, maar stiekem tellen wij af naar de nazomer-ervaring op het betoverende Voodoo Village in Grimbergen. Wie zichzelf al eens verwende met een weekendje Voodoo, weet dat het festival synoniem staat voor innovatie en vernieuwing in hun steeds diversere lineup, met een indrukwekkend aantal internationale bezoekers.

Voodoo Village onderscheidt zich van andere Belgische festivals door de beleving, het festival is één wereld die wordt opgedeeld in 5 podia met elk hun eigen visuele identiteit, sfeer en sound - variërend van melodieuze house tot energieke techno.

Wij gingen in gesprek met Maxim, één van de bezielers van het festival, en stelde hem een paar vragen!

Wat onderscheidt Voodoo Village van andere Belgische festivals?

Maxim: Voodoo Village is meer dan een muziekfestival, we zetten breed in op een expierence naast onze muzikale line-up. The Oracle is dan ook de stage wat ons onderscheidt van andere festivals en wat zeker in België nog heel uniek is. Dit spirituele belevingspodium wordt gehost door The Gardens of Babylon gedurende twee dagen. We zijn heel fier op onze lineup. Kijk bijvoorbeeld naar de namen op zondag, elk podium is eigenlijk gewoon een mainstage waardig.

We hebben vijf podia en delen het terrein eigenlijk op als één groot dorp. Dit jaar nog meer als anders. Elk onderdeel, elke stage van het dorp heeft ook zijn eigen look en feel. En dat wordt ook doorgetrokken door de partnerships op die stages. Het kunnen echt vijf aparte werelden zijn. Dit jaar heeft ons creatief team heel hard gewerkt om hier nog verder in te gaan en een eigen sfeer te creëren die voelbaar is tot in het kleinste detail.

Heel veel mensen komen naar Voodoo Village en blijven bij één podium staan. Dat is dan hun stage, iets waar ze zich 100% goed in voelen. Bij de ene gaat dat bijvoorbeeld in het bos zijn of 'The Forest', en de andere gaat liever in een meer industriële omgeving staan met een Indira Pagonotto of een I Hate Models, en nog anderen willen heel graag in de cosy vibe van The Oracle staan waar het allemaal wat meer downtempo is. We hebben deze trend vorig jaar opgemerkt en zijn daar ook gewoon meer op beginnen inspelen.

The Oracle is een concept waar het festival de afgelopen jaren enorm sterk in gegroeid is. Enkele maanden geleden haalde het een paar krantenkoppen door de aankondiging rond de No Phone Policy. Hoe is het idee tot stand gekomen en wat zijn jullie verwachtingen rond deze stage?  

Maxim: The Oracle is eigenlijk een soort van zone op het festival waar je verschillende dingen terug kunt vinden. We nodigen de bezoekers er uit om holistische ervaringen te ontdekken die voor extra peace of mind kunnen zorgen.

Dat is één van de mooiere locaties op het festival. Naast het water en het kasteel, waar we dan muziek combineren met workshops. En dat gaat van groepsworkshops tot one-on-ones tot zelfs een well-being area waar je massages kunt laten doen, je haar laten knippen, een tattoo laten zetten of meedoen aan grote yoga groepssessies. 

Dus dat is wel een hele experience zone eigenlijk. In het midden van die zone heb je de centrepiece, een podium voor duizend mensen. Overdag starten we met een soort openingsceremonie en dat bouwt geleidelijk aan op naar echt een feestpodium. Op het einde van de avond, dan heb je de grotere acts die komen live dingen doen. Ik vind Parra for Cuva een heel interessante must-see, is ook één van mijn persoonlijke favorieten. 

Foto van Voodoo Village Festival 2024, gemaakt door Fille Roelants, in opdracht van Voodoo Village
© Fille Roelants
Foto van Voodoo Village Festival 2024, gemaakt door Rafael Deprost, in opdracht van Voodoo Village
© Rafael Deprost

Je zei het net al dat Parra for Cuva zo'n must-see is. Wat zullen volgens jou onwaarschijnlijk de hoogtepunten zijn tijdens deze editie als we spreken over zowel artiesten als stage hosts? 

