Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kowari

12/02/2024 / Evelyne Vanherf

De Belgische band Kowari dropt eerste single "Tomorrow" van nieuw album

Een ode aan reizen en loslaten.

Kowari
©

Kowari

Twee jaar na hun debuutalbum Trail en een Europese tournee van vijftig concerten, is de Belgische band Kowari terug met een nieuw project Memento

Met dit tweede album signeren Damien Chierici (viool) en Louan Kempenaers (piano) een moderne elektronische ode aan reizen en loslaten. Na hun debuutalbum Trail, dat overwegend downtempo en instrumentaal klonk, breidt Kowari met hun nieuwe album Memento hun universum uit met meeslepende achtergrondzang. 

 

Denk aan French 79, The Blaze, of RÜFÜS DU SOL maar dan Belgisch

Kowari doet ons een beetje denken aan French 79, The Blaze, of RÜFÜS DU SOL maar dan Belgisch en ontstaan uit een samenwerking voor filmmuziek. Deze invloed is duidelijk te horen in hun creaties. Na de lancering van hun eerste album, Trail, hebben ze door Europa getoerd en werden ze geïnspireerd door hun unieke fusie van klassieke en elektronische muziek, die ze gezamenlijk hebben ontwikkeld.

Klassieke opleiding

Voortkomend uit hun klassieke opleiding, rijke ervaring in de Belgische pop/rockscene en een gedeelde passie voor digitale klanken, werden de tien nummers van het album Memento thuis en achter gesloten deuren ontwikkeld. "We hebben onze respectievelijke thuisstudio's verder uitgerust, die echte ideeënlaboratoria werden waar we konden improviseren en opnemen onder de beste omstandigheden, zonder enige externe druk. We waren niet alleen componisten en muzikanten maar ook producenten.

De composities van Memento wagen zich bewust aan zijpaden en contrasterende reliëfs. De intieme noten op de piano combineren ze met de dromerige akkoorden van de viool. Ideale muziek om te ontspannen, achterover leunend van te genieten. 

“Tomorrow is één van de eerste nummers die we voor dit album hebben gecomponeerd. We hebben het veel gespeeld tijdens de festivals van de zomer van 2023. In de verhalen die toeschouwers op Instagram deelden, voelden we dat er iets bijzonders gebeurde met dit stuk. Het gaf ons vertrouwen en overtuigde ons ervan dat we nog meer in deze richting konden verkennen."

Damien en Louan

Momenten uit het leven vastleggen

Met Memento wil Kowari specifieke momenten uit het leven vastleggen. Zo laat het duo voldoende ruimte in hun muziek zodat ieder scherp oor zijn eigen weg kan vinden. “Tijdens concerten huilen mensen bij sommige liedjes en dansen ze bij andere. Dit is precies wat wij zoeken. Er is niets cerebraal aan Kowari's muziek. Wij theoretiseren niet. Als we spelen, vergeten we onze bagage die zich op de academiebanken heeft verzameld. Wij zitten meer in het gevoel.

Kowari live aan het werk zien? 

Voor 2024 staan er al tal van optredens op de planning, het eerstvolgende dat je in de agenda mag zetten is die in de AB op 10 april. Zie hier voor meer info. 

Kopfoto: ©

Kowari

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête