Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Pukkelpop 2018

24/08/2018 / Sophie Daniels

Pukkelpop 2018: de 7 beste optredens

Pukkelpop is geen festival meer voor gitaarbandjes waar je met de hand aan de kin naar staat te luisteren. Het is de afgelopen jaren vergaand veranderd, en terecht. Want de popsmaak is veranderd en Pukkelpop beweegt mee. Bewijze het nieuwe podium de Booth, dat vorig jaar het levenslicht zag, en op 2 edities tijd is uitgegroeid tot een volwaardige stage.

Iedere avond om een uur of 10, als de lampen boven het festivalterrein beginnen te fonkelen en de kolossale lichtkunstwerken flitsen in psychedelische kleurenpracht, wordt Pukkelpop een waanzinnig dansfeest waarin je jezelf tot ver in de ochtend kunt verliezen. De tenten Castello, Boiler en vooral de Booth worden dancekathedralen, waarin geestverruimende elektronische shows worden afgedraaid. Dj’s en elektronische live-acts snoepen steeds meer ruimte af van de bands in het blokkenschema en daar zijn we eigenlijk maar al te blij om.

Wij zagen goeie tot puike dj-sets van hipsterhapjes en amuse-gueules van op-het-punt-van-doorbreken jonkies.

Charlotte De Witte + Cellini + Joyhauser

De Belgen scoorden goed. Charlotte De Witte, Cellini en Joyhauser speelden tot in de puntjes geperfectioneerde shows met een internationaal appeal. De Witte liet zien hoe je snel, kort en dynamisch maar met toch een rode rechte lijn draait. Onze publiekslieveling speelde een overrompelende dj-set. Als je niet oppast, stond je er om 5 uur ’s morgens nog met wijde pupillen naar te staren.

Cellini kwam eerst op stoom met dwingende strijdersplaten met kale percussie, die hij afwisselde met funky uitgesponnen houseplaten met een fijne groove. Het was eigenlijk een grote opbouw naar dat ene moment: de Booth explodeerde bijna toen hij een zijn eigen track 'Minerva' dropte, een absolute festivalbom.

Joyhauser kreeg de Boiler op donderdag al vroeg op de been en besloot het dan weer te doen met een arsenaal aan enkel eigen tracks. Gedurfd en vooruitstrevend. De set die het duo draaide werkte direct op de heupen en bouwde een smaakvol huis van ruimtelijke technoplaten, rijk in geluidsontwerp, met minimale verschuivingen. Afsluiten deden ze met 'Galaxy Phase', wat anders?

Kiasmos

Kiasmos, voor de niet-ingewijden, is het muzikale huwelijk tussen electropopper Janus Rasmussen en geluidstechnicus Ólafur Arnalds. En ze werden niet voor niets naar voor geschoven als dringend te ontdekken snoepje. Een mini-rave op z’n Duysters kregen we op Pukkelpop. ‘Looped’, ‘Blurred’, ‘Burnt’ en ‘Bent’: de bekendste voltooide deelwoorden van Kiasmos gaven present.

Kiasmos is er vanavond niet om het publiek uit te dagen. De beat klopt aangenaam door en bij afwezigheid zijn de soundscapes zo rijk gevuld dat een euforisch droomland ontstaat. Een enkele keer zetten de twee iets feller aan, maar ze houden ook wel héél erg dezelfde vibe vast. Spannend is het daardoor niet. Maar het lukt Kiasmos wel om een tent een uur lang gelukzalig te laten dansen en zwijmelen. En laat dat nu net zijn wat we van hun show verwachtte.

Todd Terje

De Noorse discodude Todd Terje staat samen met Lindstrom en Prins Thomas aan het front van de clubscene van Oslo. Pukklpop maakte kennis met hem in 2015 toen zijn single 'Inspector 'Norse' al een aardige undergroundhit was.

In de Castello deed Terje in wild uitslaande funk, in puristische house en dat allemaal in één set. Todd klonk vaak teder en ingetogen, maar zijn dansbare elektronica was allerminst gespeend van dramatiek. Muzikaal werd er uit ontelbaar veel vaatjes getapt, en dat leidde dus tot een absurd, maar magisch optreden. Van Simian Mobile Disco tot Gorgio Moroder. Ons hart heeft hij alvast gewonnen door de Castello af te sluiten met de Prins Thomas remix van ‘Een ticket naar de zon’. Keurig, cool, zij het niet over de hele lijn opzwepend.

Maribou State

Op 7 september komt hun 'Kingdom in Colour' uit, en op basis van een reeksje succesvolle singles kunnen we nu al gewag maken van 'een fel geanticipeerde plaat'. Een paar zeer veelbelovende nieuwe nummers zijn al vooruitgesneld via de streaming diensten en vanavond kregen ze hun Belgische live debuut. Voorin de set zit bijvoorbeeld 'Feel Good', met de herkenbare sample van Khruangbin.

Maribou State had Holly Walker meegenomen naar Kiewit, hun zangeres die af en toe het podium op mocht en daarna weer even in de coulissen werd gestald. We zagen een opvallend goed gevulde Castello. Hun fijnzinnige lounge en de kop ingedrukte house vormt in de eerste plaats perfect festivalvoer: good vibes only.

Inga Mauer

Is ze, behalve met bakken talent, nog altijd gezegend met het vermogen om fantastische dj-sets te spelen? Yes! Wat gisteren niet lukte, gebeurt vandaag wel: de Booth wordt omgevormd tot een ware technoclub. Op de planken zelf gebeurde relatief weinig, maar de spanning was toch honderdtwintig minuten lang te snijden met een broodmes. De Russische belofte Mauer ging voor de kracht van afwisseling: diepe bas, acid synths en een tempo dat soms opliep richting gabber.

Eervolle vermeldingen

De Oekraïense Nastia haar set wordt gedomineerd door harde kickdrums en donderende baslijnen. Dit is echt de Jupiler League van de techno. Loeihard en gemeen, maar ook gelaagd en spannend. Techno-dj Marcel Dettmann slaagde er daarna in de Boiler-kathedraal om te vormen in een superclub. Dettmann besloot om zijn gemene gezicht op te zetten en staat op standje meedogenloos.

Pukkelpop opent in 2019 zijn deuren van donderdag 15 augustus t.e.m. zondag 18 augustus.

Pukkelpop 2018
© Annika Wallis
Pukkelpop 2018
© Annika Wallis
Pukkelpop 2018
© Annika Wallis
Pukkelpop 2018
© Annika Wallis
Pukkelpop 2018
© Annika Wallis
Pukkelpop 2018
© Annika Wallis
Kopfoto: © Annika Wallis

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête