Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van Ninety Three Collective, gemaakt door Nel Samwa

04/03/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Aalsters 93 Collective presenteert eerste compilatie 'Coexistence Of Fantasies'

Wij spraken het collectief over hun eerste dagen, sfeervolle events en de eerste compilatie

Ninety Three Collective is op zeer korte tijd een vast waarde geworden in het Aalsterse en Gentse uitgaansleven. Met nog maar 2 jaar op de teller speelden ze de Cinema, Amigo en Minus One al plat met artiesten van binnen en buiten het collectief. Deze week presenteerden ze hun eerste compilatie die een mooi beeld geeft van de brede muzikale interesses die de organisatie bezit. De VA bevat een mooie mix aan hardtrance, breakbeat, jumpstyle, ambient en harddance en die ondanks de stijlverschillen een sterk narratief herbergt. Wij spraken Ninety Three Collective over hun eerste dagen, sfeervolle events en de compilatie. 

Hoe is het idee voor Ninety Three Collective ontstaan?

Ninety Three Collective is eigenlijk gewoon ontstaan uit het verlangen naar het delen en uiten van onze creatieve visie en persoonlijke muzieksmaken. De scene in Aalst was en is relatief klein wanneer je dit vergelijkt met andere steden en wij wouden ons best doen om hier verandering in te brengen. We wouden dus ons steentje bijdragen om Aalst een platform te bieden dat iets meer ‘underground’ en alternatieve muziek naar voor brengt. Maar we wouden ook verder gaan dan dat. Met onze events willen we ook een uitlaatklep creëren voor mensen van alle geslachten, geaardheden, geloofsovertuigingen en origines in een veilige en niet-discriminatoire omgeving. Ook willen we op ons platform steeds zowel lokaal als internationaal talent showcasen.

Jullie zijn oorspronkelijk van Aalst. Is dat een goeie stad om te groeien als organisatie?

Surprisingly, yes! Er zijn enkele andere collectieven die begonnen zijn in Aalst, denk maar aan Rimbu, Styxx of Tumult en die hebben het zelf al ver geschopt. Zij zijn zeker een voorbeeld en inspiratiebron voor ons! Omdat we zelf één van de weinige collectieven zijn die nog steeds actief zijn in Aalst, krijgen we vaak erg veel support. Bij edities in Aalst of Gent staat het altijd gevuld met mensen die ons keer op keer steunen. Het begint zelfs aan te voelen als een soort van tweede familie voor ons. 

Het groeien lukt dus wel tot een bepaald punt maar een overgang naar steden zoals Gent of Brussel is wel echt nodig om een groter publiek aan te trekken. De ‘scene’ en het doelpubliek is daar zo veel uitgebreider en er zijn veel meer opties qua venues en andere zaken. In Aalst blijf je dus vlug ‘steken’ op een bepaald niveau vinden wij.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto van Ninety Three Collective, gemaakt door Nel Samwa
© Nel Samwa

Op welke manier proberen jullie je als organisatie te onderscheiden van andere collectieven?

We focussen ons niet per se op het "anders zijn”. We proberen gewoon ons eigen ding te doen en streven er vooral naar om niet gewoonweg de huidige ‘trends’ te volgen. Recentelijk begint de underground wat meer naar de bovengrond te treden en dit wordt soms uitgemolken voor financieel gewin. Het is misschien een cliché, but we’re not in it for the money. We doen dit echt uit pure passie voor de muziek en willen voor andere mensen de deuren openzwaaien naar de wereld waar wij zo verliefd op geworden zijn. Bij ons gaat het all about the experience, het familiare en het veilige gevoel dat je je gewoon rot kan amuseren bij ons, ongeacht wie je bent of hoe je eruit ziet. 

Don’t get me wrong, geld is nodig om te kunnen blijven doorgroeien, maar het mag onze visie niet uit de weg ruimen. Hiernaast proberen we ook zoveel mogelijk artiesten te presenteren die volgens ons nog niet (genoeg) geshowcaset geweest zijn in de Belgische scene. Je kan dus veel ‘Belgium debuts’ verwachten in de toekomst! 

Na heel wat feesten in Aalst en Gent, profileren jullie je nu ook als label. De eerste VA is een feit. Wat willen jullie brengen met deze compilatie?

Onze compilatie heet "Coexistence Of Fantasies”, het samenbrengen van verschillende visies op het genre. Hierbij is dat dus het samenbrengen van verschillende producers, met telkens hun eigen stijl, samengegoten in 1 mooi geheel. Samengesteld door onze resident en medeoprichter Trillosta, hebben we onze favoriete artiesten en producers uitgenodigd om deel uit te maken van dit compilatieproject dat onze take op hard dance van ons label en het collectief vertegenwoordigt. 

