Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
AMyn

21/11/2016 / Sophie Daniels

AMyn gidst ons door de donkere dagen met nieuwe EP 'Best Heard In Shadows'

Als we een lijstje zouden maken met onze favoriete Belgische producers van de afgelopen jaren, zou AMyn er zeker tussen staan. Met releases en remixes op onder andere Mothership, Trapez en Moodfamily, wist hij sinds 2010 een mooie reputatie op te bouwen. De Gentenaar, naast DJ en producer trouwens ook medeoprichter van het Moodfamily label, levert steevast kwaliteit met de nadruk op sound design en, jawel, 'mood'.

Verleden week nog kaapte zijn stemmige remix van Jaques Brel's Ne Me Quite Pas de tweede plaats weg in de categorie Best Remix op de Red Bull Elektropedia Awards. Toen zijn aankomende EP Best Heard In Shadows - die in december uitkomt op R&S-sublabel Apollo - in onze bus viel, konden we een kleine vreugdekreet dan ook niet onderdrukken.

Wie bekend is met het oudere werk van AMyn geven we alvast een korte heads-up: verwacht op deze plaat geen knallende clubtracks, maar eerder tragere introspectieve nummers. Opener en titeltrack Best Heard In Shadows wist ons vanaf het begin onder te dompelen in een dromerige, melancholische mix van percussie, warme synths en zweverige vocalen. Minimalistisch van opbouw, maar boordevol gevoel en textuur. De toon meteen gezet.

Side Of Golden You, de tweede track op de EP, is één van onze persoonlijke favorieten. Omschreven als minimal funk, worden chords en vocals gecombineerd tot een zwoele, bijna broeierige mix. Misschien lezen er kinderen mee, maar 'pure seks op een plaat' was het eerste dat bij ons opkwam. Op Insular gaat het tempo wat omhoog, en samen met het stemmenwerk van Far doet het nummer denken aan Oliver Koletzki ten tijde van Großstadtmärchen, voor ons nog steeds een van de mooiere elektronische albums van het voorbije decennium.

Zowel Technicolor als Youniverse -met die heerlijke engelenstem van Alex Nelos- zijn verdere hoogtepunten op een sowieso reeds geslaagde plaat, en met Turn kon AMyn zich geen waardigere afsluiter uitgezocht hebben. Ook hier leiden schaarse vocalen en zwevende synths ons langzaam naar mooiere oorden, en zelfs wanneer de laatste noot al een tijdje uit onze speakers is verdwenen, zitten we nog steeds mijmerend in hogere sferen.

Met Sinterklaas en Kerst voor de deur, levert AMyn de perfecte oplossing voor wie nog niet weet wat te vragen aan de bomma. Een heerlijke luisterplaat die werkt als een knetterend haardvuurtje tijdens deze donkere dagen. En vraag er dan meteen een goede headphone bij, en bedank ons later maar.

Amyns Best Heard In Shadows EP is verkrijgbaar via Apollo vanaf 2 december.