Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Extrema Outdoor 2023, in opdracht van Extrema Outdoor

14/05/2024 / Evelyne Vanherf , Julie SaudemontJulie Saudemont , Sophie Daniels

Bij deze sets kan je ons terugvinden op Extrema 2024

We lichtten twaalf artiesten uit - plus nog wat eervolle vermeldingen, want kiezen is verliezen.

Vrijdag
13:00 - 15:00: Stanislawa - District 7
14:00 - 15:30: Azyr - District 1
22:00 - 00:00: Indira Paganotto - District 2 

Zaterdag
12:00 - 14:00: Aert - District 1
16:30 - 18:00: MRD - District 7
16:30 - 19:30: Anja B2B Samm - District 3 
18:00 - 20:00: DJ Seinfeld - District 7
22:00 - 00:00: Anfisa Letyago - District 2 

Zondag
16:00 - 17:30: Anetha - District 2
17:30 - 19:00: Basswell - District 2
22:00 - 00:00: Paul Kalkbrenner Live - District 5 

Nog niet helemaal bekomen van het Horst Festival en het is al tijd om naar de volgende uit te kijken: Extrema Outdoor! Met meer dan 170 artiesten verspreid over 7 podia wordt Extrema op 17 mei ingeluid. Elk pinksterweekend verwelkomen ze je in Houthalen-Helchteren met een superdikke lineup, meer dan genoeg stages en grote spektakels.

Voor de Limburgers onder ons steevast een veelbelovende thuismatch, voor de Vlamingen en Brusselaars een jaarlijks excuus om nog eens af te zakken naar het verre Houthalen-Helchteren. 

Ontdek in dit artikel onze shortlist van artiesten die je zeker gezien moet hebben. Tip: steek je eigen selectie - en die van ons ook natuurlijk - op voorhand al in de Extrema app (iOS en Android), dan krijg je op tijd meldingen wanneer je favoriete DJ's aan hun set beginnen.

Foto  van Extrema Outdoor 2023, in opdracht van Extrema Outdoor
© Extrema Outdoor

Vrijdag

13:00 - 15:00: Stanislawa - District 7

First one on the menu, alias DJ Waitress, maar inmiddels klinkt Stanislawa je waarschijnlijk bekender in de oren! Bij What Happens vinden we het cruciaal om lokale helden een plek te geven in het Belgische muzieklandschap, maar Stanislawa's horizon reikt verder dan alleen België. Haar verrukkelijke verkenningen hebben weerklank gevonden in heel Europa, van het kloppende hart van de Berlijnse Club OST tot de Fundraver For Ukraine. Van Polen tot Luxemburg heeft haar muziek zijn weg gevonden naar ontvankelijke oren, waardoor dansvloeren tot leven komen en blijvende herinneringen worden gecreëerd. 

De Belgisch-Frans-Poolse Stanislawa brengt een samensmelting van "Fast & Groovy" techno met dromerige jaren '90 trance-invloeden, een bron van inspiratie die we al van ver tevoren kunnen terugvinden in de cd's van haar vader. Stanislawa bracht haar debuut-EP FOREVER STRONG uit op 1 mei en vormt de perfecte voorbereiding voor je XO24-avontuur!

14:00 - 15:30: Azyr - District 1 

Wie Azyr zegt, zegt automatisch "Ain’t no party like a Azyr party!" Deze energieke brok van 23 jaar is een snel rijzend talent en je hebt hem waarschijnlijk al een paar keer zien schitteren op verschillende line-ups. Hij heeft inmiddels de harten veroverd van vele liefhebbers van hardtechno, vooral dankzij zijn befaamde set van Boiler Room x Teletech Festival 2023. Het was ook op het ander Teletech event in Manchester waar hij zijn allereerste "All night long" solo show draaide en die tenslotte in minder dan een halfuur was uitverkocht! 

Het succes van Azyr gaat als een speer, en dat is ons zeker niet ontgaan. Hij staat erom bekend het uiterste te halen uit zijn publiek tijdens zijn sets, waarbij hij de beste ingrediënten kiest om een hardtechnocrowd te boeien, waaronder: hard techno, schranz, hard dance, psytrance,... Noem maar op! En wie ooit een van zijn sets heeft gehoord, weet ook dat Azyr er geen genoeg van kan krijgen om af te sluiten met happy hardcoreplaatjes. 

22:00 - 00:00: Indira Paganotto - District 2

Indira Paganotto is momenteel één van de meest iconische kunstenaars van Spanje en veroverde wereldwijd alle harten van iedereen die smult van trance – en de hardere techno platen. Indira heeft een eclectische muzikale opvoeding gehad. Haar vader, een DJ in de jaren 80, was haar pedagoog en zijn verzameling van disco-, jazz-, acid house- en goa-muziek was de perfecte bibliotheek voor deze artieste uit Madrid. 

Haar handelsmerk: psytrance vermengd met techno, een ideale combinatie om de bezoekers van Extrema eens flink wakker te schudden. Haar sets zijn vol elegantie en uitbundige dansbaarheid, met een kwaliteitsselectie die ons van disco uit de jaren 90 tot de meest actuele underground technomuziek brengt. Waar of wanneer dan ook, haar stijl is energiek, of deze nu hard of zacht is. Dit energieke eclecticisme is haar kenmerkende eigenschap geworden, samen met een constante glimlach! 

Foto  van Indira Paganotto en Extrema Outdoor 2023, gemaakt door Kobe Schepers, in opdracht van Extrema Outdoor
© Kobe Schepers

Zaterdag

12:00 - 14:00: Aert - District 1

De Rotterdamse dj AERT zet overal waar hij komt dansvloeren in vuur en vlam met zijn moordende schranz en industrieel klinkende techno. Hij produceert sinds 2015 onder de naam AERT en heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig artiest. Ondergedompeld in muziek sinds zijn jeugd toen zijn vader hem piano leerde spelen, werd het produceren van elektronische muziek een vroege uitlaatklep om zijn eigen ideeën te verkennen. 

De AERT-sound is in de loop der jaren gekanaliseerd tot een harde en old-school hybride van schranz en industriële techno. Snel en dynamisch versoepeld met rollende, groovy speelse ritmische melodieën. 

16:30 - 18:00: MRD - District 7 

MRD komt voort uit de roots van de turntablist: een virtuoos achter de draaitafel die vinylplaten gebruikt om nieuwe geluiden en effecten te creëren door de platen met zijn handen te manipuleren. Zijn intense mix van trillende acid, techno en rijke minimale grooves heeft hem optredens opgeleverd in de grote clubs over de hele wereld. Zijn producties zijn duister en hypnotiserend en getuigen van een natuurlijke aanleg voor innovatieve en boeiende dansmuziek. Een artiest om van te genieten! 

16:30 - 19:30: Ajna B2B Samm - District 3

Een back to back die je niet mag missen! Ajna en Samm scheren hoge ogen met hun afro house muziek en kunnen Keinemusik, Adriatique en Black Coffee tot hun grootste fans rekenen. Het duo richtte een klein jaar geleden hun eigen label Magnifik Music op en scoorden dit jaar ook een stage op Extrema Outdoor. 

Samm begon op 16-jarige leeftijd met producen en verdiepte zich in de afro house, Ajna ging hetzelfde pad op en specialiseerde zich in soulvolle house. Dat wordt twee uur lang de zweep erover met soulvolle melodische techno die tot in de diepste lagen van je brein penetreert en waarvan je zult smeken dat het nooit meer ophoudt.

18:00 - 20:00:  DJ Seinfeld - District 7

De Zweedse producer Armand Jakobsson aka DJ Seinfeld ken je van zijn warme lofi houseplaten in het typische Lobster Theremin straatje. De producer met de naam die verwijst naar een iconische sitcom uit de jaren '90 wordt al snel in 1 adem genoemt met die andere sitcom artiest: Ross From Friends.

Naast het uitbrengen van een van de meest bejubelde debuutalbums van 2017, 'Time Spent Away From U', heeft hij proactief zijn creatieve impulsen gebruikt en een aantal niet-zo-geheime aliassen gebruikt om de marges van jungle, techno en ambient te verkennen. Deze allesomvattende aanpak leidde ertoe dat Jakobsson een van de jongste artiesten ooit werd uitgenodigd om een bijdrage te cureren in de legendarische mixreeks van !K7, DJKiCKS, met eerdere edities van Actress, Nina Kraviz en Moodymann.

22:00 - 00:00: Anfisa Letyago - District 2

Jong, getalenteerd, charmant en charismatisch: Anfisa Letyago groeide al snel uit tot één van de doorbraaksterren van morgen. Hoe lang ik Anfisa al volg? Al van bij haar begin. Haar lach achter de draaitafels is er eentje die je niet snel vergeet, haar skills blijven je gewoon bij. 

Deze Italiaanse DJ en producer boeit mij elke keer weer met haar unieke geluid en dynamische optredens, waarmee ze bijdraagt aan het steeds evoluerende landschap van de elektronische muziek. Haar huidige stijl beweegt zich tussen keiharde techno, groovy deep house en de andere domeinen van de underground muziek. Met alles wat ze door de jaren heen heeft geleerd, zowel onderweg als in de studio, combineert ze deze invloeden om er iedere keer een zalige set van te maken! 

Zondag

16:00 - 17:30: Anetha - District 2

Door de glanzende texturen van techno, trance en experimentele muziek over te brengen, zorgt Anetha voor veerkrachtige baslijnen, stampende kickdrums, glorieuze melodieën en een vleugje melancholische motieven. Geïnspireerd door EBM, trance, electro en old school 90’s technotracks weet Anetha mensen te laten dansen. Deze artieste levert met gemak weelderige en heldere producties en DJ-sets en werkt met aandacht voor detail, creatieve constructie en behendig mixen - zoals je zou verwachten van een kunstenaar met een architecturale achtergrond.

17:30 - 19:00: Basswell - District 2 

De Franse DJ en producer Basswell is inmiddels een bekend gezicht geworden voor liefhebbers van Hard Harder Hardst, Verknipt of Exhale. Hij heeft een vaste plek verworven in deze line-ups en mixt genadeloos de meest meedogenloze hardtechno-stijlen van snelst naar hardst! Basswell brak door in 2021 met zijn alom bekende track "Bass Down Low" en kreeg al snel erkenning van grote namen zoals Amelie Lens, Shlømo en Kobosil na zijn single van 2023 "Massive Attack"

Op zondag laat Basswell de festivalweide daveren op de Exhale-stage, dus het is raadzaam om nog wat dansbatterijen te sparen voor je laatste festivaldag!

22:00 - 00:00: Paul Kalkbrenner Live - District 5

Eentje die niet mag ontbreken aan ons lijstje is de Berlijnse Paul Kalkbrenner. Deze kunstenaar heeft een carrièrepad als geen ander uitgestippeld. Een technotalent dat in de loop van twintig jaar uit de underground is opgestaan ​​om de hitlijsten te bereiken, in films te acteren en de soundtrack ervan te maken, festivals te headlinen en miljoenen fans te vergaren, terwijl hij weigert zijn grootse technogeluid in gevaar te brengen. 

Kalkbrenner is synoniem met dansmuziek. Hij werd volwassen in een gouden tijdperk voor techno, werd twaalf toen de Berlijnse Muur viel en bracht zijn tienerjaren door met raven, voordat hij begon met dj'en en platen verzamelen toen de eerste vloedgolf van elektronische dansmuziek door de wereld stroomde. Hij realiseerde zich al vroeg dat dj’en niets voor hem was en concentreert zich sindsdien op het produceren en live spelen van zijn eigen muziek.

Foto  van Extrema Outdoor 2022, gemaakt door Nachtschaduw
© Nachtschaduw
Kopfoto: © Extrema Outdoor

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête