Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
10 years Mo' Juice

22/11/2023 / Evelyne Vanherf

Het muzikale huwelijk tussen Mo Disko en Nico Juice is er al eentje van 10 jaar en dat vieren ze met een extra feestelijke editie

Wij spraken met Nicolas Vandecaveye, beter bekend als Nico Juice over het ontstaan van Mo' Juice, de hoogtepunten, het in leven houden van de scene en de vraag of ze er nog eens 10 jaar bijdoen!

Het muzikale huwelijk tussen Mo Disko en Nico Juice, houdt al 10 jaar stand en dat vieren ze met een extra feestelijke editie deze vrijdag in de splinternieuwe zaal Muziekclub Wintercircus! Wat Mr. Mo en Mr. Juice verbindt is hun onvoorwaardelijke liefde voor de magie van de dansvloer. Gilles P. uit L. zou hun muzikale universum omschrijven als anything with a groove, maar als er (met lichte tegenzin) genres vermeld moeten worden: (cosmic / italo / afro /classic) disco, boogie, electro, wave, global sounds, house en (ja, zelfs) techno! Hoog tijd voor een babbel met één van de oprichters van Mo' Juice, Nicolas Vandecaveye! 

Nicolas Vandecaveye
©

Nicolas Vandecaveye

Wij spraken met Nicolas Vandecaveye, beter bekend als Nico Juice over het ontstaan van Mo' Juice, de hoogtepunten, het in leven houden van de scene en de vraag of ze er nog eens 10 jaar bijdoen!

Mo disko
©

Mo disko

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? 

Ik kende Mo uiteraard al van de vele sets die hij speelde met Mo & Benoelie in zo wat élke club in de jaren 90. Vooral de legendarische Free The Funk feesten hebben toen een diepe indruk nagelaten. We zijn elkaar pas beter leren kennen toen we regelmatig samen op de affiche stonden van de DOK beach parties, vanaf 2011.

Waar is de interesse voor muziek ontstaan? 

Omdat ik als tiener de enige was met een stevige geluidsinstallatie werd ik steeds opgetrommeld voor allerlei verjaardagsfeestjes. Gaandeweg de muziek spelen op die feestjes (toen nog met cd's) was een spontaan gevolg. Op school bestond tussen vrienden ook een echte cassettecultuur, iedereen ripte voortdurend elkaars collectie.

Vanwaar de naam Mo' Juice? 

Simpel: Mo' Juice betekent voluit More Juice, dus vrij vertaald 'meer energie'. Maar 't is ook een verwijzing naar 'all things juicy': geen droge generische beats, maar uplifting funky stuff.

En natuurlijk staat Mo' ook voor Mohamed (maar iedereen zegt Mo). Ik maak (als Nico Juice) sinds 1995 deel uit van het duo Juice Blenders, dus de samenvoeging van Mo' en Juice is de perfecte naam voor onze night.

Betekenis van Mo' Juice voor jullie?

Voor ons is Mo' Juice de belichaming van de perfecte avond uit. We onderscheiden ons van andere partyconcepten door de focus te leggen op de deejay als 'record digger' en 'storyteller'. We zien dat veel namen op andere nights geboekt worden omwille van hun bekendheid als producer, maar dat is zelden een garantie om ook de nodige DJ-kwaliteiten te bezitten. De meeste headliners op Mo' Juice hebben op dat vlak net een ijzersterke reputatie en brengen een avontuurlijke, unieke selectie uit vier decennia dansmuziek... van disco tot house, global sounds, Detroit techno en electro, noem maar op!  

Chinastraat
©

Chinastraat

10 jaar is toch al een tijdje, er zijn verschillende events en artiesten de revue gepasseerd. Als je er eentje moest kiezen, welke is jullie vooral bijgebleven?

Als je weet dat de meeste concepten het maximum 7 jaar uitzingen, zijn we best blij met die 10 jaar. Ik denk dat qua sfeer de set van Young Marco in het Maaltebruggekasteel behoorlijk epic was. Mijn persoonlijk hoogtepuntje was mijn extended set na Hunee in De Chinastraat. 

Wat heb je zelf uit het organiseren van Mo' Juice gehaald en geleerd?

Dat het heel hard werken is om een scene levend te houden. In een ideale wereld beschouwt het publiek onze night als soort kwaliteitslabel, waar iedereen (los van de line-up) blind op afkomt, maar dat blijkt utopisch! Verder is de aandacht voor details belangrijk, alles moet juist zitten: goeie sound, leuke inrichting,... als iedereen zich welkom en relaxed voelt, ontstaat het feest bijna vanzelf.

Wat geeft je het meeste voldoening bij het organiseren van een event voor Mo' Juice?

Als de DJ's in vorm waren, de dansvloer in rep en roer stond en iedereen met een vracht mooie herinneringen naar huis gaat.

Wat kunnen we verwachten van het event op 24 november?

't Wordt spannend. Het gaat door in een splinternieuwe, maar nog niet 100% afgewerkte zaal, bij wijze van try-out. Op muzikaal vlak valt er echter niets te vrezen. De line-up, met Mark Grusane uit Chicago, de Italiaanse Budino en wijzelf als residents, is 100% Mo' Juice. 

Muziekclub Wintercircus
©

Muziekclub Wintercircus

Wat trok je aan bij de nieuwe locatie 'Muziekclub Wintercircus' om een event van Mo' Juice daar te houden?

Democrazy (waarbij ik bijna 20 jaar in dienst ben) is al sinds de eeuwwisseling op zoek naar een eigen locatie en eindelijk zijn we zo ver. Samen met Viernulvier gaan beide organisaties de zaal uitbaten, om in september 2024 permanent te openen. Zelf ben ik ruim 10 jaar in de weer met de muziekclub in het Wintercircus: de bouwplannen vormgeven met het architectenbureau, de inrichting van de zaal (met vanaf volgend jaar een immersief 360° geluidssysteem) en de identiteit van de club helpen uitbouwen. 

10 Jaar Mo' Juice en pre-opening van de muziekclub vielen toevallig samen qua timing, dus deze kans konden we niet laten liggen. Het is een ronde zaal van 500 personen, midden in het centrum, met perfecte akoestiek voor parties en concerten... Gent heeft er lang genoeg op moeten wachten!

Waarom passen de gekozen artiesten perfect bij een event van Mo' Juice?

Mark Grusane vonden we zodanig goed op een vorige editie (in Amigo), dat we hem wel moesten terugvragen. Hij onderscheidt zich van zijn (Europese) collega's door zijn onstuimige, compromisloze manier van draaien: Mark lapt de regels graag aan zijn laars en speelt sets met een ongeëvenaarde dynamiek.

Vale Budino is een 'star on the rise' uit de losbandige Berlijnse queer scene. Ze bespeelt een breed muzikaal spectrum van italo disco, Hi-NRG, tot early nineties breaks en trance. Beide artiesten maken ook edits en eigen tracks, maar vooral door hun veelzijdige muzieksmaak en -kennis passen ze perfect op onze line-up.

Nicolas Vandecaveye
©

Nicolas Vandecaveye

Nog eens 10 jaar? Wat is je droom om ooit nog te kunnen verwezenlijken met Mo' Juice?

't Is niet onze bedoeling om steeds groter te worden of om internationaal te gaan. Als we hier ons ongeremde ding kunnen blijven doen en nieuwe generaties warm maken voor onze sound, dan zijn we dik tevreden. Maar als je spreekt over dromen? Misschien eens een boat party hosten op Dekmantel Selectors!

Waar kijk jij naar uit de komende maanden? Welke events staan nog op de planning met Mo' Juice?

Ik kijk er vooral uit naar de rustigere eindejaarsperiode om wat meer in de studio te zitten en een hoop edits af te werken. Samen met Apartman van Music Mania bracht ik onlangs twee tracks uit (via het Londense Phonica Records en WeZienWel) en dat smaakt naar meer. Mo kruipt binnenkort ook in de studio voor zijn derde Rheinzand album. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen.

Met Mo' Juice plannen we eigenlijk niet zo lang op voorhand. Eerst wachten we af hoe het eerstvolgende feest uitdraait (om er eventueel uit te leren). Meestal doen we vier edities per jaar, dus langer dan 3 maanden moet je nooit wachten!

Tickets 

Meer info vind je op het Facebookevenement. Een ticket in voorverkoop kost je 15 euro, op de avond zelf kan je nog tickets aan de kassa kopen voor 18 euro. 

Kopfoto: ©

10 years Mo' Juice

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête