Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Voltage Festival

31/05/2018 / Sophie Daniels

Voltage Festival 2018: een diepere kijk op de stages

Voor het vierde jaar op rij wordt de Transfo in Zwevegem op 18 en 19 augustus ingepalmd door Voltage Festival. De line-up van vorig jaar was zeer accuraat en die van dit jaar wordt eigenlijk niet anders. Gespreid over drie podia, zowel in- als outdoor, kunnen de bezoekers losgaan op de muziek van gerenommeerde internationale artiesten.

De kracht van Voltage Festival zit 'm in hun kwalitatieve en streng doordachte line-ups. De artiesten die je hier aan het werk ziet, staan de komende jaren te pronken op de meest populaire festivals en clubs. En daar durven we veel geld op in te zetten. Denk maar aan Kobosil, Ansome, Ossian en UVB die vorig jaar op de affiche stonden en sindsdien overal ter wereld met groot jolijt worden ontvangen.

Maar wie kiest die artiesten? Wie is op de hoogte van het allernieuwste talent en durft deze voor de leeuwen te gooien? De stagehosts natuurlijk.

Zo zakt het Kortrijkse collectief Ohm af naar Voltage Festival. Wat begon als een lokale radiozender, is nu zes jaar later uitgegroeid tot één van de grootste concepten van België. Als radiozender richtten ze zich vooral op podcasts en strikten ze naast lokaal talent ook artiesten als Rebekah, Clouds, Gary Beck, Reeko en Green Velvet. Ze zijn het brein achter Voltage Festival en toverden de voorbije jaren heel wat geniaals uit hun hoed. Dit jaar zetten ze de Roemeense producers Cosmin TRG op de affiche. Hij releasete o.a. op labels als 50Weapons, Running Back en Rush Hour. Daarnaast zakken ook het Token-talent Inigo Kennedy, new kid on the block SIWEI en resident Pilose af naar Zwevegem. Zij worden bijgestaan door de Rotterdammer Speedy J, de androgiene techno dragqueen Rrose en Ben Klocks nieuwste poulain en onze breakthrough artiest van 2018 Newa.

Steven Van Belle, selector bij Ohm, is alvast erg benieuwd naar het Georgische en uit Tbilisi afkomstige talent Newa. "Een veelzijdige artieste die me met haar eerste producties wist te verrassen. Dance of The Warrior op Ben Klocks's Klockworks is een plaat die ik naar elke gig meeneem. Iedere DJ heeft zo van die lifesaving platen die hem kunnen redden als het een moeilijke avond is. Deze is er zo eentje. Een dikke acid plaat die elke crowd uit zijn dak krijgt. Verder kijk ik ook hard uit naar Cosmin TRG, nog zo een veelzijdige artiest die van diepe en mentale Northern Electronics achtige techno tot regelrechte harde MORD producties gaat. Heel benieuwd wat het op Voltage wordt."

Ook Kozzmozz heeft dit jaar een stage te pakken op Voltage Festival. Het concept draait al zo'n 23 jaar mee en is nog helemaal niet van plan om te stoppen. Ze wisten in het verleden al een enorme lading aan internationaal talent te strikken en doen dat ook op Voltage Festival. Vaste waarden Spacid en Kr!z staan vanzelfsprekend op de rol, maar ook ancien Chris Liebing en de Nederlandse producer Keith Carnal vatten post. Gooi daar nog eens het gouden duo SLAM, de Duitse producer Amotik en de technotandem SHDW & Obscure Shape bij en je hebt een line-up om U tegen te zeggen. "Peter Van Hoesen had ik graag er bij gehad, want zijn live set op de vorige Kozzmozz was enorm goed, maar de line up zat plots al vol" aldus Yves Debouvry, in onze middens beter bekend als dj en West-Vlaamse held spacid. 

De dochteronderneming van Kozzmozz, Future Acid, vindt dit jaar ook zijn weg naar Zwevegem. Begin dit jaar moest Retro Acid plaatsmaken voor een véél jonger broertje: de acid sounds van nu, gedoopt als Future Acid (we hadden er ook een interview over). Het concept is de Belgische ode aan het genre dat sinds de jaren '80 overwaaide uit Chicago en loopt al zo'n twintig jaar. Acid was jarenlang voor de oudere garde. Met de komst van acid house, acid techno en acid core werd er steeds meer vernieuwd. Op Voltage vinden we onder andere de Belgische artiesten Bion-x en Man Outta Space terug. Ook het industriële acid techno project van Truss namelijk MPIA3, dat soms zelfs borderlined op gabber, staat op de rol. Benny Rodrigues komt onder zijn ROD alterego een unieke acid set draaien, de Italiaanse superduo's 999999999 en Boston 168 doen het dan weer live. "Ik kijk enorm uit naar de set van 999999999" aldus een ongeduldige Yves Debouvry. 

"
Het moeilijkste aan het samenstellen van een line-up voor festival is werken met de restricties die opgelegd worden door de andere festivals als ze een DJ vastleggen. Het wordt dus echt wel een wedloop.
- Steven Van BelleKollektiv neemt de Rotor stage voor zich en doet dat met uitzonderlijk Belgische talent. Founding Father Gaäl neemt er plaats achter de decks, samen met technokanon J. Køps, het nieuwbakken talent Cellini, Form and Function poulain SP-X en Belgische technoqueen Trixy. Ook Linear Straight zakt met zijn duistere tunes af, Bert Libeert van Goose als B komt langs en Ode Maen en Massaar doen het back to back.

RIMBU groeide in no-time uit tot één van de grootste techno concepten in België dankzij hun scrupuleuze line-ups en dat is ook op Voltage niet anders. Met edities waar ze onder andere de mannen van South London Analogue Material en artiesten als 138, Tinfoil en I Hate Models bekend maakten, hebben ze al heel wat faam vergaard in en rond België. Op Voltage zetten ze in op back to backs tussen de meest uitzonderlijke artiesten. Zo staan Ancient Methods en 47 labelbaas Tommy Four Seven zij aan zij, komen Clouds en Randomer hun Headstrong alias verdedigen en doen Perc en Ansome het met elkaar. Ook een mooie om naar uit te kijken is de rug aan rug sessie tussen stranger en Remco Beekwilder.

De Belgische duo's bestaan uit Phara en Border One en [KRTM] en TWAN, met die laatste hadden we nog een interview waarin hij zijn samenwerking met [KRTM] uit de doeken doet. "Elke act op zich was een uitdaging, aangezien het stuk voor stuk exclusieve B2B's zijn. Ook het zomer -en/festivalseizoen speelt zich parten, er is ongelofelijk veel concurrentie en dat zorgt voor veel ups & downs tijdens het onderhandelen. Wat in onzer ogen het moeilijkst te strikken viel, was een solide en verhalende line-up samenstellen, en dat is in dit geval, met de kers op de taart, gelukt! " aldus Bram De Pauw, promotor bij RIMBU.

De West-Vlaamse club Søndag vertegenwoordigt dit jaar ook een stage op Voltage. De club, die in 2014 mee werd opgericht door Maxim Lany, kende heel wat hoogtepunten en er passeerden heel wat internationale artiesten op zondagavonden. Op Voltage kiezen ze voor een uitsluitend Belgische affiche met namen als EndoveMainro, Nathaniel, PastorrTremenzz en de Limburgse producer en sporadisch StuBru-host Goldfox. Ook Deep House affliate Nico Morano heeft een invitatie gekregen voor de Rotor stage.