Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van De Hut, gemaakt door Annika Wallis

14/05/2023 / Neel Voets

#INTERVIEW: Op koffie met de jongens van De Hut

Over het creëren van een community, het Limburgs nachtleven en toekomstvisies

We spraken met Mattice en Sebastiaan, twee jongemannen van het collecief 'De Hut' in Bilzen. Want, zoals het gezegde luidt, bloeit daar de beat. Hun vierjarig bestaan loert om de hoek en dat zullen ze vieren in een gigantische steenfabriek. Vol passie doen ze hun toekomstplannen uit de doeken en komen we gaandeweg te weten waar hun collectief voor staat. 

Wat is het verhaal achter de Hut? Hoe zijn jullie geraakt waar jullie op de dag van vandaag staan? 

Met de huidige groep hebben we altijd samen in het middelbaar gezeten. We gingen samen al eens wat pinten drinken en plaatselijke fuiven bezoeken, maar daar vonden we zelden iets aan. Totdat we botsten op een vrij alternatieve Chirofuif, waar we voor de eerste keer een ander soort muziek hoorden, op een decent soundsystem. En dat had een grote impact op ons. Overtuigd van dit concept gingen we op zoek naar gelijkaardige evenementen en eer we 18 jaar waren, konden we al eens de auto nemen naar het Brusselse of het Gentse, om een Fuse of Kompass in te duiken. 

Na een tijdje vroegen we ons af waarom we dit soort evenementen niet zelf konden organiseren, waar we een bepaalde vibe en herinneringen konden creëren. Na het brainstormen botsten veel mensen al snel op het obstakel dat we ons nog altijd in Limburg bevinden, waar het organiseren van evenementen sowieso al vrij moeilijk ligt. In Hasselt werden er in die tijd al veel concepten gelanceerd en onze community lag al in Bilzen. Je moet ergens beginnen waar er nog niets is, niet verder bouwen op een trap die iemand anders al gebouwd heeft. Zo is de bal aan het rollen gegaan.

Op welke basis selecteren jullie artiesten voor de Hut? Welke eigenschappen moet iemand bezitten voordat hij/zij staat te schitteren op jullie evenement? 

De filosofie achter het programmeren van artiesten is dat we niet het spelletje willen (en kunnen) meespelen, we willen geen internationale artiesten boeken. Het mooie is dat er door corona een verandering is gekomen, er krijgt meer lokaal talent een kans. Door zelf vaak op de dansvloer te staan merk je ook echt dat een jonge, Belgische artiest vaak wel eens meer gebeten is in zijn set dan een A-klasse artiest. We willen blijven kijken in die pot van Belgische artiesten en hierin blijven groeien. Naarmate we zullen groeien zullen we natuurlijk bekendere Belgische artiesten kunnen boeken, maar deze zullen altijd aangevuld worden met lokaal talent van eigen (Limburgse) bodem. Er is meer dan genoeg Belgisch talent om dit te blijven doen. 

We willen niet internationaal kijken, kom gewoon allemaal onze eigen scene steunen zodat het één intern écosysteem van underground wordt.

Foto  van De Hut, gemaakt door Annika Wallis
© Annika Wallis

"Kom gewoon allemaal onze eigen scene steunen zodat het één intern écosysteem van underground wordt."

Mattice Molenaers - Organisator de Hut

Hebben jullie nog stiekeme, geniale plannen die jullie kunnen verklappen?

Als eerste op de planning, op 20 mei, staat natuurlijk 4 JAAR DE HUT w/ Kiani & His Legion. Wat verder bouwt op het succes van vorig jaar in de steenfabriek van Vandersanden. Een machtige locatie met muren van 9 meter hoog, waar je instant kippenvel krijgt bij het binnenlopen van de locatie. 

Ik krijg al kippenvel als ik terugdenk naar de opbouw van vorig jaar, ik pakte Sebastiaan en de rest bij mij bij het testen van licht & geluid en riep dat ze meteen moesten komen. Echt fucking sick.

Wat we uit de doeken kunnen doen is dat we stagehost zullen zijn op Genk On Stage op vrijdag 23 juni. Nosedrip, Local Hero en zelf spelen we een B2B met Ava Eva. Kei gezellig, thuismatch. 

Foto  van De Hut
© De Hut
Foto  van De Hut
© De Hut
Foto  van De Hut
© De Hut

Als je één droomlocatie zou mogen uitkiezen wat de steenfabriek zou kunnen overtreffen, welke zou dit zijn? 

We hebben al vaak over Alden Biesen gedroomd. Een prachtig historische locatie, die zich op vijf minuten rijden van ons thuis bevindt. Voor ons enorm belangrijk. Limburg mist echt een bruisend nachtleven, waar we aan willen blijven werken. Het is zo enorm tof om mensen van én buiten Limburg samen te brengen in zo’n locaties, waar we zelf opgroeiden. Vorig jaar mochten we zelfs 2 Ieren uit Brussel verwelkomen. Ook wel een mooi voorbeeld hoe Limburg nog wat achter hinkt op Brussel, aangezien ze dachten dat het feest afgelast was omdat er nog niemand aanwezig was tijdens het beginuur. Kom vroeg, drink uw pinten daar en blijf laat!

Foto  van De Hut, gemaakt door Annika Wallis
© Annika Wallis

Als je de Hut binnen 10 jaar ziet, waar is dit dan?

Op een boot met 50 vrouwen in Ibiza (lacht). Nee, ik zou het heel cool vinden moest de Hut volledig geïntegreerd zijn in de Belgische scene. Kansen blijven geven aan lokaal talent, een community creëren, ons meten met de grotere concepten in België en dit op onze manier blijven doen. Een stem aan de Limburgse scene geven blijft cruciaal voor ons. Het begint ook te komen dat mensen buiten Limburg ons concept leren kennen. 

In het containerpark werkten we al samen met kunstenaars. Dit blijft dan ook ons doel, niet alleen lokale dj’s een stem geven, maar samen met een hoop creatievelingen een nieuwe community op poten zetten. De mindset in het Limburgse nachtleven veranderen is waar we komende jaren naar willen streven. Daar hebben we de 10 jaar wel voor nodig, maar het gaat lukken!

Let’s end with music, op welke plaat gaan jullie helemaal los tijdens een de Hut feestje?

Koop je tickets voor het vierjarig bestaan hier

Zin om te raven tussen kolossale muren van een gigantische steenfabriek? Koop dan je tickets hier

Tickets
Kopfoto: © Annika Wallis

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête