Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto

31/10/2020 / Dieter Holvoet

Waarom de dansvloer meer is dan een vloer om op te dansen

Een verslag van 'De Nacht in Wacht', een moment over het maatschappelijke belang van het nachtleven, specifiek in tijden van Corona.

Op dinsdag 27 oktober organiseerde de Leuvense organisatie Nachtplan De stem van 'De Nacht in Wacht', een moment over het maatschappelijke belang van het nachtleven, specifiek in tijden van Corona. Door verstrengde coronamaatregelen is het fysieke evenement vervangen door een livestream, maar What Happens was aanwezig om verslag uit te brengen. Hieronder volgt een overzicht van wat wij geleerd hebben uit deze talk: waarom het nachtleven voor veel mensen meer is dan alleen amusement.

De club als kans tot emancipatie

De nacht was de plaats waar ik antwoorden kon vinden
Op vragen die ik zelf nog moest ontdekken.

Meer dan ooit is het duidelijk wat voor belang het nachtleven draagt in onze samenleving. De clubcultuur staat niet alleen voor ontspanning, het is niet alleen een manier voor hitsige jongeren om stoom af te blazen. Er staat meer op het spel. Voor sommigen is de dansvloer een plek waar ze hun dagdagelijkse zorgen achterwege kunnen laten, voor anderen is het een plek die essentieel is voor de ontwikkeling van hun identiteit. Het gaat dan over mensen die in het dagdagelijkse leven niet de kans krijgen, of durven grijpen, om te experimenteren en écht zichzelf te zijn. Voor hun is de club een safe space en de aanwezigen een supportnetwerk. Het feit dat de clubcultuur zijn oorsprong kent bij LGBT en gekleurde bevolkingsgroepen is daar het grootste bewijs van. Jonas Rutgeerts weet het mooi te omschrijven: de club geeft een gevoel van samenhorigheid waardoor mensen het gevoel krijgen dat ze de wereld aan kunnen, ook al is die wereld hen niet noodzakelijk gunstig gezind.

Jonas Rutgeerts deelt de inzichten die hij verwierf tijdens zijn onderzoek naar nacht- en danscultuur.
Jonas Rutgeerts deelt de inzichten die hij verwierf tijdens zijn onderzoek naar nacht- en danscultuur. Foto door Jente Waerzeggers.

De club als spontane ontmoetingsplaats

Ontmoetingen. Zwetende lijven. Alles vergeten
hoe het voelt om écht te leven.
Overgeven aan een oorverdovende dreun
Waar de nacht ontmoetingen mogelijk maakte
Blijf ik nu alleen verdoofd achter?

Flor Houter, al meer dan 10 jaar hulpverlener bij het JAC en CAW, merkt op dat veel jongeren die op gesprek komen hun beklag doen over het feit dat alle sociale contacten tegenwoordig online plaatsvinden. Ze missen het om op spontane, creatieve manier mensen te leren kennen. Het gemis van dit soort gesprekken met onbekenden zorgt er bij veel jongeren voor dat ze zich meer terugtrekken, zich afwachtender gaan gedragen.

Het feit dat je bij videocalls alleen maar het profiel van je gesprekspartner ziet helpt ook niet: je mist veel lichaamstaal, iets wat in een echt gesprek al wat sneller blootgeeft hoe de persoon zich écht voelt.

Persoonlijk kan ik dat gevoel alleen maar beamen. Tijdens de laatste dalperiode in de coronacrisis zijn bepaalde evenementen nog kunnen doorgaan, denk maar aan de feestjes van Thé Dansant en de bubble raves van Kompass. Een grote opluchting voor zowel de sector als de bezoekers, maar geen volwaardig alternatief. Alles moet op voorhand gereserveerd en gepland worden, tickets worden aangeboden voor minstens 5 personen in één keer. Er is geen enkele ruimte meer voor spontane ontmoetingen en jongeren die gewoonlijk niet met een hele groep vrienden op stap gaan vallen uit de boot.

De club als plaats om te organiseren

Veel jongeren komen op een bepaald moment in contact met het organiseren van evenementen: een fuif van een jeugdhuis, een spaghettiavond van de jeugdbeweging of zelfs een volwaardige studie eventmanagement. Door het wegvallen van evenementen missen deze jongeren veel kansen: zowel de kans om nieuwe competenties te verwerven als de kans om reeds verworven competenties toe te passen in de praktijk.

Ardita is een oud-student event management en is enkele maanden geleden afgestudeerd. Door haar onzekerheid en het gebrek aan perspectief heeft ze de moeilijke beslissing moeten nemen om een volledig nieuwe studierichting te starten.

Niet alleen studenten event management zijn hierdoor getroffen. Vrije tijd dient om uit te pluizen wat je passies en talenten zijn, om jezelf te ontdekken, iets waar tijdens je middelbaar onderwijs bitter weinig aandacht aan wordt besteed. Tijdens het uitgaan ontmoet je mensen met dezelfde interesses, waarmee je ideeën kan aftoetsen en misschien zelfs samen nieuwe concepten kan uitwerken.

Hulpverlener Flor Houter en studente Ardita tijdens het debat.
Hulpverlener Flor Houter en studente Ardita tijdens het debat. Foto door Jente Waerzeggers.

Wat nu?

De situatie blijft verslechteren: coronacijfers stijgen, alle evenementen worden weer afgelast. De afwezigheid van een toekomstperspectief zorgt ervoor dat de situatie in ogen van veel personen hopeloos blijft.

Voorlopig is er niet veel dat we kunnen doen. We hopen dat - van zodra de situatie het terug toelaat - er terug plaats komt voor nachtleven en misschien nog belangrijker, dat er meer aandacht besteed word aan mentale gezondheid en het grotere belang van nachtleven in onze maatschappij.

Het debat

Heb je de discussie gemist en wil je hem graag herbekijken? Hou dan zeker de pagina van Nachtplan in de gaten, in de loop van komende weken posten ze een video van het volledige debat.

De kortfilm

Foto

Willem Jones, een freelance cineast uit het Leuvense, maakte voor de gelegenheid een kortfilm die in het begin van het evenement gescreend werd. De video is te bekijken op de pagina van Nachtplan. Check zeker ook zijn ander werk op zijn persoonlijke website.