Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Supergay

14/12/2023 / Evelyne Vanherf

Het eerste jaar van Supergay samengevat door co-founders Toon en Jonathan

Zoveel mensen als er zijn, zoveel verschillende manieren zijn er om jezelf te zijn op en naast de dansvloer.

De laatste Supergay van het jaar wordt deze vrijdag georganiseerd in hun thuisbasis Funke! Een nomadisch, warm dansfeest, met kwalitatieve house- en/of techno muziek, georganiseerd door en voor de bruisende Gentse queergemeenschap. Een plek waar mensen zich op hun gemak voelen en zich volledig kunnen laten gaan op de muziek en de dansvloer. Maar kunnen wij vandaag de dag volledig onszelf zijn en is Gent een open stad voor de LGBTQIA+ gemeenschap of is er nog ruimte voor verbetering? Wij vroegen het aan Jonathan en Toon, die samen met Zakariya de drijvende krachten zijn achter Supergay.

Toon Timmerman en Jonathan Pardon
©

Toon Timmerman en Jonathan Pardon

Dag Toon en Jonathan, hoe gaat het met jullie? 

Jonathan: Goed! Ik zit momenteel in wintermodus, op een heel productieve trip in de studio. Ik ben in full swing de laatste ins & outs voor de productie van vrijdag aan het trekken. Can’t wait!

Toon: We kijken echt enorm uit naar het feest van vrijdag. Alles wijst erop dat het een hele bijzondere avond gaat worden in Funke! We zijn heel dankbaar dat we queerness kunnen vieren op een veilige plek te midden van gelijkgezinden, wat vandaag de dag niet altijd vanzelfsprekend is. 

Waar is de connectie ontstaan tussen jullie beiden? 

Toon: Dat was op een nieuwjaarsfeest, waar we uiteindelijk tot ver na het ochtendgloren ongepland samen hebben gespeeld.

Jonathan: We draaiden ook veel op dezelfde feesten. Ik denk dat we beiden erg blij waren om een andere gay persoon tegen te komen die ook dezelfde smaak en waardering voor kwaliteit deelde. Zo zijn we al snel goede vrienden geworden. (Lacht)

Hoe hebben jullie het nachtleven ontdekt? 

Jonathan: Ik ben sinds mijn tienerjaren altijd bezig geweest met dansmuziek en het nachtleven. Mijn oudere zus had dj-vrienden waar ik enorm naar opkeek, en zodra ik de kans kreeg, begon ik met hen uit te gaan en werd ik verliefd op het nachtleven. Die passie is nooit weggegaan! 

Toon: Ik ben opgegroeid in een muzikaal gezin en begon al op mijn elfde te spelen met de dj-controller van mijn vijf jaar oudere broer. Sindsdien ben ik er nooit meer mee gestopt! De stap van slaapkamer-dj naar uitgaander was snel gezet. Het duurde iets langer voordat ik me in het gay uitgaansleven begaf, omdat ik die stap iets minder snel durfde te zetten. Tijdens mijn studies in Gent heb ik uiteindelijk toch ontdekt wat voor moois dat nachtleven te bieden had. Gelukkig maar!

En dan zelf achter de draaitafel gaan staan? 

Jonathan: Een logische stap. In het verleden heb ik veel feesten georganiseerd in Gent, waaronder in Make-up, Decadance en Amigo. Voor de pandemie was ik enkele jaren resident dj bij Cat Club, een queer feest in Brussel. Nu maak en draai ik muziek onder de naam Uni Son (vroeger Just Nathan). 

Toon: Vergelijkbaar met Jonathan, heb ik in de loop der jaren veel kansen gekregen om op verschillende plaatsen in Gent en daarbuiten te draaien. Ondertussen ben ik resident bij Funke, onze homebase voor Supergay feesten. Overdag werk ik als marketing manager bij Horst Arts & Music. Twee jobs die enorm goed aansluiten bij mijn liefde voor muziek en het nachtleven.

Chopinchopin
©

Chopinchopin

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Supergay op te richten? 

Jonathan: Ikzelf was al een tijdje aan het uitkijken om een gay feest te starten in Gent, maar het momentum ontbrak en ik had iemand nodig die dit mee kon trekken. In andere steden in België en ook daarbuiten, gingen we regelmatig dansen of draaien op leuke queer feesten, waar underground muziek werd gespeeld, niet perse alleen pop en hitjes. Dat ontbrak nog in Gent.

Toon: We misten echt een kwalitatieve house- en/of technofeest voor de queer community in Gent.  

Jonathan: Hoewel concepten als Butternut opkwamen, waren deze vooral gericht op snellere en hardere muziek. Wij voelden dat we hier nog iets aan konden toevoegen. 

Toon: Er gebeurt veel interessants op het vlak van techno, hard dance en popmuziek voor de gemeenschap, maar gezien we beiden house heads zijn in hart en nieren, zagen we de kans om het gewoon zelf te organiseren. We leerden ook Zakariya kennen in het uitgaansleven, die met een voorliefde voor techno dezelfde nood had: een gay feest voor de community in Gent. 

Jonathan: Toen Funke ook als locatie beschikbaar werd, ging de bal snel aan het rollen.

Toon: Niet veel later staken we met ons drie de koppen bij elkaar en viel alles vrij snel op zijn plaats. Supergay is ontstaan vanuit een noodzaak en passie!

Wat is belangrijk voor jullie bij een event van Supergay? 

Jonathan: We streven ernaar een zeer warm feest te zijn, zowel wat betreft de muziek als de sfeer. Een plek waar mensen zich op hun gemak voelen en zich volledig willen laten gaan op de dansvloer. Een intense dansvloer, daar houden we wel van! We vonden het wel belangrijk om dit te combineren met onze meer à l’aise hangouts

Toon: Dat klopt, en ik denk dat we daar voorlopig wel in slagen. Het onderscheid tussen een laagdrempelige Sunday hangout en een intense clubnacht in Funke wordt goed onthaald. We proberen een plek te creëren voor alle leeftijden. Zo zien we dat er naar de hangouts ook een iets ouder publiek komt, die in de weekends geen nachten meer uitgaan. 

Jonathan: Overdagse evenementen waar mensen wat meer kunnen babbelen, andere Supergays ontmoeten en waar er uiteindelijk ook wel lichtjes wordt gedanst.

Toon: Daarnaast is het voor ons ontzettend belangrijk om plaatsen op de dansvloer te reserveren voor queers. We verkopen alleen tickets via ons Telegram kanaal, dat voor 99% bestaat uit people uit de gemeenschap. Gay feesten zijn hip en happening vandaag, wat helaas vaak resulteert in veel toeristisch bekijks van buitenstaanders. 

Jonathan: We willen vermijden dat Supergay een hype wordt dat een breed publiek aantrekt, omdat dit ten koste zou gaan van de intieme en warme community-sfeer die nu over de events hangt.

Supergay - De Tuin Van Heden
©

Supergay - De Tuin Van Heden

Is Gent een open stad voor de LGBTQIA+ gemeenschap of is er nog ruimte voor verbetering? 

Jonathan: Gent is op elk vlak altijd wel een iets meer open-minded stad geweest, maar uiteraard is er nog steeds ruimte voor verbetering, vooral wanneer je buiten de grenzen van Gent kijkt.

Toon: Tijdens de Gentse Feesten hebben we bijvoorbeeld besloten om geen feest te organiseren in het centrum, om ons publiek en personeel te beschermen. Eigenlijk zouden we daar niet over moeten nadenken, maar helaas is dat wel de realiteit.

Mensen die naar jullie feestjes komen kennen het concept. Voor degenen die niet bekend zijn met jullie concept, denken jullie dat er bepaalde verwachtingen en vooroordelen aan verbonden zijn?

Jonathan: Dat kan, ik hoop dat ze dan die vooroordelen aan de kapstok hangen en aangenaam verrast zijn als ze wél komen.

Toon: Moeilijke vraag. Door onze uitgesproken naam en branding denk ik dat het vrij duidelijk is waar het feest voor staat en wie we trachten te bereiken. We merken dat vaak dezelfde mensen terugkomen feest na feest - wat ons uiteraard veel vertrouwen geeft dat we iets mooi aan het opbouwen zijn.

Ik las onlangs een leuk artikel waar er stond 'zoveel mensen als er zijn, zoveel verschillende manieren zijn er om jezelf te zijn'. Denk je dat we op de dag van vandaag volledig onszelf kunnen zijn? 

Jonathan: Ik ben er zeker van dat er vooruitgang is gemaakt, maar we moeten toch alert blijven. We leven ook in een bubbel en krijgen niet alles mee wat er om ons heen gebeurt, zeker als we rekening houden met de politieke ontwikkelingen van tegenwoordig.

Toon: Als je kijkt naar de politieke ontwikkelingen van afgelopen jaar in Rusland, Hongarije of zelfs Amsterdam, wordt duidelijk dat er nog steeds een brandende nood is aan de algemene acceptatie en veiligheid van queers. Het lijkt erop dat de wereld dit jaar helaas stappen achteruit heeft gezet op dat gebied.

Bebe Books & Nino Cadeau.
©

Bebe Books & Nino Cadeau.

Wat mogen we verwachten van het event op vrijdag? 

Jonathan: Alles wijst erop dat het een heel gezellige, warme en sexy houseavond gaat worden. De presale tickets zijn zo goed als allemaal uitverkocht. Daar zullen onze DJ’s Paulo Sea (Sundaze) en Sixsixsixties (SPEK, Siblings) zeker voor iets tussen zitten! 

Toon: We mikken op een family affair met de close community en hopen ook veel nieuwe gezichten te verwelkomen.

Ik ben grote fan van jullie visuals, wie zit hierachter en waarom hebben jullie samengewerkt met deze artiest?

Jonathan: Sinds de start van Supergay hebben we samengewerkt met Bebe Books, een queer designcollectief waarmee we een zeer sterke match hebben. Hoewel verschillende mensen binnen het collectief hebben gewerkt aan elk ontwerp, is er toch een duidelijke samenhang te vinden. 

Toon: Onze recente visuals zijn gemaakt door Nino Cadeau, een stagiair bij Bebe Books die zalige illustraties maakt.

Het einde van 2023 nadert, en dan stel ik toch graag even de vraag 'hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar?'.

Jonathan: Begin 2023 zijn we gestart met Supergay, en het was voor ons allemaal een grote voldoening om zo snel iets moois op te bouwen. Elke editie was voor ons op zijn manier geslaagd: de feesten in Funke, de open airs in Theresia en Tuin Van Heden, en de cute hangout in Chopin Chopin

Toon: Onze ambitie was (en zal altijd blijven) om de hechte queer community in Gent te dienen. Dat gebeurt uiteraard met vallen en opstaan, maar we geloven dat we op goede weg zijn. We blijven de straat opgaan en lawaai maken om onze plaats op te eisen. De nood aan veilige plekken voor de community zal altijd blijven, en daar proberen we met Supergay ons steentje aan bij te dragen.

Wat brengt 2024 voor Supergay? 

Same but different but same!

Alvast bedankt voor het interview, ik wens jullie veel succes deze vrijdag en een zalig eindejaar!

Kopfoto: ©

Supergay