Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
LYTD

09/08/2023 / Evelyne Vanherf

De jongens van LYTD gaan de koer doen daveren met een MEGA OPEN AIR

We spraken met de oprichters van het Aalsterse concept LYTD over hun connectie met muziek en natuurlijk de grote naam op hun line-up: DTM Funk.

Volgend weekend mogen we al wat langer de bloemetjes buitenzetten want sommigen onder ons hebben door de feestdag op 15 augustus een lang weekend voor de deur staan. Natuurlijk staan er verschillende feestjes op de planning en is het weer moeilijk kiezen, zoals elke keer. Toch is er eentje dat onze aandacht trok, eentje met een zeer opvallende naam op de line-up. Het is de open air van LYTD, of beter gezegd Lose Yourself To Dance, het Aalsterse concept van Siemen, Henri en Niels. Samen zorgen zij voor een namiddag vol funk, disco en house en dit aan de Walstroom te Aalst. 

LYTD
©

LYTD

Interview met de drie heren achter het Aalsterse concept Lose Yourself To Dance: Siemen, Henri en Niels. 

Vanwaar kwam het idee om met LYTD te starten? 

N: Het eerste LYTD event kwam heel plots tot stand toen de coronaregels begonnen te versoepelen. We merkten dat er opnieuw enkele events online begonnen te komen maar dat het evenementenlandschap in onze regio duidelijk niet was veranderd. Het kriebelde al langer om zelf events te organiseren waar de focus meer op de muziek lag, in ons geval dan voornamelijk op disco & house. Op een sneltempo organiseerde we onze eerste editie en die was meteen een succes!

S: Voor ons het teken om dit niet als iets eenmalig te houden maar er verder mee te gaan. Onze twijfel of Aalst klaar was voor dit soort events daalde en onze motivatie steeg.

Waarom kozen jullie voor de drie genres funk, disco en house? 

H: De eerste reden is redelijk egoïstisch... We zijn zelf alle drie enorm fan van deze genres en werden het wat beu om steeds naar steden als Gent, Antwerpen, Brussel, ... te moeten afzakken om onze benen te kunnen strekken op deze genres. Dus dan moesten we het zelf maar doen. In het algemeen voelen we ook dat deze genres meer en meer gedragen worden, ook al zijn ze naar onze mening behoorlijk tijdloos. 

Disco is tenslotte de basis van house .... 

N: Voila! Funk, disco en house zijn een gigantisch breed spectrum. Maar dat is ook wat we willen. Niet te hard gebonden zijn aan één bepaald genre en onze artiesten de ruimte geven die ze verdienen.

Wat is de specifieke connectie tussen jullie en muziek? 

N: We zijn alledrie in ons dagelijks leven enorm bezig met muziek. Henri en ik zijn actief als DJ binnen deze 3 genres. Lang geleden draaiden we ooit samen nog commerciële platen, maar die tijd is al lang vervlogen (lacht). Onder de namen Rikky V & Brad Pet leerde we elkaar terug kennen na lang geen contact meer te hebben. 

H: De gemeenschappelijke interesse in muziek zorgde ervoor dat er al snel weer wat b2b's op de planning kwamen, maar nu wel in de genres waar we 100% achter staan. Ik denk dat we de laatste tijd vaker als duo draaien dan alleen. Op de open air kruipen we dan ook samen even achter de knoppen. 

N: Siemen mag je bijna een 'muziekjunk' noemen. Van spelen in een band tot full on experimenteren als producer, het zit er allemaal in. Hoelang het nog gaat duren voor ook hij achter de knoppen gaat staan is nog maar de vraag... (maar ik vermoed niet lang meer). 

Hoe hebben jullie DTM Funk gestrikt voor dit event? Toch wel een grote naam op jullie affiche? 

S: Nog lang voor er sprake was van deze open air stond DTM Funk al op onze radar. Iedereen die hem al aan het werk zag snapt waarschijnlijk wel waarom wij hem graag op ons event wouden. Volledig overtuigd waren we na zijn laatste set op HORST. De opbouw en structuur van zijn set was prachtig en de passie waarmee hij draait spat elke seconde van hem af.

N: Maar hoe krijgen we hem tot bij ons? Dat was nog de grote vraag... DTM Funk woont momenteel in Portugal, dus makkelijk ging het niet zijn. Gelukkig hadden we een kleine way in aangezien Henri ooit een mixer kocht van David (DTM Funk). Na wat rondsturen bleek dit toch in zijn planning te passen. Hij gaf aan dat hij nog steeds erg fan is van kleinere events. Een geluk voor ons dus! 

Zalig om te horen! Natuurlijk is DTM Funk niet de enige artiest op de line-up. Kunnen jullie iets meer vertellen over de andere artiesten? 

H: Le Babar is eigenlijk de hidden gem van onze regio. Het is te zeggen... Zo hidden is hij niet. Hij draaide in het verleden ver buiten onze landsgrenzen, van New York tot Japan tot... Bert D.B. is een zeer getalenteerde disco producer met releases op oa Tropical Disco Records, King Street sounds, Simma Black,...

S: We vinden het belangrijk om ook startende dj's met potentieel kansen te geven. Zo kwamen we in contact met Bardaric. Een jonge vinylcollector die zijn weg maar al te goed kent in afro disco & house platen. Momenteel nog geen ellenlange lijst aan referenties maar wij geloven dat daar in de toekomst zeker verandering in zal komen. 

N: En dan heb je nog Henri en ik (Rikky V & Brad Pet). We hebben veel raakvlakken op muzikaal vlak, maar hebben ook zeer sterke verschillen... En dat maakt alles toch net dat tikkeltje interessanter! Gewoon komen luisteren zou ik zeggen. 

Tegenwoordig is het niet altijd even gemakkelijk om zo'n evenement op poten te zetten. Welke uitdagingen kwamen kijken bij deze open air? 

N: Elke organisator zal beamen dat een open air organiseren t.o.v. een clubnacht een wereld van verschil is. We zien deze eerste open air meteen redelijk groots en willen uitpakken met wat we kunnen. Maar het zal niemand verbazen als we zeggen dat de workload daar niet van te onderschatten is. 

S: We zijn al enkele keren goed tegen de muur gelopen maar dat hoort erbij. We willen op 14/08 even vanop afstand naar heel het gebeuren kunnen kijken en fier zijn op wat we hebben gecreëerd. 

N: We keken al langer naar de mogelijkheden tot een open air. Maar de locatie is het eerste grote struikelblok. We mogen bijzonder dankbaar zijn dat Stad Aalst de Walstroomsite deze zomer ter beschikking stelt voor jonge experimenten. 

H: De locatie is gewoon perfect voor ons. Zonder de steun van de stad was dit event niet mogelijk geweest. We hopen dat dit in de toekomst zo blijft en dat voor iedereen met goesting om te organiseren! Dus hierbij 'Bedankt Stad Aalst'. 

Wat betekent Aalst voor jullie? 

N: Aalst ligt ons nauw aan het hart maar heeft wel wat werkpunten als het gaat over een divers aanbod in events. In plaats van daar gewoon over te piekeren nemen we liever het heft in eigen handen om hier zelf aan te werken. 

S: Er komen meer en meer organisaties in de regio die deze gedachtegang delen. Denk maar aan bijvoorbeeld de vrienden van Ninety Three Collective. We hopen dat concepten zoals het hunne en het onze nog meer mensen inspireren om hetzelfde te gaan doen. 

H: Misschien ziet niet iedereen het, maar Aalst heeft potentieel, het is aan ons om er iets mee te doen (in welk genre dat ook mag zijn).

N: We zijn Aalst based maar dat wil niet zeggen dat we ons tot Aalst willen beperken. We zien wel waar we belanden. Aalst is wel onze thuishaven waar we steeds actief willen blijven. 

Willen jullie in de toekomst nog meer events zoals deze organiseren?

Zeer zeker! Na de open air staat al een nieuwe clubnacht in onze agenda, maar daar blijven we nog even stil over. En daarna denken we nog lang niet aan stoppen. Het enige waar we aan blijven denken is verbeteren en dat is een eindeloze weg! 

Foto  van DTM Funk
© DTM Funk

Wie is DTM Funk? 

Onder de naam DTM Funk schuilt David Tricot. Afkomstig uit Antwerpen, is hij meer dan een curator en een selecteur. Hij is een fanatieke speurder die altijd op zoek is naar nieuwe ritmes, percussies en geluiden, terwijl hij artiesten uit het hele universum onderzoekt. Hij is momenteel één van de meest gevraagde en veelzijdige dj's van België door een mix te brengen van soul, groove en rhythm. Als selector in hart en nieren brengt hij dansvloeren in beweging met obscure parels, onverwachte vondsten en verrassende combinaties. Door zijn vakkundig vervaardigde mixen en zijn zorgvuldig samengestelde feesten en concerten in heel België, formuleert en presenteert hij zijn eigen uitdrukkingen en visies. Laat je meevoeren op een avontuurlijke muzikale reis, vol onverwachte ontdekkingen.

Tickets?

Wie nog twijfelt om af te zakken naar de koer van de Walstroom voor een namiddag zwoel tanzen wacht best niet te lang, want de tickets gaan snel de deur uit! Early bird & wave 1 zijn al volledig uitverkocht. Een ticket van wave 2 voor de open air van LYTD bij te wonen kost 9 euro. Niet wachten, dansplezier gegarandeerd! ?

Kopfoto: ©

LYTD

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête