Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Margot Lavigne

02/04/2025 / Evelyne Vanherf , Maxime Mach

Veilig uitgaan in België: een illusie? Studenten eisen gerechtigheid op straat

Donderdag 3 april om 18 uur Herbert Hooverplein Leuven! Want het huidige systeem faalt ons keer op keer.

Het uitgaansleven is voor velen een moment om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en onbezorgd te genieten, zeker als student. Het is een tijd waarin je even alles kunt loslaten en je helemaal kunt overgeven aan muziek, vrienden en de nacht. 

Maar voor wie dit nooit heeft ervaren, het vergeten is of simpelweg de neiging heeft om de situatie te bagatelliseren – misschien lijkt dit gesprek dan niet voor jou. Maar toch, lees het door en denk even na over hoe het beter kan, zonder negatieve commentaar te verspreiden. Want als justitie ons niet meer beschermt, wie doet het dan wel? Gelukkig zijn er mensen zoals Hanna De Boe en Femke Heutels die opstaan en luid en duidelijk zeggen: GENOEG IS GENOEG!

Als Belg schaam ik me diep. In amper twee weken tijd zijn er terug twee gevallen van spiking (Kortrijk, door barpersoneel) en verkrachting, waaronder eentje simpelweg wordt weggewuifd - en dit anno 2025. Zijn we de zaak van Sanda Dia dan al zo snel vergeten? En dan hebben we het nog niet eens over eerdere gebeurtenissen, want dan zouden we volgend jaar nog bezig zijn. Wat als het jouw vriendin was? Jouw dochter, zus, moeder, nicht, tante? Zou je dan nog steeds gewoon verder scrollen?

Weten wij alles? Nee. Ook wij als redactie kennen niet elk detail van deze zaak. Maar wat we wel weten, is dat het uitgaansleven te vaak te maken heeft met zaken die in de doofpot verdwijnen – en dat onze justitie ons keer op keer in de steek laat. Moeten we ons schuldig voelen omdat we een avond willen feesten? Hebben jij of ik niet ooit te veel gedronken en mogen we van geluk spreken dat we veilig thuis zijn gekomen? Wat voor signaal geeft België aan de wereld als deze dader zomaar vrijuit gaat? Is het niet de taak van politie en justitie om ons te beschermen? Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voordat er eindelijk iets wordt gedaan? Moeten wij gewoon blijven toekijken en zwijgen? 

Noteer: Voor elke vrouw, ongeacht haar leeftijd, is verkrachting een van de grootste nachtmerries.


Genoeg is genoeg
©

Genoeg is genoeg

We hadden een gesprek met Hanna, een van de organisatoren van de protestactie die donderdag in Leuven plaatsvindt, en bespraken waarom dit een belangrijk signaal is.

Hoe veilig voel je je wanneer je uitgaat in België?

Ik sta sterk in mijn schoenen en onderschat daardoor soms hoe onveilig het kan zijn. Maar de recente gevallen maken pijnlijk duidelijk dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Het zet me aan het denken over hoe ik niet alleen mezelf, maar ook mijn vriendinnen beter kan beschermen.

Wat betekent uitgaan voor jou als vrouw?

Voor mij is uitgaan zeker plezier, maar toch ben ik altijd op mijn hoede – voor mezelf en mijn vrienden. Ik merk dat ik onbewust een extra trui aantrek, dat ik vooraf nadenk over mijn route naar huis en dat ik mijn drankje net iets steviger vasthoud. Het is iets waar je altijd rekening mee houdt, zelfs als je gewoon een leuke avond wilt hebben.

Als je je drankje ergens neerzet, wat gaat er dan door je hoofd?

Ik zet mijn drankje nooit zomaar neer – onbewust ben ik daar altijd mee bezig. Ik houd het altijd in mijn hand of zorg ervoor dat een vriendin erop let. En dit doe ik ook voor mijn vriendinnen. 

Hoe vaak let jij op het glas van je vriendinnen?

Altijd.

Word je vaak lastiggevallen tijdens het uitgaan? 

Als vrouw word je bijna altijd wel op een bepaalde manier lastiggevallen – hoe erg, hangt af van de situatie. Iedereen heeft ooit zoiets meegemaakt, op de een of andere manier. Als het niet tijdens een avond uit is, dan wel op de trein, in het park of op de bus.

Ga je wel eens alleen uit zonder vrienden? 

Ik ga nooit alleen uit en ook niet alleen over straat. Zelfs in mijn buurt, waar ik in een open bebouwing woon, zorg ik altijd dat ik met vrienden of familie ben.

Heb je zelf broers? 

Ja, twee. 

Merk je dat je ouders zich anders zorgen maken over jou dan over je broers?

Mijn ouders vertrouwen mij en mijn vrienden zeker wel, maar bij mij klinkt toch net iets sneller: "Hannah, ga niet alleen op pad." Ze zijn gewoon iets bezorgder.

Hoe vaak voel je je onveilig tijdens het uitgaan? 

Ik voel me onveilig wanneer iemand druk op me uitoefent of wanneer ik merk dat diegene iets wil doen waar ik me niet prettig bij voel. In zo'n situatie wend ik me vaak tot mijn vrienden, omdat ik hoop dat zij me beschermen. Toch zou de verantwoordelijkheid eigenlijk bij de persoon moeten liggen die me dat onveilige gevoel geeft.

Heb je het gevoel dat je tijdens het uitgaan altijd bij iemand van de crew kunt aankloppen als dat nodig is?

Het is duidelijk, zoals in Kortrijk, dat er een soort van breuk is ontstaan in het vertrouwen met het barpersoneel. Niet iedereen heeft slechte bedoelingen, maar we kunnen niet ontkennen dat wat er in Kortrijk is gebeurd, een negatief effect heeft gehad op het vertrouwen in het personeel. Dit is jammer, omdat er zeker veel mensen zijn die hun best doen om dat vertrouwen te behouden. Het is van cruciaal belang om dat vertrouwen te herstellen, zodat je zonder aarzeling naar de barman kunt stappen voor hulp. Er moet verder gewerkt worden aan de veiligheid, zoals het inzetten van extra beveiliging bij de wc's. Daarnaast is het belangrijk om bij de ingang duidelijke uitleg te geven en te benadrukken dat we bij iemand terecht kunnen als er iets fout loopt. Dat deze informatie dan van een vrouw komt helpt natuurlijk wel heel veel. 

Hoe vaak kijk je achterom als je 's nachts alleen over straat loopt? 

Ik kijk af en toe achterom, vooral wanneer ik op afgelegen paden ben. Als ik een meisje alleen zie lopen, blijf ik liever in de buurt zodat we niet alleen zijn. Zowel voor haar als voor mezelf, samen staan we sterker.

Heb je wel eens met andere vrouwen gesproken over veiligheid tijdens het uitgaan? Wisselen jullie tips uit?

Er is bij ons een ongeschreven regel om niet alleen naar huis te gaan. Hoewel we er niet altijd veel over praten, delen we wel altijd onze locatie wanneer iemand uitgaat. 

Hoe draagt de huidige uitgaanscultuur bij aan een onveilige omgeving voor vrouwen?

Ik denk dat het vooral te maken heeft met het gebrek aan beleid en de behoefte aan meer meldpunten. Ik weet niet precies waar je terecht kunt in Leuven? Het belangrijkste is echter dat er actie komt om dit te verbeteren dit niet alleen in Leuven, maar in alle steden. 

Hoe is jouw vertrouwen in justitie anno 2025?

Het is jammer dat de dader vaak boven de feiten van het slachtoffer wordt geplaatst. Het is verontrustend en frustrerend, en ik ben er behoorlijk boos over. Ik ken het volledige dossier niet, maar het geeft niet veel hoop of vertrouwen in hoe de situatie wordt aangepakt.

Hoe voel je je wanneer justitie een dader 'weer' gewoon vrijuit laat gaan?

Ik ben verontwaardigd en ik geloof dat het essentieel is dat er actie wordt ondernomen. We hebben het recht om iets te doen, en met onze stem kunnen we daadwerkelijk verandering teweegbrengen.

Wat wil je met deze protestactie naar voor brengen? 

Er is meer preventie nodig, niet alleen door het instellen van concrete maatregelen, maar ook door de sfeer rondom uitgaan collectief te veranderen. We moeten onze stem laten horen en solidariteit tonen met de slachtoffers die al gevallen zijn. Helaas is het onderwerp nu nog steeds een taboe, terwijl dit in 2025 echt niet meer zou mogen.

Hoe denk je dat wij als magazine/platform kunnen bijdragen aan een veiliger uitgaansleven?

Ik denk dat jullie pagina een belangrijke rol speelt in dit proces. Het organiseren van evenementen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Vanuit die basis kunnen jullie je inzetten voor vrouwenrechten en deze onderwerpen integreren in het dagelijks leven. Het is belangrijk om oproepen te doen binnen jullie netwerk en kennis te delen om deze strijd gezamenlijk aan te gaan.

Wat zou je willen dat mannen beter begrijpen over de veiligheid van vrouwen in het uitgaansleven?

Probeer te luisteren naar je vriendin, zus of moeder. Open je oren en probeer echt te begrijpen wat we elke dag doormaken. Het betekent niet dat jullie allemaal misdadigers zijn, maar het is belangrijk om open te staan voor onze ervaringen en hoe wij de wereld dagelijks spijtig genoeg moeten ervaren.

Wat zou je zelf nog graag willen toevoegen? 

Laat je stem horen, mensen hebben meer kracht dan ze vaak denken.

Waar moeten we morgen zijn? 

Iedereen is welkom om zijn stem te laten horen! In Leuven verzamelen we om 18:00 uur op het Herbert Hooverplein. Ook in Gent wordt er actie gevoerd, met een protest morgen om 18:00 uur op de Kouter. In Antwerpen vindt op vrijdag om 18:00 uur een protestmars plaats.

Hanna, wij zijn ongelooflijk trots op jou en Femke om dit op poten te zetten. Waarvoor dank van het volledige What Happens team. 


Anno 2025

In België worden slachtoffers van seksueel geweld te vaak niet beschermd door het rechtssysteem. Daders ontsnappen met milde straffen of blijven zelfs geheel ongestraft, terwijl de slachtoffers levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen moeten omgaan. 

Slachtoffers hebben recht op bescherming, erkenning en gerechtigheid. Helaas faalt het huidige systeem keer op keer in het bieden van deze basisrechten. De recente zaak van de Leuvense geneeskundestudent is opnieuw een pijnlijk bewijs van deze voortdurende onrechtvaardigheid. 

Vervoersdienst Brussel - Bel Alice 

​"Bel Alice" is een gratis en anonieme vervoersdienst die slachtoffers van seksueel geweld in Brussel 24 uur per dag, 7 dagen per week, naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) in het Sint-Pietersziekenhuis brengt. Deze dienst werd op 1 maart 2025 uitgebreid naar het hele Brussels Gewest.

Hoe werkt het?

  • Contact opnemen: Slachtoffers die minder dan 7 dagen geleden zijn aangerand, kunnen bellen naar het speciale nummer 02 349 44 22.​
  • Vervoer regelen: Een opgeleide medewerker plant vervolgens een rit met een gesensibiliseerde chauffeur van Taxi Vert.
  • Ophaalpunten: Er zijn drie vaste ophaalpunten:​
    • Heldenplein (Ukkel)​
    • Eugène Keymplein (Watermaal-Bosvoorde)​
    • Station Hermann-Debroux (Oudergem)​
  • Flexibiliteit: Als het moeilijk is om naar een ophaalpunt te komen, kan de chauffeur het slachtoffer ophalen vanaf een opgegeven adres.​

Belangrijke contactinformatie:

  • Telefoonnummer: 02 349 44 22​
  • Bereikbaarheid: Altijd beschikbaar, 24/7.​

Dit initiatief is een samenwerking tussen de Brusselse politiezones, het Zorgcentrum na Seksueel Geweld en Taxi Vert, met steun van het Brussels Gewest. ​

Voor meer informatie over de dienst en gerelateerde hulpbronnen kunt u terecht op de website van de politiezone Montgomery. ​

Kopfoto: ©

Margot Lavigne