Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kobe Smet - Pixie

24/10/2023 / Evelyne Vanherf

Parels Voor De Zwijnen - de nieuwe EP van PIXIE

Wij spraken met Kobe over zijn nieuwe release, het producen van muziek en zijn toekomstplannen.

PIXIE - Helemaal vanuit Antwerpen mogen wij Kobe Smet introduceren die deze maand zijn nieuwe EP Parels Voor De Zwijnen mocht verwelkomen na maanden van hard werk. Kobe is een dj en producer die opereert onder de artiestennaam Pixie. Na een mooi jaar waar hij boekingen heeft gehad bij Ampere, Club Capital, Chinastraat, LLOSS Open Air, Het Bos & Amigo Amigo was het tijd om een nieuwe EP te droppen. 

Parels Voor De Zwijnen bevat remixes van niche muziek die hij zelf heeft omgetoverd tot uptempo dance tracks. Het resultaat zijn 4 diverse nummers waarin hij zijn opzwepende sound heeft trachten te verwerken. En jawel, dat is zeker gelukt! Zijn laatste releases werden hartelijk ontvangen en dat is niet anders deze keer. Hoog tijd om kennis te maken met de artiest achter dit toch wel energiek en anders album. 

Pixie
©

Pixie

Hoe ben je in de scene gerold? 

Als DJ & producer in Antwerpen heb ik sowieso niet het gevoel dat ik onderdeel ben van een scene. Er zijn hier bitter weinig artiesten waarvan ik vind dat hun werk rijmt met het mijne. Er is echter één muzikale plaats in Antwerpen die essentieel is geweest voor mijn persoonlijke en artistieke ontwikkeling, en dat is platenzaak Warrecords. Toen ik hier als puppy-pixie mijn eerste voet binnenzette, voelde ik me meteen welkom. Deze plek heeft mij geïnspireerd vanwege de diverse groep mensen die ik hier ontmoet heb, de warme sfeer die er hangt, en natuurlijk de duizenden platen die ik daar onder de naald gelegd heb. 

Het podium dat ik daar als beginner kreeg, heeft mij enorm geholpen om me uit mijn comfortzone te halen en voor het eerst voor een publiek te spelen. Daarnaast gaf de support vanuit Warrecords mij de eerste keer het gevoel dat iemand in mij geloofde. Eerder dit jaar speelde ik in Ampere voor het 5-jarige bestaan van de winkel, en vandaag ligt mijn EP in hun rekken. Dit voelt aan als een 'de-cirkel-is-rond-moment'. 

Tot daar mijn liefdespleidooi, alleen maar liefde voor deze plek! 

Komt Parels Voor De Zwijnen uit op vinyl?

In mijn vroege jaren als producer ben ik altijd geobsedeerd geweest met het idee van een vinylplaat in mijn oeuvre te bezitten. Deze droom is over de jaren heen gaan liggen om de eenvoudige reden dat de meerderheid van de elektronische muziek die mij bekoord, enkel digitaal uitgebracht wordt. Daarnaast wil ik de lange wachttijden voor het pressen van vinyl niet laten bepalen wanneer mijn muziek gereleased kan worden. 

Om mijn nieuwe EP toch te doen ontstijgen van een mapje met mp3's, heb ik er voor gekozen om CD's te maken. Mijn persoonlijke ervaring als luisteraar is dat ik de hechtste band heb met albums en EP's waarvan ik een fysiek exemplaar bezit. Op die manier hoop ik een extra dimensietje te bezorgen aan mijn lieve luisteraars.

Vanwaar de naam 'Parels Voor De Zwijnen'?

Deze term is voor het eerst tot mij gekomen als zijnde het debuutalbum van De Jeugd Van Tegenwoordig. De pretentie in deze titel wou ook ik met veel plezier op mijn luisteraars projecteren. De zelfgenoegzame boodschap valt wel aan diggelen, als je de originele betekenis van de term kent. 'Parels voor de zwijnen werpen' is een Bijbels idioom uit Mattheüs 7:6, dat vertaalt naar 'iets persoonlijk/waardevol schenken aan iemand die de waarde er niet van inziet'. 

Dit gezegde is de laatste tijd niet enkel relevant geweest in mijn privé, maar weerspiegelt ook hoe ik mij de afgelopen jaren heb gevoeld bij het uitbrengen van muziek. Vele uren obsessief bezig zijn en aandacht besteden aan de kleinste details in nummers, om tracks te bekomen die slechts 50 keer beluisterd werden. Ik heb het gevoel dat die tijden voorbij zijn. Sinds even ben ik erg te spreken over hoe mijn muziek ontvangen wordt. De liefde voedt mijn animo naar mééér crazieness. 

Welk gevoel wil je doorgeven aan je publiek met deze release?

Wat mensen bij mijn werk voelen is volledig aan hun. Het mooie aan muziek is dat het nummer van jou is zodra je het beluistert. Zo is Money Trees van Kendrick Lamar geschreven over het ontsnappen aan het harde leven in de ghettos van Compton, terwijl dit nummer voor mij de prille nazomerse liefde tussen mijn vriendin en ik naar bovenhaalt. Moest iemand het gevoel hebben dat Parels Voor De Zwijnen over een overleden broer gaat, is het niet aan mij om de perceptie van diegene te verpesten door te zeggen dat de EP over crack roken gaat. All jokes aside, als mensen er überhaupt iets bij voelen, ben ik blij dat ik bij kan bijdragen aan hun korte pauze van de realiteit.

Waar haal jij inspiratie uit voor het producen van muziek?

De eclectische sound die ik telkens opnieuw naar boven probeer te brengen in mijn producties en DJ-sets, is het gevolg van mijn brede smaak in muziek. Ik probeer mijn muzikale inspiratie te putten uit echt alle genres die tot mij komen. De tracks die ik geremixt heb voor deze EP zijn hier dan ook een getuigenis van, met samples van Litouwse internetrap, nu R&B en 90s garage house. Gek genoeg is 'Techno' het genre waar ik zelden of nooit in mijn vrije tijd naar luister en raak ik er niet erg geïnspireerd door. Het is cliché at this point, maar ik heb niets met Techno in zijn huidige staat. 95% van de dingen die uitkomen laten mij koud.

Artiesten als JPEGMafia, Dean Blunt en Ariel Pink behoren tot de selecte groep met artiesten die een grote indruk op mij hebben achtergelaten. Dit vanwege hun speelse en onvoorspelbare manier van muziek maken, en hun gave om uiteenlopende elementen samen te voegen tot een bevallig geheel. De eerder genoemde De Jeugd Van Tegenwoordig heb ik om dezelfde redenen nog steeds hoog zitten. Zij slagen er na 18 jaar nog steeds in om vernieuwend te zijn en toch trouw te blijven aan hun geluid. Op persoonlijk vlak loev ik Vieze Freddy heel erg.

Voor de visuals heb je samengewerkt met VinnyVici, wat is jullie connectie?

Vinny en ik zijn reeds een tijdje close vrienden. Ondanks onze uiteenlopende stijlen en mijn betweterige houding ten opzichte van smaak, is hij in staat mij nieuwe creatieve inzichten te geven. Zijn neiging tot experimenteren heeft er voor gezorgd dat het resultaat van de visuals mijn origineel idee ontstegen heeft. Aan zijn videografische skills kunnen velen een puntje zuigen, maar op muzikaal vlak moet ik die jongen nog veel bijbrengen. 

Met wie heb je nog allemaal samengewerkt voor deze EP naast VinnyVici?

Eerder dit jaar bracht ik de single Fuck Mijn Lies Op uit. Dit nummer ging gepaard met het visuele werk van getalenteerd grafisch ontwerper en vriend Lars Hiele. Hij runt eigenhandig Rokersruimte. Het beeldmateriaal dat hij hiervoor gedesignd heeft, vulde de ruige feel van dit liefdeslied uitstekend aan. Ondanks ik niet op zoek ben naar muzikale input van anderen, ben ik wel op de uitkijk naar andere kunstenaars in de breedste zin van het woord. Graag wil ik dingen creëren waarin uiteenlopende kunstvormen mekaar kunnen complementeren, zoals dat uitstekend ging met het werk van Lars.

Hoe ziet de toekomst eruit, staan er nog meer EP's op de planning?

Dit najaar zit er nog nieuwe muziek aan te komen. Voorlopig blijf ik alles independent doen omdat het nice voelt om volledige creatieve controle te hebben over de muziek die ik naar buiten breng. Wat de muziek betreft voel ik momenteel dus ook niet de nood om samenwerkingen aan te gaan met andere producers. Experimenteren lukt mij het best op mijn eentje. Zo probeer ik nu wat frisse sounds uit en verwelkom ik af en toe wat nieuwe machines in mijn studio. Ik ben blij met het gegeven dat ik er nog niet volledig uit ben welke richting mijn toekomstige muziek uit zal gaan. Wel kan ik beloven dat dé 3 trefwoorden 'uptempo', 'energetisch' en 'raar' zullen blijven.


Het eerste nummer van de EP Miguel - Do You... (pixie crying at the
rave edit) werd op 29 september op SoundCloud gereleased. Een week
later, op 5 oktober, volgde de release van de volledige EP. Sinds 17 oktober liggen de cd's ook in de rekken van Warrecords

Tracklist

  1. Miguel Do You ... (Pixie crying at the rave edit)
  2. Yabujin - Hardstyle Drill 2009 Nokia Angelz 1.6 (Pixie edit)
  3. Playboi Carti 2017 XXL Freshman Freestyle (Pixie edit)
  4. BONUS - Tony Terry - Forget The Girl (Pixie edit)
Kopfoto: ©

Kobe Smet - Pixie