Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

11/08/2016 / Sophie Daniels

Derrick May maakt het helemaal AFF (5/8)

Stipt om 19u00 gaan aan de Genkse C-Mine de poorten open van het Absolutely Free Festival. Je kan op twee briljante wijzen je inkom verzekeren. Enerzijds kan je drie euro schenken aan het Absolutely Free Forest, een natuurgebied van Natuurpunt. Anderzijds kan je ervoor kiezen om drie lege batterijen mee te nemen en ze om te ruilen voor een bandje voor de volle twee dagen AFF - niet helemaal absolutely gratis maar toch bijna. Een prachtig, ecologisch en bovendien zeer elektronisch geladen idee om bezoekers tot in het hartje van Winterslag te lokken.


aff2


Starten deed AFF niet zomaar met nieuwbakken Limburgse DJ-Maniatrots Kijumba. Het talent van eigen bodem bijt, ondanks het vroege uur, op een magistrale wijze de spits af. Surfend op een harmonie tussen heerlijke house en toverachtige techno, laat hij zien waarom hij de terechte winnaar is van DJ-Mania 2015.


We laten de mainstage even achter ons en vertrekken vol nieuwsgierigheid naar de XPRMNT-stage. Daar houden de mannen van het Brusselse Pelican Fly-collectief een stevig feestje. De artiesten zijn niet van de minste: the almighty DJ Slow b2b Richelle b2b Mister Tweeks b2b de Nederlander Gissi b2b 1180. De dj-booth van de XPRMNT-tent staat in het midden van de zaal, waardoor er à la Boiler Room voor, achter en langs het podium hevig gedanst wordt. Hun gig duurt maar liefst drie uur. Een meesterlijke mengelmoes van haast alles wat de elektronische muziekwereld te bieden heeft.


Op de mainstage was het ondertussen al vollenbak, onder leiding van Studio Brussel-resident Sheridan. De Genkse weide loopt toch al wat voller, terwijl ons lichaam dat ook doet met een heerlijk fris biertje. Maar het zijn vooral de geniale, dansbare plaatjes van Sheridan die het publiek warm maken voor een onvergetelijke avond.


Oms 21u45 begint er een echte internationale klepper aan zijn set. Ryan Elliot, een vingervlugge vent uit het Amerikaanse Detroit en bovendien resident in de Berlijnse Panorama Bar, weet als geen ander hoe hij de tent moet verwoesten. Hij neemt het publiek mee op een muzikale reis naar het Detroit van midden jaren ’80.


Zo begint hij met vrolijke, maar minimalistische discoschijfjes, op een bedje van funky houseplaatjes. De toon van de avond is duidelijk gezet; zeker als hij aan het wat zwaardere Ostgut Ton-werk begint. Deze set heeft werkelijk alles waar het -toch wel diverse- publiek zich op kan verlekkeren.Dé headliner van de eerste AFF-avond is nog een felbegeerde dj uit Detroit. Niemand minder dan de legendarische Derrick May mag Genk helemaal op zijn kop zetten. Pompende basslines, aanstekelijke drums en diepgaande synths, wat had je anders van deze ervaringsdeskundige verwacht? We werden helemaal ondersteboven gekatapulteerd van een artiest waar we slechts drie batterijen voor hebben moeten dokken! De Derrick May-droomvlucht neemt een duistere duik in het repertoire van enkelen van zijn Detroitmaatjes waaronder Never Grow Old, de heerlijke classic van Robert Hood. Geen enkel superlatief komt zelfs in de buurt om te beschrijven wat hij zomaar uit zijn mouwen schudt op het zeer gezellige Genkse festival.  Techno met een grote T door een heel grote meneer of noem Derrick May maar opperhoofd, generaal of eindbaas.


aff1

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête