Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Affair Open Air in de Velodroom in Leuven (3 september 2021)

28/08/2023 / Dieter Holvoet

Affair organiseert opnieuw een Leuvense open air

Maak kennis met het collectief, maar bovenal de vriendengroep met een gemeenschappelijke nood aan vernieuwing van het Leuvense nachtleven.

Leuven. Eeuwenoud. Springlevend. De slogan van de Vlaamse studentenstad liegt niet: op niet veel plaatsen vind je zo veel jongeren op zo'n kleine oppervlakte, en toch laat het nachtleven er wat de wensen over. De Oude Markt - ook bekend als de langste toog van Europa - telt een overvloed aan danscafés, maar veel meer dan commerciële muziek hoor je er meestal niet. Dan ontstond Stelplaats, de eerste plaats in Leuven waar je terecht kon voor originele evenementen met eclectische, alternatieve lineups en indrukwekkende scenografie. Een plaats die zich zowel fysiek als conceptueel ver van de Oude Markt bevindt.

Die bestaansreden deelt ook Affair, een jong collectief dat zijn oorsprong kent eind 2021, rond het einde van de coronapandemie. "Affair is gestart vanuit een nood dat we zelf allemaal ervaren hebben in Leuven. De stad heeft een heel bruisend nachtleven, maar vooral gefocust op de studenten en de Oude Markt. Daarnaast was er nooit veel te doen, buiten Stelplaats dan. Van daaruit zijn we ontstaan: een vriendengroep met een gemeenschappelijke nood aan vernieuwing en verbreding van het Leuvense nachtleven.", aldus Bauke de Langhe, communicatieverantwoordelijke van het collectief.

"We zijn dat beginnen invullen met de individuele kwaliteiten die we in de groep terugvonden en daar zijn drie peilers uit gekomen. De eerste is scenografie en architectuur. We willen een plek zoeken die normaal gezien niet gebruikt wordt voor nightlife om die dan op een tiental dagen tijd volledig nightlife-proof te maken.

De tweede peiler is het muzikale aspect, de elektronische muziek. Daar ligt de focus voornamelijk op house, met een zo lokaal mogelijke lineup. We hebben onze eigen resident dj's die we altijd proberen een plaatsje te geven op onze evenementen, meestal ook in combinatie met een lokale - niet per se Leuvense, maar bijvoorbeeld Brusselse - en een iets grotere - (inter)nationale - naam.

Foto  van Clubnacht met Affair w/ Jeku, Gurl & Maito, gemaakt door Jente Waerzeggers, in opdracht van Stelplaats en Affair
© Jente Waerzeggers
Foto  van Affair Daytime Club, gemaakt door Laure Robenek, in opdracht van Affair
© Laure Robenek

De derde peiler is het hele safer space-verhaal. Dat is iets waar nog niet veel plekken mee bezig waren toen we twee jaar geleden met Affair begonnen, terwijl wij wel al de nood voelden om voor zo veel mogelijk mensen een veilige plek te creëren. Daaruit is er bij ons een hele safer space-afdeling ontstaan die probeert bij elk evenement uit te zoeken en stappen te zetten naar een veilig nachtleven voor iedereen. Dat gaat dan over bijvoorbeeld discriminatie en seksuele veiligheid, maar evengoed over mensen zich bewust maken over hun gebruik, een veilige plek creëren voor mensen om eventueel te experimenteren. Doorheen de jaren is een lijst met shared values ontstaan, enkele waarden die we met iedereen die ons event betreedt overlopen. Elke bezoeker gaat hier automatisch mee akkoord en als we merken dat er bezoekers zijn die zich er niet aan houden, spreken we hun hierover aan en behouden we het recht om hun weg te sturen. 

Dit deel van Affair is in de loop der jaren wat op zichzelf gaan staan, met vooral Laure Robenek die zich daarmee bezig houdt. Ze is in die tijd ook zelf workshops en lezingen beginnen geven buiten het collectief. Zo is ons safer space-verhaal gegroeid tot iets dat bijna losstaat van onze evenementen en ons collectief, terwijl het wel nog steeds onze belangrijkste pijler blijft."

Affair Open Air

Na een succesvolle eerste open air aan de Velodroom in 2021, organiseren ze er volgende week zaterdag 2 september opnieuw eentje met de klassieke succesformule: een mooie lineup met lokale house-dj's en deze keer zelfs een internationale naam, Carly Zeng. Zij wordt vergezeld door Paulo Sea, co-founder van het Brusselse feestconcept Sundaze, Tom Rynders b2b Michiel N en Maito. Het evenement gaat door van 14u tot middernacht op de parking van een oude, ruwe industriële site aan de Leuvense vaart, op een kwartiertje stappen van het station. Wordt ongetwijfeld gezellig!

Tickets

Tickets worden momenteel in de tweede wave verkocht aan €15 per stuk, waarna ze in de volgende wave met €1,5 zullen opslagen. Feeling lucky? We mogen 2x2 tickets weggeven! Check onze Instagram voor meer info.

Kopfoto: © Jonas Reubens

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête