Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto Philippe Petit

20/04/2016 / Sophie Daniels

#interview: Philippe Petit, poulain van Len Faki

What Happens - Dag Philippe! Leuk dat je tijd wou vrij maken in je overvolle agenda. Op Resident Advisor lezen we dat je opgegroeid bent in België, Brussel meer bepaald. Kwam je daar al in contact met muziek of hoe is dat verlopen?

Philippe - Ik ben inderdaad opgegroeid in Brussel en bleef daar tot ik 26 jaar was. Toen kreeg ik de kans om één jaar lang te gaan werken in Londen. Dat ene jaar werden er uiteindelijk 15. Ik ben altijd wel into muziek geweest, vooral hard rock à la AC/DC, Circle Jerks, Black Flag enzovoort. Eind jaren '80 ging ik dan meer richting de clubs.

Ik begon te draaien als Djing en organiseerde een aantal feestjes. Zo haalden we Palm Skin Production naar Brussel, één van de eersten die op het Mo' Wax label releasede, het label waar DJ Shadow in de vroege nillies vaak platen op uitbracht.

Daarna ging ik meer richting techno. Ik had immers een verleden in de iets zwaardere materie en het deed me echt denken aan de punk scene. Toen ik in Londen zat voor m'n werk, had ik geen tijd meer om muziek te maken. Dat was een behoorlijk frustrerende periode voor mij. Toen ik dan in 2010 naar Frankrijk verhuisde, zat mijn hoofd vol ideeën en besloot ik me volledig te focussen op muziek maken.

WH - Ben je dan ook al eens gaan feesten in de Fuse Club tijdens je tijd in Brussel?

Philippe - Ja, twee keer. Ik herinner me het nog alsof het gisteren was. In 1994 zag ik Stacey Pullen er aan het werk, vlak voor ik verhuisde naar Londen. Dat was ongelofelijk. In 2008 heb ik nog eens een tripje naar de Fuse gewaagd, deze keer om Jeff Mills aan het werk te zien. Ik hoop er ooit zelf eens te spelen.

WH - Je hebt ook twee eigen labels, hoe ben je daar mee gestart en waarom?

Philippe - Zoals vele producers het kunnen beamen, is het zeer moeilijk om dj's en labels te overtuigen om naar je muziek te luisteren. Sommige labels krijgen per dag soms 100 nieuwe tracks in hun mailbox. Ook ikzelf nam contact op met veel nieuwe labels en stak er veel tijd in. Vaak kreeg ik wel mooie woorden toegestuurd maar verder gebeurde er niets mee. Dus in plaats van af te wachten, startte ik m'n eigen label op. Knottweed in 2011, DMT in 2013.

WH - Welke producer zou je graag eens op je label zien verschijnen?

Philippe - Eigenlijk ben ik heel blij met de artiesten die ik aan boord heb op dit moment. Recent kwamen er een paar nieuwe gezichten bij zoals de Nederlandse producer Invite, Hydergine -die vooral rauwe techno naar voren brengt en die support krijgt van Marcel Dettmann- en de Argentijnse dub techno kanonnen Julixo en Dying & Barakat.

Omdat Knottweed binnenkort zijn vijfde verjaardag viert, staat er een various artists EP klaar met artiesten als Opuswerk, Gonzalo MD, Terrence Dixon, ... Ook een paar nieuwe namen zullen aan de EP meewerken.

WH - In Januari bracht Len Faki een remix van jouw nummer Suspended uit op zijn label. Hoe is dit in zijn werk gegaan? Hoe heb je hem leren kennen -of hij jou?

Philippe - In 2014 kwamen we voor het eerst met elkaar in contact. Daarna releasede ik een tweetal keer op zijn label, in 2014 en 2015. Len en ik konden het meteen heel goed met elkaar vinden. Hij is enorm gepassioneerd door elektronische muziek en zit vaak dagenlang in z'n studio te werken aan nieuwe nummers. Ik had het geluk dat hij zo geïnspireerd werd door de gebroken akkoorden (arpeggio) die ik in Suspended gebruikte, dat hij er een 4x4 versie van wou maken. Ik vind zijn remix van het nummer trouwens enorm goed, dat zie je ook aan de dansvloer als ik het nummer opleg.

WH - Wij lazen ergens dat deze remix eigenlijk nooit bedoeld was om uit te komen op zijn label. Kan je ons daar meer over vertellen?

Philippe - Neen, eigenlijk niet. Ik wist dat zelfs niet eens. Alles wat ik weet is dat hij een remix maakte, dat hij het vrij vaak begon te draaien in zijn sets vorig zomer en dat het publiek er helemaal op los ging. Toen besloot hij het nummer uit te brengen.

WH - Denk je dat je mede door Len Faki's aandacht, je aan populariteit gewonnen hebt?

Philippe - Heel zeker. In 2013/2014 maakte ik een paar tracks die echt wel wat los hebben gemaakt bij veel mensen, en dus ook bij Figure. Sindsdien merken meer en meer mensen mij en mijn muziek op. Figure is als een familie voor mij en het is een eer om hier deel van uit te maken én om hier op te releasen. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn. Ik mocht ook in Berghain opdraven vorig jaar en sinds kort draai ik ook regelmatig op de Figure Nachts, hoe cool is dat?!

[caption id="attachment_795" align="alignnone" width="960"]Foto Figure familie Figure familie[/caption]
 

WH - Als laatste, kunnen we dit jaar nog veel releases van je verwachten?

Philippe - Ja zeker! In de eerste week van mei komt een EP uit op Knotweed Various Artists, wat eerder een trippy nummer is geworden. Dan komt er ook nog the Alphabet EP uit op DMT net voor de zomer. Wat er daarna komt, zien we nog wel. Ik heb hier nog genoeg tracks liggen, ik moet er alleen nog achter komen wat ik ermee wil doen.

WH - Bedankt voor het leuke gesprek Philippe. Tot binnenkort in de Fuse!

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête