Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Promo  van BRDCST '24 ► pre-show w/ Autechre, in opdracht van Autechre

05/04/2024 / Dieter Holvoet

Autechre in Ancienne Belgique: lichten uit, synths aan

Een verslag van de openingsavond van BRDCST in de AB.

Autechre, uitgesproken als 'Autecker' (/ɔːˈtɛkər/) en afgekort als AE, is een Britse, experimentele band die bestaat uit Sean Booth en Rob Brown en al meegaat sinds 1987. Samen met hun vaste label Warp Records - waar trouwens ook andere invloedrijke artiesten zoals Aphex Twin, Squarepusher, Brian Eno en Hudson Mohawke getekend staan of stonden - worden ze beschouwd als de grondleggers van de IDM, ook al zien ze zoals veel artiesten hun muziek niet graag gelabeld worden.

Afgelopen donderdag brachten ze een bezoekje aan de Ancienne Belgique on hun jaarlijkse BRDCST-festival af te trappen, en wij waren erbij. 

Ruimteschip

De zaal stroomt vol, op de achtergrond horen we een lichte zoem. Op het podium is de setup minimaal: een cockpit aan synths en schermen, waarachter de twee mannen zichzelf verdoken installeerden. Het licht gaat uit, buiten de noorduitgangverlichting en de oplichting van hun schermen zien we niks. De scene voelt als een ruimteschip dat juist op aarde geland is, in het midden van de nacht, aangestaard door een groep toeschouwers die er spontaan stil van worden. Langzaamaan wordt het gezoem luider en beginnen er zich meer en meer diepe, trage beats, compleet gebroken ritmes en glitchy melodieën in het verhaal te mengen. De duisternis in de zaal reflecteert zich ook in de muziek.

Ondanks zijn abstractheid verveelde de set geen moment. Constant variërende, pulserende ritmes, bedokken door een ondoordringbare laag noise en scherpe synths. Zoals de soundsystemcultuur het zich gebiedt was de muziek het enige wat telde: geen flitsende show of in de spotlight staande artiesten te bespeuren, enkel een groep mensen en een rij speakers.

De muziek stopt abrupt, de lichten gaan aan en het duo verdwijnt even snel en sneaky van het podium als ze er op verschenen.

Foto  van BRDCST '24 ► pre-show w/ Autechre, gemaakt door Dieter Holvoet
© Dieter Holvoet

Het hele gebeuren deed me wat denken aan de show van Aphex Twin op Dour 2023: beiden geprezen, Warp Records-getekende IDM-artiesten, die verdoken op het podium de meest chaotische combinatie van gebroken beats en synths het volk in blazen. Met het grote verschil dat de superfelle, extreem overprikkelende show op Dour hier vervangen werd door complete duisternis en een totale focus op de muziek.

twentytwentyfour

Deze show in AB was voor het duo de eerste van hun tour. Moest je deze zomer nog de kans krijgen om deze mannen ergens in Europa aan het werk te zien, grijp hem dan zeker. Ze zijn komende maanden nog te bezichtigen in o.a. Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal, maar tickets zijn voor de meeste shows al uitverkocht.

Promo  van BRDCST '24 ► pre-show w/ Autechre, in opdracht van Autechre
© Autechre
Kopfoto: © Autechre

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête