Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Vostock en Vostock Warehouse Rave , gemaakt door Vostock

07/04/2023 / Evelyne Vanherf

Vostock, van tunnel tot oude medicijnfabriek

Een terugblik op het Brusselse partyconcept van Johan Vosto

Vostock is stilaan een vaste waarde aan het worden in de Brusselse scene. Als je nog niet naar één van hun events bent geweest dan kunnen wij het alleen maar aanraden. Vostock weet ons elke keer opnieuw te verrassen met de gekozen locatie. Voor hun grootste event tot nu toe, toveren ze deze zaterdag de oude medicijnfabriek in Anderlecht helemaal om voor weer een unieke ervaring met voor het eerst een capaciteit van meer dan 1000 man. Een mijlpaal voor Johan Vostock en zijn team, want dit jaar bestaan ze 1 jaar. 

A Year for the books

Op zondag 19 maart mocht 'Vostock' zijn eerste verjaardag vieren. Joeri Jessen, beter bekend als Johan Vosto en het brein achter Vostock, is natuurlijk al langer dan een jaar bezig met het concept Vostock en muziek maken. Midden in de coronacrisis, in de zomer van 2020, besloot Johan voor een complete ommezwaai te gaan. Hij gaf zijn job en appartement op, kocht een minibusje, verbouwde het en vertrok richting Portugal. In het mooie en zonovergoten Portugal zwierde hij zijn schuifdeur van zijn minibusje open, en begon hij muziek te draaien. 

Foto  van Vostock, gemaakt door Vostock
© Vostock

Na het nomadenleven in Portugal wou Johan het concept verderzetten in Brussel. België, op dat moment nog altijd vast in de coronacrisis, kon wel een 'getaway' gebruiken en daar zorgde Johan dan ook voor. In de zomer van 2021 startte hij met het lanceren van gigs overal in Brussel, op locaties zoals Place Poeleart of Ter Kamerenbos. Het begon eerst met een paar vrienden, maar groeide al snel uit tot een iets groter concept dan gedacht. 

Op 19 maart 2022 was het zover: de officiële lancering van het concept Vostock. Dit was het startschot voor een reeks fenomenale feestjes. Eén van de feestjes die Johan het meeste is bijgebleven was er eentje in de zomer van 2022. "Er werd toen een bericht verstuurd naar 300 man, met daarin de routeaanwijzingen, die hun door een bos naar een tunnel, volledig omgebouwd met licht en geluid, bracht." 

Johan had nooit durven dromen dat Vostock op een jaar tijd zo zou groeien. "Dit heeft me de stap doen durven zetten om muziek en het concept Vostock nu een tijd, full-time te proberen uitbouwen." Vostock staat voor betaalbaar, niet commercieel, de vrijheid om je te uiten en los te laten in tijdelijke ruimtes en dit allemaal omringd door mensen die om je geven. En is dat niet de essentie van raven? 

Foto  van Vostock, gemaakt door Alan Aaron
© Alan Aaron

Oude medicijnfabriek als decor 

Als locatie voor de rave van zaterdag koos Vostock voor Citygate, die nog het rauwe karakter wist te behouden dat steeds moeilijker te vinden is in een stad, al zeker in Brussel waar gentrificatie hard toeslaat. Als rehabilitatie van een oude medicijnfabriek heerst er een karakter dat niet overal te vinden is. 

De line up van zaterdag heeft voor elk wat wils. Marouchka brengt ons industriële geluiden en dromerige ravegolven, vermengd met wat acid vonken. Zij zet zich in om de aandacht te vestigen op de queer en flinta scene. Azo maakt een zware en moderne fusie van Acid, Techno, Rave, geërfd van de UK hardcore en het Detroit technotijdperk. Met zijn punchy electronica mengt OTON techno, garage en breakbeatsmaken. Last but not least, Johan Vosto himself. Naast het besturen van het Brusselse 'Vostock' concept, richt Johan zich op dynamische DJ sets en producties die voornamelijk invloeden halen uit sounds van de 90's, pompende breaks en energieke rave smaken.

Wie nog twijfelt om zaterdag af te zakken naar Anderlecht, opent best al zijn TicketSwap want Vostock is volledig uitverkocht. Er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar aan de deur, dus vroeg aanschuiven is de boodschap! 

Kopfoto: © Vostock

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête