Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Listen Festival

06/03/2024 / Steffie Verploeg

Listen Festival presenteert Our Scene-programma van 2024

Drie dagen om samen te reflecteren over het nachtleven en andere topics met verschillende activiteiten die plaatsvinden in Beursschouwburg.

Het Brusselse festival dat plaatsvindt van dinsdag 26 tot en met zondag 31 maart 2024 organiseert gedurende zes dagen en nachten een scala aan muzikale hotspots en unieke off-locaties met zoals elk jaar een opwindend muziekprogramma.

Daarnaast organiseren ze jaarlijks ook het 'Our Scene' programma tijdens Listen dat onze muziekindustrie vanuit verschillende perspectieven wil belichten. Het werpt een licht op de structuren en de machtsdynamiek achter de clubcultuur door een stem te geven aan degenen die deze scene en de wereld van vandaag en morgen vormgeven. 

Foto  van Listen Festival
© Jaan Van Damme
Foto  van Listen Festival
©

Jaan Van Damme

Foto  van Listen Festival
©

Jaan Van Damme

De muziekwereld vanuit drie verschillende perspectieven

In de afgelopen jaren heeft de muzieksector vragen opgeroepen over zijn structuur, diepgewortelde ongelijkheden en machtsdynamiek. Na een periode van bezinning tijdens de pandemie beloofden we elkaar een betere en meer gelijkwaardige (muziek)wereld. Een paar jaar later rijst de vraag: Waar staan we nu? Is de muziekscene na de pandemie anders dan daarvoor? Wat is de toekomst van een culturele industrie die gedreven wordt door gemeenschappen en hun cultuur?

Om deze vragen te onderzoeken heeft Listen Festival de mensen uitgenodigd wiens stem voor velen de laatste jaren een bron van inspiratie is geweest. Het programma van interviews, keynotes en paneldiscussies van dit jaar belicht de muziekwereld vanuit drie verschillende perspectieven.

Our Scene - Thursday
©

Our Scene - Thursday

Donderdag 28.03 - muziekindustrie

Donderdag staat in het teken van de muziekindustrie. In de Beursschouwburg kun je terecht voor een talk met muziekjournalist Shawn Renaldo, oprichter van de onafhankelijke nieuwsbrief First Floor, en Richard Akingbehin, medeoprichter van het Berlijnse radiostation Refuge Worldwide. Naast de talk organiseert Refuge Worldwide ook een workshop in Fuse voor wie meer te weten wil komen over wat het werk van een licht- en geluidstechnicus inhoudt tijdens een clubnacht. Als muzikaal verlengstuk van het Our Scene programma organiseert Listen dit jaar ook een gratis concert op donderdag met Céline Gillain en een openingsfeest gecureerd door NMSS en Mikamayonnaise.

Vrijdag 29.03 - curatie het black-community-collectief Som•m•e Of Us

Op de tweede dag, georganiseerd en gehost door Som•m•e Of Us, delen sprekers, facilitators en organisatoren inzichten over de zwarte (queer) geschiedenis van dansmuziek en andere culturele creaties. Deze dag nodigt uit tot reflectie over de rol van het nachtleven binnen bevrijdende praktijken. In Beursschouwburg wordt een interactieve verkenning georganiseerd ter viering van de Belgische Black History Month. Deze verkenning richt zich op de wortels en het erfgoed van Black Electronic & Dance Music, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluids- en beeldarchieven.

Our Scene - Friday
©

Our Scene - Friday

Our Scene - Saturday
©

Our Scene - Saturday

Zaterdag 30.03 - queer politics

Op de laatste dag richt Our Scene zich op de LGBTQ+-gemeenschappen binnen het nachtleven en de muziekevenementenindustrie. In West-Europa omarmt de clubcultuur queer-identiteiten meer dan ooit tevoren, en samenwerkingen tussen queer-collectieven en reguliere locaties worden steeds gebruikelijker. Tijdens de gesprekken worden verschillende queer-promotors uitgenodigd om te praten over hoe ze zich in de hedendaagse muziekindustrie bewegen, hun uitdagingen, de politieke strijd en hoe ze economische duurzaamheid verzoenen met politiek engagement.

Alle activiteiten in het kader van Our Scene zijn gratis, maar reserveren is verplicht.

Schrijf je in!
Our Scene 2024
©

Our Scene 2024

Kopfoto: ©

Jonas Reubens

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête