Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Artwork  van De School

14/06/2024 / Steffie Verploeg

De School ontgrendelt meer dan 800 dj-sets in Het Archief

Op zoek naar dé perfecte opwarmer voor je weekend? Graaf in het digitale archief van De School met meer dan 800 sets die er gespeeld zijn en 8 jaar aan geschiedenis.

Van het prille begin in 2016 tot aan de laatste beats in januari 2024, functioneerde De School als een voortdurend evoluerende ruimte, met als kern een internationaal bekende clubwalhalla dat een plek verdiende in de lijst van beste clubs ter wereld.

De School heeft veel ups en downs gezien de afgelopen jaren, een coronacrisis en een slecht daglicht in het antiracismedebat. Hoewel de club zich presenteerde als een inclusieve en progressieve space, kreeg het veel kritiek op zijn deurbeleid en programmering. Het personeel zou 'te wit' zijn en er werden te weinig gekleurde dj's geprogrammeerd, waardoor het niet de safe space was die het pretendeerde te zijn. Eind juli 2020 maakten de eigenaren bekend dat de club direct zijn deuren sloot. Twee jaar later werden de deuren weer geopend met een nieuw team.

Foto  van De School
© De School

Na 8 jaar viel het doek en kondigde De School hun definitieve sluiting aan in de zomer van 2023. De School moest plaatsmaken voor bouwplannen, die inmiddels zijn uitgelopen, waardoor een nieuwe club Tilla Tec zich nu tijdelijk over het gebouw heeft ontfermd.

Een half jaar lang stonden eindeloos lange rijen (wellicht langer dan bij Berghain) voor de 'schoolpoorten', met bezoekers die nog een laatste keer de zon wilden zien opkomen door de glazen ramen van de club. Met een 65-uur durend monsterfeest en meer dan 80 artiesten op de line-up sloot De School hun verhaal af met het closingevent 'Het Einde'.

Het Archief

Niet getreurd! Ondanks de toenemende sluitingen van clubs en de groeiende nood naar eventlocaties, is hier toch een klein (digitaal) lichtpuntje. In samenwerking met het Amsterdams Stadsarchief, Mixcloud en Podiumkunst.net zijn meer dan 800 sets (!) online gezet die nu voor iedereen toegankelijk zijn om te streamen via de website van Het Archief.

"Translating eight years of our history into an open-ended archive, you’re invited to re-enter and remember De School through sound. Het Archief is a time capsule for the present and future, as well as a testimony to the time-transcending value of club culture. More than anything, it’s a shared space to simply get lost in (music) once more."

De School

Als luisteraar kun je gemakkelijk door het archief bladeren, zoeken op jaartal, ruimte of collectie. Elke setpagina toont ook het artwork, de datum en de ruimte waar de artiest heeft opgetreden. Een leuke feature is dat elke artiest een quote kon achtergelaten over hun meest memorabele momenten van de avond, wat een mooie persoonlijke touch geeft.

Foto  van De School
© De School

Weet je niet waar te beginnen? Begin dan met het jaar 2016, waarin we meteen een iconische all-nighter set van 8 uur van Speedy J tegenkomen, evenals een opzwepende trance set van Torus, waar af en toe ook een guilty pleasure zoals 'Better Off Alone' voorbij komt. Ook enkele Belgische artiesten zoals a. brehme en Cleveland zijn vertegenwoordigd. Of luister nog eens naar de laatste setjes die door de speakers klonken bij Het Einde met onder andere Identified Patient, DJ Shahmaran b2b Ngoni Egan, Shanti Celeste, mad miran en meer. 

Veel luisterplezier!

Kopfoto: © De School