Het album telt 11 tracks in totaal. Het project zal je meenemen op een belevenis tussen harde kicks, euforische trance arpeggiators en prachtige ambient pads. Van hardtrance tot jumpstyle en van ambient tot breakbeat, de compilatie bevat voor ieder wat wils dankzij de artiesten die elk hun eigen kenmerkende vibe en emotie genereren als basis van hun tracks. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto van Ninety Three Collective, gemaakt door Dries van Belle
© Dries van Belle

Als ik er één plaat moet uitkiezen, dan ga ik toch voor 93 Gangstérisme van R/8. De lyrics van de Franse hiphopformatie 13 Block kwamen wel erg goed uit. Verwerkt deze artiest vaker hiphop in zijn producties?

Deze plaat springt er inderdaad toch een beetje uit qua style. R/8 of Ronald is een van onze residents en medeoprichters en haalt voor deze release inspiratie uit trap, drill en breakbeat genres, die hij vervolgens samengiet in een totaalplaatje. Eigenlijk is dit maar de tweede officiële release van hem. Ronald houdt zich voornamelijk bezig met het voorzien van de grafische content en het beeldmateriaal voor het collectief. 

Hoe selecteerden jullie de artiesten die niet in het collectief zitten?

De artiestenselectie is eigenlijk enorm vlot verlopen. Al de producers die we contacteerden lagen al even op onze radar. We wouden voor deze compilation eigenlijk vooral de local underground scene representeren en deze iets meer in het daglicht zetten. We vinden dat alle producers die op onze compilatie staan een soort ‘band’ met ons hebben. Of dit nu is omdat ze ooit al eens op een van onze vorige KABAAL-edities gedraaid hebben of omdat we vinden dat hun manier van producen gewoon erg in onze stijl past. We voelen enorm veel raakpunten aan tussen hun werk en de visie die wij willen realiseren. 

Foto van Ninety Three Collective, gemaakt door Nel Samwa
© Nel Samwa

Mogen we ons nog aan een feest verwachten met de artiesten van op de VA? 

Zeker en vast! Bij de laatste edities van KABAAL lag de focus eerder op het brengen van Trance-influenced muziek. Zo past OTON heel erg goed bij wat wij willen brengen als sound. We hebben hem al eens mogen ontvangen op onze editie in Minus One in Gent, waar hij de boel echt heeft afgebroken. Wij zijn dus zeker en vast excited om hem nog eens de zaal te laten slopen op een van onze volgende events! 

Zoals je kan horen op de compilatie zijn er ook enkele emotionele en euforische ambient en wat meer “experimentele” tracks aanwezig. We zouden het ook wel eens vet vinden om deze kant van onze muzieksmaak om te zetten in een feestje met dit soort stuff all night long. 

Willen jullie in de toekomst vaker platen uitbrengen? Of toch liever feesten organiseren?

Beide! We willen zoveel mogelijk dingen uitproberen en combineren met elkaar. Zolang het binnen onze visie past en we er uit kunnen groeien zullen we dit soort dingen blijven doen. Er komen in de toekomst dus zeker nog releases aan. We zijn ook steeds druk bezig met nieuwe edities op poten te zetten. We leren met elke editie nieuwe dingen bij en willen elke nieuwe editie de vorige laten overtreffen. Ook op vlak van merchandising willen we steeds nieuwe dingen uitbrengen. Neem hierbij de sleutelhangers die we onlangs gepresenteerd hebben. We leggen onszelf vooral geen limieten op met wat we wel en niet kunnen doen. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto van Ninety Three Collective
© Ninety Three Collective

Waar willen jullie over 5 jaar staan met het collectief? 

De toekomst valt moeilijk te voorspellen maar we hopen toch dat we binnen vijf jaar met trots kunnen terugblikken op het parcours dat we hebben afgelegd. We hopen vooral dat we in die vijf jaar ons publiek een goede tijd hebben kunnen laten beleven en dat de artiesten die wij ons platform geboden hebben een boost hebben ervaren. Daarnaast zien we wel wat de toekomst brengt, we laten het op ons afkomen.

Foto van Ninety Three Collective, gemaakt door Nel Samwa
© Nel Samwa

Tracklist

 1. HOFFMAN - Slowly Turning Silent
 2. R/8 - 93 Gangstérisme
 3. Rick Insonne - Kickback
 4. Spanking Days Are Over - Poppycock
 5. KL33OH - 47 Oudenaarde - Gavere
 6. Sioc - Exosphere
 7. leop4rdi - forever
 8. Trillosta - Talk To Me
 9. OTON - Amen For 93
 10. Gitzwart - XCM
 11. Spaansekech69 - The Gardner In The Sky
Kopfoto: © Nel Samwa

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête