Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
RPTR music

01/06/2023 / Evelyne Vanherf

Van opbouw- en afbraak van festivals naar zelf achter de decks staan en een stage afsluiten op TML

10 vragen voor Koen van RPTR

Koen Tielemans, ook wel gekend onder de artiestennaam RPTR, is een opkomend Belgisch talent in de hard techno scene. Naast dj is hij ook producer die bekend staat om zijn donkere en energieke geluid. Hij komt uit Antwerpen en maakt furore in de underground technoscene met zijn unieke stijl en goed gemaakte livesets - met een focus op zijn eigen producties. De tracks van RPTR worden gekenmerkt door zware kicks, vervormde synths, direct herkenbare vocals en een rauw, industrieel randje. Deze zomer staat hij te schitteren op verschillende festivals, hoog tijd om kennis te maken met de man achter RPTR.

Koen, jij bent een opkomend talent in de hard techno scene en daarnaast 
ben je ook producer. Wanneer is de liefde voor muziek ontstaan en weet je nog specifiek het moment waarop je dacht 'hiermee wil ik verder gaan'?

Ik weet nog heel goed dat ik op 2006 op Rock Werchter voor de eerste keer echte 'electro' hoorde en compleet omver geblazen werd. Vanaf dan ben ik altijd geïnteresseerd geweest in muziek, maar ik ben er pas jaren later zelf iets mee beginnen doen. Ik heb al onder verschillende namen nummers uitgebracht en gedraaid, maar deed er nooit echt moeite voor. Het is pas 3 jaar geleden dat ik met RPTR gestart ben en aan mezelf heb beloofd dat ik er écht voor zou gaan. 

Waarvoor staat RPTR?

RPTR staat voor raptor, van velociraptor. Ik heb altijd al iets met dinosaurussen gehad en was vooral op zoek naar een unieke naam. De dino die in mijn logo verwerkt zit is trouwens een exacte kopie van een tattoo op mijn arm. Zo ver gaat de dinoliefde (lacht). 

Vanwaar de liefde voor de hardere techno?

Ik luister naar alle soorten muziek, maar van de hardere stijlen word ik echt gelukkig. Er gaat niets boven een dikke harde rave, waar je een paar uur volledig weg kan zijn van de dagelijkse wereld. Als ik produce begin ik nooit met een plan: ik maak gewoon wat er in mij opkomt, en de laatste jaren is dat hard techno. Het genre heeft enorm aan populariteit gewonnen, wat mij nu wel goed uitkomt. Lucky timing!

Voor welke club heb je zelf nog voor de dj-booth staan dansen en mocht je ineens nu zelf achter de dj-booth draaien? 

Er zijn er wel een paar, maar Club Vaag springt daar sowieso uit. Als Antwerpenaar heb ik al ontelbare uren aan die DJ-booth gestaan. Toen ik er vorig jaar voor de eerste keer mocht draaien was ik enorm zenuwachtig, maar het was echt top. Het publiek was meteen mee en ik heb uiteindelijk bijna 2u langer gespeeld dan voorzien. Ondertussen sta ik er regelmatig op de affiche en het blijft toch elke keer een speciaal gevoel, love it.

Begin dit jaar was ik op een groot Nederlands event 'Tegendraads' waar DIØN op dat moment aan het draaien was, de menigte ging volledig gek, en plots hoorde ik een unreleased track van jou. Een gemeenschappelijke vriend heeft dit toen naar jou doorgestuurd. Ik kan mij bedenken dat dit waarschijnlijk wel een speciaal gevoel gaf?

Als producer geef je elke keer een beetje van jezelf bloot en dat is best spannend. Als je dan ziet hoe jouw helden samen met duizenden anderen losgaan op je muziek, is dat puur kippenvel... Het werkt super motiverend en geeft mij het gevoel dat ik juist bezig ben. Ik heb naar aanleiding van dat filmpje nog wat zitten sturen met DIØN. Eén van de mooie dingen aan de hard technowereld is dat iedereen zo vriendelijk en normaal doet tegen elkaar, niemand heeft sterallures. 9 juni sluit ik trouwens Club Vaag af na hem!

Welke eigen nummer heeft voor jou een speciale betekenis en waarom?

Dan kies ik voor het nummer 'Sound Of Victory'. Ik heb dat nummer oorspronkelijk als grap gemaakt, maar een vriend zei me toen dat ik het naar O.B.I. moest sturen omdat die nog nummers zocht voor een nieuwe compilatie. O.B.I. is één van de grondleggers van het hard techno genre en een echt voorbeeld voor mij. Hij wou het onmiddellijk releasen en zei dat er nog een 'great future ahead' is met mijn producties. Het is over heel de wereld gedraaid door de grootste namen in de scene en het heeft veel kansen voor mij gecreëerd. Het blijft ook nog steeds één van mijn favorieten om live te spelen.

In februari had je een eerste gig over de grens in Tignes, hoe heb je dit ervaren?

Heel fijn! Het publiek was volledig mee, maar nog niet elke clubeigenaar in de Franse skigebieden is klaar voor het genre hard techno. Op een bepaald moment ben ik uit een club gegooid omdat de eigenaar vond dat ik te hard draaide. Een speciale ervaring waar ik vooral met veel plezier naar terugkijk.

Welk event of project is je tot op van vandaag al het meest bijgebleven?

Ongetwijfeld Dour festival vorige zomer, toen ik mocht draaien in de secret Eristoff container. Ik mocht de line-up samenstellen en had een aantal bevriende hard techno DJ's uitgenodigd. De bedoeling was dat Eristoff daar een nieuw drankje voorstelde en je ondertussen wat achtergrond muziek kon luisteren. Dat was buiten onze party crew gerekend: op een bepaald moment stond er meer dan 100 man aan te schuiven, de vloer is losgekomen, tralies geplooid, er is een monitor gesneuveld,.. complete madness.

Dit jaar sta je op de line-up van een paar festivals, waaronder Tomorrowland. Dit is waarschijnlijk een droom die uitkomt, hoe kijk je hier naar uit?

Inderdaad een dream come true. Ik heb jarenlang de opbouw- en afbraak van TML gedaan. Toen ik een paar jaar geleden geen gratis ticket meer kreeg, heb ik nog lachend gezegd dat ik dan ooit wel zou terugkomen als DJ. Het is al zot dat ik er mag draaien, maar dat ik ook ineens mag afsluiten vind ik nog steeds moeilijk te vatten. Het wordt trouwens het laatste Coincidence Records feestje ooit. Ik ben Didier (eigenaar van Coincidence Records) enorm dankbaar dat hij mij heeft gekozen en ik ga mijn best doen er een waardig afscheid van te maken!

Tot slot: als je de rest van je leven maar naar 1 album mocht luisteren, welk zou dat dan zijn en waarom?

Moeilijke vraag, maar dan ga ik voor 'OK Cowboy' van Vitalic. Wie hem ooit al aan het werk heeft gezien snapt wel wat ik bedoel.

Koen, ik wil je bedanken voor het aangename interview en ik wens je nog veel succes deze zomer!

Op 24 mei mocht RPTR een set opnemen voor Sound Of Antwerp, hij bracht daar een meedogenloze harde techno mixtape met enkele onuitgebrachte knallers. Beluister hieronder. 

Kopfoto: © Arthur Vermeylen

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête