Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Lijstjestijd

30/12/2016 / Sophie Daniels

#LIJSTJESTIJD: De beste tracks van 2016 volgens de redactie

2016 was een goed jaar. Het stond bol van geniale releases die bont en blauw werden gedraaid op talloze feestjes en festivals. Sommige al populairder dan de ander. Hieronder staan grote namen tussen verborgen parels, nieuwbakken talenten en trouwe legendes. Na lang wikken en wegen, zwoegen en zweten, zijn dit onze favoriete 12 tracks van het voorbije jaar.

 

 

1/ Moby - Porcelain (Luca Agnelli remix)


Sophie: Toen de Drumcode Moby Remixes uitkwam, was ik meteen verliefd op de herwerkte versie van Luca Agnelli. Staat nu nog regelmatig loeihard op in de auto.

 

 

 

2/ Slam feat. Mr V - Take You There


Tim: In de categorie tracks die zowat iedereen speelde kan deze kraker niet ontbreken. Om de 25ste verjaardag van hun legendarische label Soma nog wat kracht bij te zetten kwamen de heren McMillan en Meikle immers met een plaat die niet weg te branden was van de dansvloer deze zomer. Hun label evolueerde de voorbije jaren naar de meer donkere zijde van het technolandschap en deze release mag daar zeker als maatstaf voor gelden. We schuiven hem dan ook met plezier bij het rijtje top classics waar menig ander label alleen maar jaloers naar kan staan kijken.

 

 

3/ Answer Code Request - Neume


Thomas: Answer Code Request is altijd de hoofdleverancier van duisternis geweest voor mij. Met deze nieuwe plaat legt hij niet meer zozeer de nadruk op het beukende gedeelte als wel op het finesse-aspect. Daardoor roept deze plaat een eerder 'post techno'-gevoel bij me op. Ostgut Ton op zijn best als je het mij vraagt.

 

 

4/ Tiga - Planet E (Dense & Pika Remix)


Mathies: Als je deze beuker nog niet hebt ontdekt, zal je de voorbije zomer wel als een kluizenaar geleefd hebben. Deze plaat zorgde elke keer weer voor een horde op en neer gaande vuisten en voor de nodige dosis kippenvel op elk techno-minded festival. Heerlijke opbouw, opperste climax en subliem vervolg. Mag voor mij nog vele jaren meegaan!

 

 

5/ Ansome - Bad Blood (Perc remix)


Sophie: Tijdens een set van Perc en Truss op 404 Festival hoorde ik deze plaat voorbij komen en ik ben 'em steeds blijven volgen -tot ik na maandenlang zoeken uiteindelijk de tracknaam te weten kwam met behulp van urenlang research op Reddit.

 

 

6/ Recondite - Osa


Thomas: Het minimalistische karakter met de heerlijke opbouw maakt van deze plaat toch wel een pareltje. Op Facebookpagina's als Raad De Plaat werd deze plaat haast een urban legend tot Recondite hem eind juni uitbracht. Ook weer niet meteen de meest bombastische track van 2016 maar wel de heerlijk duistere finesse die ik dit jaar vooral heb leren appreciëren.

 

 

7/ Rodriguez Jr. - Mistral (Stephan Bodzin remix)


Tim: Aan de progressieve zijde van het spektrum kwam Stephan Bodzin dit jaar weeral met een parel van een release. Zijn interpretatie van Mistral zweeft in zijn kenmerkende stijl over soundscapes die je meenemen op een reis doorheen droefheid en euforie. Als thema krijg je een melodie voorgeschoteld die als onmiskenbare oorwurm in je geheugen gegrift wordt eens je hem opvangt. Wederom een verslavend staaltje vakmanschap van deze Duitse synth specialist die enkele weken geleden nog een passage maakte in Labyrinth.

 

 

8/ Kollektiv Turmstrasse - Sorry I Am Late


Victor: Als één nummer de zomer heeft beheerst, is het Sorry I am Late wel. Het nummer van het Duitse DJ-duo Kollektiv Turmstrasse weergalmde zo vaak deze zomer op de betere dj sets, dat de zon er tot op vandaag spontaan van begint te schijnen. De zomer van 2016 is dus voor mij eeuwig verbonden met Sorry I am Late. De remix van Pig & Dan is zeker ook een aanrader!

 

 

9/ Midland - Final Credits


Dries: Geen top 5 van beste platen van 2016 waar deze niet in opdook. En met reden. Gewoon luisteren, dan weet je het wel.

 

 

10/ Nicolas Jaar - No


Mathies: Veruit een van de strafste producers van deze tijd. Zowat alles wat hij maakt of aanraakt verandert in goud. Ik had ook heel het album Sirens kunnen kiezen als hoogtepunt van 2016, maar de track No is toch wel het neusje van de zalm. Een dancehall getinte beat, de vloeiende Spaanse vocals en de abstracte maar geniale sound maken deze plaat tot een zeer straf geheel. Op zondagavond, op die zware blokavond of 's ochtends onderweg naar het werk ... oogjes toe en genieten!

 

 

11/ Ross From Friends - Gettin It Done


Dries: 2016 was voor mij het jaar van de Lo-Fi house. Love it or hate it, er werd veel over gezegd en geschreven, en betekende de springplank voor een hele resem artiesten zoals DJ Seinfeld, DJ Boring en ook deze Ross From Friends. De vinyl werd ergens rond de zomer aangekondigd, werd keer op keer uitgesteld wegens problemen bij de drukkerij, en verwierf zo stilaan een ware cultstatus. Als er dit jaar één plaat was die synoniem stond voor afteren, moet het wel deze zijn.

 

 

12/ DJ Tennis - Divisions (Roman Flügel Remix)


Victor: In mei was het aan Kölsch om de zaterdagavond op Studio Brussel op te vullen in Playground. Eén van de nummers die hij die avond speelde was Divisions in de Roman Flügel remix, hét late night drive nummer van 2016.