Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Lijstjestijd

07/01/2017 / Sophie Daniels

#LIJSTJESTIJD: De beste sets/optredens van 2016 volgens de redactie

2016 was een jaar vol leuke feestjes en onvergetelijke festivals. Het regende kwalitatieve line-ups en sets, maar natuurlijk kan er aan het eind slechts één primus inter pares zijn. Wij bundelden de 12 leukste optredens en sets van het voorbij jaar in één lijstje.

1/ Floorplan op Kozzmozz


Tim: Robert Hood maakte voor mij een van de meest opvallende passages van het jaar toen hij met zijn Floorplan alias de Vooruit op stelten kwam zetten deze zomer. Het gebeurt dan ook niet alle dagen dat een techno event bij uitstek als Kozzmozz een meer disco en housy kantje krijgt. Voor zijn verfrissende blik op techno kaapt mijnheer Hood voor mij dan ook de hoofdvogel van 2016 weg.

2/ Perc & Truss op 404 Festival


Sophie: Al vanaf de eerste toon voelde ik dat dit een geniale set ging worden. Perc & Truss lossen de verwachtingen altijd wel in maar deze is toch eentje om in te kaderen.


3/ Paul Kalkbrenner op Rock Werchter


Victor: Techno op Rock Werchter komt niet vaak voor, maar als Schueremans een techno-dj uitnodigt weet hij er wel de toppers uit te kiezen. Kalkbrenner begon met zijn hits om vervolgens volledig de tent mee te sleuren in het stevigere werk. Hoogtepunten van Paul zijn optreden? Collectief geknuffel en kippenvel bij Sky and Sand en de permanente gelukzalige glimlach van Berlin's finest.

4/ Underworld op Dour Festival


Thomas: Vroeger werd Underworld al door mijn ouders met de paplepel ingegeven en ik kende het hele repertoire op mijn duimpje. Ik kon ze spijtig genoeg pas voor het eerst zien op I Love Techno 2014. Dat was ook al een passage om U tegen te zeggen. In maart van dit jaar brachten ze het geweldige nieuwe album Barbara Barbara, We Face a Shining Future uit. En of ze terug zijn van (nooit) weggeweest. Op Dour brachten ze een geniale live-set op de Last Arena, de main stage van Dour. Het leek wel alsof ze de energie van weleer terug te pakken hadden. Kippenvel en een rollercoaster van emoties, dat was Underworld voor mij anno 2016.


5/ David Carretta op MODfest


Mathies: Al weer bijna een jaar geleden dus ook niet meer zo helder in het geheugen (toegegeven, die nacht was ik ook niet van de helderste), maar toch is Carretta's set wel blijven nazinderen in mijn geweten. Met de opkomende populariteit van techno en house vergeten we soms wel eens hoe geweldig pure rauwe electro kan zijn. Dat was het dan ook, 1.5 uur bangen met hoofdletter B. Andere grootheid Dj Hell leek als winnaar van de nacht naar huis te gaan, maar Carretta kwam, zag en overwon. Voor 2017 dan ook graag meer van dat!

6/ Paula Temple op KNTXT


Sophie: Eerst en vooral was het een fantastisch feestje. Paula Temple deed voor wat ze gekomen was: de hele tent in lichterlaaie zetten. Een megaharde memorabele set.

7/ Richie Hawtin op Dour Festival


Thomas: De living legend van het moment Richie Hawtin op het meest levendige festival van België. Ja, jongens, wat was dat zeg! De Marqueetent stond tot de nok gevuld en dat uitte zich in pure energetische krachten bij het publiek, volgens mij voelde Richie die ook. Hij pompte de ene epische track na de andere en het publiek ging helemaal wild tekeer. Een heerlijk Waals zottenkot met Richie als leidinggevende, wauw.

8/ Chris Liebing in Labyrinth Club


Raisa: De nacht dat Chris Liebing samen met Richie Hawtin naar Hasselt kwam, was ook de nacht van mijn verjaardag. Ze passeerden langs Labyrinth om het PLAYdifferently model van Hawtin voor te stellen. Wat een energie straalt die Chris Liebing uit. En hij weet deze perfect over te dragen op het publiek. Dit was volgens mij ook het eerste feestje dat we voor What Happens deden, meteen een voltreffer. Hoop 'm zeker ook in 2017 nog eens te spotten!

9/ Fatima Yamaha op Dour Festival


Thomas: Voor mij (en vele anderen waarschijnlijk) toch wel de ontdekking van 2016. Vanaf het moment dat hij op het podium klom tot het moment dat hij What's A Girl To Do speelde, ik heb van elke seconde genoten. Zijn live-set was zo ongezien frivool en vrolijk dat je niet anders kon, dan je benen suf dansen voor je rond een uur of 5 weer je tent in moest kruipen. Elk nummer kwam tot zijn volste recht, met zoveel passie heb ik weinig artiesten al weten optreden.

10/ stranger op Unpolished Festival


Sophie: Op dit festival ben ik zelf niet geweest maar ik ben de set een tijdje later tegengekomen. De intro wist me meteen te bekoren.


11/ Donna Leake op WBY in Fuse


Dries: 'Die van ons' zal het waarschijnlijk niet graag horen, maar ik werd dit jaar op slag verliefd. Op een ander. Donna Leake speelde voor mij dé set van het jaar, en misschien wel van mijn leven. Die uitstraling, die platenkeuze, zelden werd ik zou meegesleept in een vibe, zo ondergedompeld in een muzikale reis. Niet zomaar een performance, maar een regelrechte ervaring. Wij erbij was, weet wat ik bedoel. Daar schieten woorden voor tekort.

12/ Kiasmos op Paradise City


Dries: Deze heren stonden al lang hoog op mijn verlanglijstje. Emotioneel, meeslepend, een must voor al wie van electronische muziek houdt.