Maxim: Dit jaar doen we met PartiBoi69 een curation op zaterdag met zijn label Cultural Pleasure. Hij komt heel goed overeen met KiNK, dus die wou hij er zeker bij. Ik vind het ook wel leuk om zo'n artiesten aan boord te hebben. En om KiNK er terug te hebben natuurlijk.

Voor mij is het ook uitkijken naar LB A.K.A LABAT, Pegassi en Helena Lauwaert, die toch wel een beetje de upcoming wonderkids zijn en echt overal aan het boomen zijn. Op zaterdag ben ik zeker te vinden bij Golfos, een samenwerking tussen Dennis Cruz en PAWSA.

Op zondag sowieso Black Coffee, &ME, Adam Port en Ahmed Spins die volgens mij nog nooit in België is geweest. En als ik dan nog één tip mag geven: Kitty Amor.

De hosting van Club Heart Broken zal ongetwijfeld ook voor veel opkomst zorgen?

Maxim: Daar ben ik zeker van! Nog specialer is dat de twee labelowners Marlon Hoffstadt en Malugi een back to back bij ons gaan doen. Toch net dat tikkeltje meer dan wat ze deze zomer in België op andere festivals hebben laten zien. 

Ook op zondag gaat dat het verhaal zijn bij het Spaanse Brunch Electronik, dat meer aansluit bij het melodic tehcno genre, met artiesten zoals Artbat en Argy. Dus dat gaan ook wel knallen worden. 

Wie zouden jullie graag eens willen strikken als stagehost of artiest voor een volgende editie?

Maxim: Je hebt natuurlijk het Keinemusik verhaal, we hebben ze twee jaar geleden gehad. Dit jaar hebben we ze niet onder Keinemusik, maar als &ME & Adam Port. Wie weet, zoiets met een volledige Keinemusik takeover voor een dag lang. Dat lijkt me wel iets heel tof ja, maar ook de Dixon-vibe met Innervisions lijkt me iets heel cool.

Maar moest je mij vragen wat me tof lijkt om nog ooit eens te doen? Dan zou het misschien wel met Photon zijn van Ben Klock zijn.

Foto van Voodoo Village Festival 2024, gemaakt door Fille Roelants, in opdracht van Voodoo Village
© Fille Roelants
Foto van Voodoo Village Festival 2024, gemaakt door Fille Roelants, in opdracht van Voodoo Village
© Fille Roelants

Als muziek- en belevingsfestival hechten jullie veel belang aan well-being, harm reduction & het creëren van een safe space voor iedereen, wat is het aanbod die jullie hiervoor voorzien? 

Maxim: We merken dat er door corona wel een grote switch is geweest. Mensen die toch wat meer met gezondheid bezig zijn, die meer nadenken over bepaalde dingen. En daarom zijn we ook juist dat experience podium zijn gaan opzetten met The Oracle

En dan hebben we het well-being verhaal, vroeger was het eerste contact dat de mensen hadden na een situatie van intoxicatie, racisme, homofobe en seksuele intimidatie een security agent. Je kunt proberen om die mensen een briefing te geven, maar na zo'n verschrikkelijke ervaring is een security agent niet getraind of in staat om deze mensen de gepaste begeleiding aan te bieden. 

Dus daarmee zijn we nu gaan gaan werken met Flow. Dat is een organisatie die zich daarvoor in zet en die dat op andere festivals ook doet. Ze zetten mensen in die daarvoor gediplomeerd zijn en hebben ook mobiele teams die rondgaan op het festival. Op Voodoo Village zijn dit 'safe souls' die mensen aanspreken bij overlast, grensoverschrijdend gedrag of andere zaken die verkeerd lopen. 

We hebben ook een eigen sanctuary voor als mensen overprikkeld zijn en mobiele aftercare voor de dagen nadien. De gehele Oracle draait om het welzijn van mensen op holistisch en cognitief vlak, en hier zijn we bij de eerste binnen België die op zo'n grote schaal een platform biedt.

Bedankt voor het gesprek en veel succes met jullie festival!

Kopfoto: © Rafael Deprost