Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van HER Clubnight, gemaakt door Farah Lieten, in opdracht van HER Collective

01/03/2024 / Warre Vanhoutte

In gesprek met het Hasseltse HER Collective

Wij spraken met HER Collective in het kader van hun tweede evenement dat er staat aan te komen volgende vrijdag.

Bij What Happens zetten we maar al te graag jonge collectieven in de kijker. Mag het dan nu juist zijn dat er in Hasselt recent een collectief is opgestaan, met een zeer duidelijke en belangrijke missie: promoten van divers talent en niet-mannelijke rolmodellen in het nachtleven en creëren van een inclusieve ruimte voor plezier, expressie en positieve impact in Hasselt. Wij gingen met hen in gesprek. 

Foto  van HER Clubnight, gemaakt door Farah Lieten, in opdracht van HER Collective
© Farah Lieten

Hoe is jullie collectief ontstaan, en wat was hier de voornaamste drijfkracht voor?

HER is ontstaan uit de nood aan meer feesten die niet-mannelijk talent vooraan zetten. Anno 2024 vinden we dat het niet meer kan om 100% mannelijk te programmeren, waar dan ook. Vaak wordt er gezegd dat het niet anders kan - of dat er te weinig flinta+ talent is in de regio. Maar wij zijn er om het tegendeel te bewijzen.

Wij willen een ruimte creëren waarin divers talent gevierd kan worden en waar niet-mannelijke rolmodellen worden gepusht. We willen ook inzetten op talentontwikkeling en podiumkansen, zowel voor DJs als voor performers. We bouwen aan onze eigen utopie.

Onze drive was om een positieve impact te hebben op het nachtleven en de community hier in Hasselt. We geloven dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn en plezier te hebben zonder zich buitengesloten of bekeken te voelen. Door HER op te richten, streven we ernaar om ruimte te creëren voor diversiteit en expressie.

Waar staan jullie als collectief voor? Wat is belangrijk in het nachtleven?

Wij staan voor glitter, diversiteit en empowerment. We geloven dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn en plezier te hebben zonder zich buitengesloten te voelen. Onze evenementen zijn bedoeld om een veilige en zorgende ruimte te creëren waar iedereen zich vrij kan uitdrukken en zichzelf kan zijn.

Voor ons is het belangrijk dat mensen zich veilig en welkom voelen. We streven naar een space waarin discriminatie, intimidatie en uitsluiting niet worden getolereerd. We willen dat onze evenementen een ruimte bieden waar mensen kunnen genieten van muziek, dansen en plezier hebben zonder angst voor oordeel of discriminatie.

Op onze events willen we een totaalervaring creëren waarbij de scenografie en de performatieve elementen een toegevoegde waarde bieden, zodat onze bezoekers een onvergetelijke nacht kunnen beleven.

Foto  van HER Clubnight, gemaakt door Farah Lieten, in opdracht van HER Collective
© Farah Lieten
Foto  van HER Clubnight, gemaakt door Farah Lieten, in opdracht van HER Collective
© Farah Lieten

Hoe was jullie eerste evenement?

Ons eerste evenement was een ervaring waar we enorm trots op zijn. We waren blij verrast door de opkomst en de overweldigend positieve reacties van ons publiek. Het voelde echt als een bevestiging dat we de juiste snaar hadden geraakt en ons publiek hadden bereikt.

Bovendien waren we programmatorisch erg trots dat we Waltur en Vera Moro naar Hasselt konden brengen voor dit event. Het was fantastisch om onze visie tot leven te zien komen en te zien hoe mensen zich verenigden in onze space.

Wat mogen mensen verwachten van jullie opkomend feest? Kan je wat meer vertellen over de line-up? Jullie staan zelf ook achter de draaitafel dit evenement?

Op ons aankomende feest, dat plaatsvindt op Internationale Vrouwendag, kunnen jullie een avond verwachten die volledig gewijd is aan vrouwelijkheid in al zijn vormen. Verwacht krachtige kicks en betoverende trance-melodieën, vergezeld van inspirerende performances die de kracht van vrouw-zijn vieren.

We zijn verheugd om emerging icons zoals Ampe, Stanislawa en butchpm naar de oude Muziekodroomsite in Hasselt te brengen, waar we een onvergetelijke nacht zullen neerzetten in samenwerking met De Serre. En ja, we zullen zelf ook achter de decks te vinden zijn op 08/03 met een opening set, om jullie van de avond de nacht in te brengen.

Hebben jullie bepaalde plannen of doelen voor de toekomst van jullie collectief?

Momenteel richten we ons op het vergroten van onze aanwezigheid in onze eigen provincie, maar tegen de zomer streven we er ook naar om ons bereik uit te breiden en samenwerkingen aan te gaan met kleinere clubs of venues buiten Limburg. Daarnaast dromen we ervan om dj- en techniekworkshops te organiseren voor flinta+ personen, om zo kracht en kansen te geven aan mensen uit onze community.

We willen vooral stap voor stap groeien en openstaan voor wat er op ons pad komt. Ook willen we meer mensen verwelkomen in ons collectief en leden van onze community meer betrokkenheid geven bij onze evenementen. Als er mensen uit onze community zijn met ideeën, staan we open om binnen HER ruimte te bieden voor hun creativiteit en initiatieven.

Foto  van HER Clubnight, gemaakt door Farah Lieten, in opdracht van HER Collective
© Farah Lieten
Kopfoto: © Farah Lieten

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête