Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Stone Techno Festival 2023

08/07/2024 / Evelyne Vanherf , Steffie Verploeg

Onze must-see artiesten voor het Stone Techno Festival 2024

Een grondige screening van de lineup met 71 artiesten - plus nog wat eervolle vermeldingen, want kiezen is verliezen.

Wij tellen met de collega's af naar het Stone Techno Festival voor een driedaags feestweekend. Uiteraard mag een grondige screening van de lineup niet ontbreken voordat we ons volledig laten onderdompelen in dit Duitse festival. 71 artiesten staan te pronken op de affiche en maken het ons heel moeilijk om een keuze te maken naar wie we nu wel en niet gaan zien. We lichten een reeks artiesten uit - plus nog wat eervolle vermeldingen, want kiezen is verliezen. Lees zeker ook ons vorig artikel over Stone Techno Festival met meer uitleg over de venue. 

*De aparte nachtfeestjes vermelden we niet bij het artikel, deze komen wel in onze review.

© The Third Room

Vrijdag 12 juli 

Beste Hira (16:00, Kokerei)

Beste Hira, de Turkse-in-Amsterdam brak door onder de vleugels van de Amsterdamse rave-organisatie Orphic, en is met haar groovy, minimalistische techno ondertussen kind aan huis bij technotempel Berghain. Wij kijken vooral uit naar hoe ze de stage gaat overnemen met haar uitgeklede, hypnotiserende en enigszins dromerige geluid.

Blawan (19:00, Eisbahn)

Zowel in de studio als onderweg heeft Jamie Roberts de afgelopen tien jaar gewijd aan de ontwikkeling van zijn alias Blawan – en in dat proces heeft hij binnen de techno een geheel eigen universum gecreëerd. Zijn discografie als Blawan belicht een natuurlijke vloeiende lijn voor ritme, of het nu recht, schril gesyncopeerd is of ergens daartussenin swingt.

DVS1 (21:00, Eisbahn)

De eerste dag sluiten we hoogstwaarschijnlijk af bij DVS1. De status van DVS1 als één van 's werelds meest gerespecteerde DJ's en prominente stemmen in het behoud van de echte clubcultuur is gebouwd op een allesomvattende liefde voor muziek, diep respect voor zijn vak en ervaringen in de rave-scene uit het Midwesten van de jaren 90. Hij is niet alleen een rolmodel met zijn zeer diepgaande benadering van uitgeklede, hypnotiserende, tijdbestendige techno, maar ook met zijn krachtige stem op de elektronische muziekcultuur en de sociale impact ervan.

A2ICE & BO3 (12:00, Salzlager)

Om ravers te voorzien van een stevige portie lokale helden, keren Alice en Bob terug naar het Stone Techno Festival en laden ze hun gereedschapskist vol topsnelheid, trance, old-school heavy strikes uit. Het artiesten- en DJ-duo uit Dortmund weet niet alleen vloeren te ontwerpen, zoals het bijzondere visuele concept van het Salzlager-stage in 2023, maar dit jaar zelfs alle vloeren voor de komende editie.

Zaterdag 13 juli  

Eisbahn gehost door Fuse  

Op dag twee zal de Eisbahn stage gehost worden door onze Brusselse club Fuse ter gelegenheid van hun 30ste verjaardag en wereldtournee. Een lineup van duellerende back-to-back sets tot een live performance waarvan we uit ervaring al weten dat deze altijd top notch is. Hier is wat je te wachten staat: 

De dag beginnen ze met een verfrissende en onmiskenbare energie van Downside en Initial Code. Deze twee artiesten combineren hun krachten voor een dynamische back-to-back set. Vervolgens nemen Altinbas & GIGI FM het over met hun unieke stijlen en experimentele geluiden. Uitkijken naar deze b2b doen we zeker, aangezien GIGI FM op Waking Life een knaller van formaat heeft gedraaid. 

De rauwe, energieke beats en eigentijdse kijk van Phara kan natuurlijk niet ontbreken. Als resident van Fuse weet hij steeds een grondige platenkeuze naar de draaitafels te brengen. De legendarische Ben Sims betreedt daarna het podium. Deze artiest die trouw is gebleven aan de funk en groove van het genre en elektronisch gefuseerde oorsprong, is niet alleen een legende maar ook een mentor voor velen. DJ Nobu zijn eclectische en hypnotiserende soundscapes zorgen voor een perfecte afsluiting van deze tweede dag. 

Zondag 14 juli 

Less Distress b2b Hasvat Informant (12:00, Kokerei)

De laatste festivaldag wordt de Kokerei gehost door het record label Mama Told Ya van Anetha. Met op de lineup Hasvat Informant b2b Less Distress, Lacchesi, Benjamin Damage (live), Mac Declos en een b2b tussen mama Anetha herself en Vel. De 4u lange b2b tussen Hasvat Informant en Less Distress is zeker eentje om mee te pikken, beiden vertalen de groove sounds in verschillende tempo's en sferen en hebben een unieke sound die van ambient tot snelle trippy ritmes gaat.

Philippa Pacho (15:00 uur, Salzlager)

Deze artieste is ons bijgebleven na het laatste Groove Theory-feest in de Chinastraat. Niet alleen haar aanstekelijke humor en vriendelijkheid is bij ons blijven plakken, maar ook haar keuze voor muziek. Deze vrouw die al heel wat ervaring in haar rugzak heeft met optredens in Berghain, De School en Bassiani, is er eentje van veel groove. 

Colin Benders live (16:00, Eisbahn)

Een artiest die verdoken zit in de lineup en ons zal verbluffen met een live optreden, is de man achter The Kyteman Orchestra, een kei in modulaire synthesizers, aka Colin Benders. Zijn muziek is steeds vol melodie en flow, gecontroleerd en gebalanceerd, met odes aan zijn hiphoproots. Hij zal opnieuw zijn meesterschap tentoonspreiden en het publiek trakteren op polyfone soundscapes die met zekerheid een diepe indruk zullen nalaten.

ANNĒ b2b Sol Ortega (17:00, Salzlager)

De back-to-back tussen de Griekse ANNĒ en de Argentijnse artiest Sol Ortega is er eentje voor de liefhebbers die niet kunnen kiezen tussen house en techno. De twee zullen het publiek in beweging brengen met hun opzwepende, jazz-geïnspireerde techno-sets die het groovy spectrum verkennen met diverse instrumenten en invloeden uit Detroit. En onze absolute favoriet van ANNĒ is haar nummer 'Heal My Soul' - en ja, de titel doet precies wat hij belooft! Het is een heerlijk zacht nummer met teksten als 'Touch meee, take me awaaay'.

Uitkijken naar Stone Techno Festival '24 playlist

Zin om meer artiesten te ontdekken? Check dan onze playlist met tracks van alle artiesten die erbij zullen zijn. Tot in Essen!

Kopfoto: © Martijn Kuyverhoven

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête