Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van braindance_, gemaakt door Daria Miasoedova, in opdracht van Ancienne Belgique

11/12/2023 / Maxime Mach

Dansen, zweten en genieten in de Ancienne Belgique: braindance_2023 staat voor de deur

Een gesprek met Tarik Vanrompaey, het brein achter braindance_, over het creëren van een onvergetelijke muziekervaring in een legendarische setting.

Op vrijdag 22 december, aan de vooravond van de feestdagen, worden 2300 clubbers losgelaten in de Ancienne Belgique (AB). Te midden van het diverse aanbod aan beats en energie schuilt het meesterbrein achter dit nachtelijke spektakel: Tarik Vanrompaey, de drijvende kracht achter braindance_. In dit interview met onze redactie onthult hij de visie achter het samenstellen van unieke line-ups, het plannen van onvergetelijke evenementen en hoe de AB haar nightlife-programmatie op punt stelt. Neem een kijkje achter de schermen van de Boulevard Anspach 110 en ontdek samen met ons hoe de AB zich voorbereidt op een uitverkochte editie.

Logo  van braindance_ 2022, gemaakt door Daria Miasoedova, in opdracht van Ancienne Belgique
© Daria Miasoedova

Dag Tarik! Hoe is het idee achter braindance_ onstaan en wat was de inspiratie erachter? 

Op een dag stond ik in de AB naar een concert van Fatima Yamaha te kijken. Toen zijn set gedaan was om 22u30 voelde ik de energie van het publiek nog sterk borrelen in de ruimte, zelfs nadat de lichten aangingen en iedereen door had dat het gedaan was. De drang om verder te dansen was nog groot bij het publiek, maar de mogelijkheid om dit om te zetten in actie was er niet. Zo is het idee achter braindance_ ontstaan: electronica acts in de AB niet maar een uurtje laten spelen, maar een hele avond laten vullen. 

Hoe verliep de transformatie van de AB tot een gelegenheidsnachtclub? 

Heel geleidelijk aan. De eerste edities maakte we vooral gebruik van het materiaal dat we al in huis hadden en probeerde we dit zo creatief als mogelijk in te zetten. Zo hebben we bijvoorbeeld lampen die normaal gezien boven het podium hangen voor de verandering eens in de zaal hun werk laten doen. Nu zijn we stap per stap aan het investeren in nieuw, ander en beter materiaal. We doen daar onze lichtploeg ook een groot plezier mee, want die experimenteren heel graag met innovatieve elementen als lasers en reflecterende spiegels (lacht). 

Zijn er de laatste jaren specifieke uitdagingen die jullie zijn tegengekomen in dit proces? 

Een nachtclub runnen is toch wel écht anders dan het uitbaten van een concertzaal. Opgezwolle heeft dat fenomeen heel mooi kunnen omschrijven in één van hun nummers: "Maar zodra de nacht valt... komen de freaks naar buiten". Die lyric, daar klopt wel echt iets van. Het publiek en de atmosfeer zijn intenser, en als organisatie draai je veel langere uren. Dat vraagt veel van ons personeel, maar ook van het publiek. Nog veel meer dan tijdens een gewoon concert moet je permanent bezig zijn met het welzijn en de veiligheid van je publiek. Een gevoel van veiligheid en samenhorigheid creëren is voor ons een prioriteit. Daarom zetten we in op zaken als een prikkelarme, stille ruimte, goed gevormde stewards die bekend zijn met het nachtleven en voldoende water. 

Wat willen jullie bereiken met het gehele complex om te bouwen en bezoekers ook een nachtclubervaring te bieden in de AB?

Ons doel is letterlijk om een open huis te worden waar iedereen welkom is. Van de duistere sferen in de AB Club tot euforische en vrolijke deuntjes in de zaal beneden, via de balkons naar het café en weer terug. Tijdens een braindance_ avond ervaar je AB op een totaal andere manier dan normaal. We willen dat het publiek op een veilige, verantwoorde manier kan komen feesten, in een herkenbare plek die behoort tot Belgisch cultureel erfgoed. 

Hoe selecteren jullie de artiesten voor braindance_?

Net zoals bij ons reguliere programma-aanbod, selecteren we de artiesten door te luisteren! Met een overweldigend aanbod aan artiesten is het onze taak als programmator om constant onze voelsprieten te gebruiken en te weten wat er leeft. We houden constant in de gaten welke acts (online) ontploffen, wie de zomerfestivals heeft platgespeeld en welke releases er goed ontvangen worden. Horen, zien en voelen en dan hopen dat ze beschikbaar zijn om bij ons te passeren. 

Hoe zien jullie braindance_ passen binnen het bredere plaatje van de AB-visie op de nightlife sector in Brussel en België? 

We proberen ons volledig nightlife-aanbod zo te programmeren dat het toegankelijk is voor verschillende doelgroepen. Enerzijds zijn er de samenwerkingen met lokale Brusselse organisaties als 'entree', die vooral gericht zijn op een jong en nieuw publiek. Daarnaast zijn er ook bepaalde concertavonden waar we een verlengstuk aan breien door een afterparty te organiseren om ons vast publiek net dat beetje extra te kunnen bieden. En dan is er braindance_ waar we ons echt richten op fervente clubbers en electronicafanaten.

Wat maakt volgens jou de line-up van 2023 uniek?

De verscheidenheid aan genres, verschillende ervaringen en de goeie mix tussen live acts en DJ's. The Subs is een Belgische groep van formaat die al jaren meegaat, Lander & Adriaan doen alles live met een originele 360degrees-opstelling met drumstel in het midden, horsegiiirL die een frisse en jonge act brengt met paardenmasker en een LCY die in de club donkere, experimentele beats brengt. 

Bedankt Tarik. Wij zijn alvast zeker aanwezig op 22 december!

Benieuwd naar de tips van onze redactie? Lees, kijk en luister verder onder de Kiosk Radio-set van Lander & Adriaan.

Onze tips voor braindance_2023:

Ook de What Happens redactie staat te popelen voor braindance_2023 en wil jullie daarom alvast wat opwarmen om samen met ons te komen feesten op 22 december. Hieronder laten we twee van onze favoriete sets en een absolute classic op jullie los als muzikale warm-up. Enjoy!

  • Door de Main Hall galopperen met horsegiirL

  • Dansen op Techno Disco Tool bij Mella Dee

  • De nineties (her)beleven dankzij sim0ne

Kopfoto: © Daria Miasoedova

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête