Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Nachtwandeling in Leuven

27/11/2020 / Dieter Holvoet

Nachtwandeling, een homage aan zeven iconische locaties die Leuven op de wereldkaart hebben gezet

Hét excuus om vandaag de dag nog eens buiten te komen.

Als 2020 ergens goed voor geweest is, is het voor mij persoonlijk wel voor reflectie. Over mezelf, maar ook over het belang en de geschiedenis van de muziek- en clubscene. Regelmatig de meest donkere clubs en de meest beloftevolle artiesten opzoeken was een van mijn favoriete bezigheden, maar sinds dat is weggevallen ben ik die tijd beginnen spenderen aan het bijscholen van mezelf over de vele personen, evenementen en locaties die van de Belgische club- en festivalcultuur een van de grootste ter wereld hebben gemaakt.

Eén aspect van die zoektocht was voor mij Nachtwandeling, een wandelroute die passeert langs zeven iconische plekken die het Leuvense nachtleven (maar ook ver daarbuiten!) kleur gaven doorheen de voorbije decennia. Bij elke stop vind je een QR-code die je bij een audioverhaal brengt met anekdotes van eigenaars, organisatoren en sympathisanten.

Zo heb ik bijvoorbeeld bijgeleerd dat in de jaren '80 aan de Leuvense vaart de Manhattan terug te vinden was, de grootste club in de Benelux en een van de grootste in Europa. Of dat Club Silo aan de vaart bekend was bij boekingskantoren uit de hele wereld en een hoop legendes uit de Chicago en Detroit techno-scene hier wel eens een nachtje kwamen draaien.

Naast deze twee iconische clubs komen ook nog Stelplaats, Belgisch Kongo, Rumba & Co, Café Apero en Der Machine aan bod.

Benieuwd naar alle verhalen? Passeer dan zeker eens in Leuven de komende maanden, de opnames zijn alleen beschikbaar via de QR-codes die ophangen aan elke stop.

Een kaart met de wandelroute vind je hier en voor meer informatie kan je terecht op de website of het Facebookevenement.

Foto

Geen partner om onderweg een praatje mee te doen? Geniet dan van deze set van Leuvense houselegende Raøul, speciaal gemaakt voor Nachtwandeling en een hommage aan Club Silo en het Leuvense nachtleven.

Nachtwandeling is een initiatief van de Leuvense organisaties nacht (gekend voor de evenementen die ze afgelopen jaren organiseerden in Stelplaats) en Nachtplan (een organisatie die zich inzet op de ontwikkeling van een diversere en kwalitatievere Leuvense nachtcultuur).

Kopfoto: © Jente Waerzeggers

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête