Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Amare

28/09/2023 / Evelyne Vanherf

Audacious & het Berlijnse label Radikon slaan de handen in elkaar

Wij spraken met Amare over een avond vol met 'diepe, melodieuze, progressieve, organische, sexy techno & housemuziek.'

Audacious & Radikon
©

Audacious & Radikon

De evenementenreeks Audacious en het Berlijnse label Radikon werken samen om de meest opvallende talenten in progressieve en melodieuze house- en technomuziek onder één prachtig dak te brengen en dat deze zaterdag op de leuke locatie BUDA BXL. 

Audacious is een feestconcept van de Brusselse producer en DJ Amare, dat zich richt op de meer kleurrijke en warme kant van het spectrum van melodic techno en progressive house. Het ontstond tijdens Brussels Electronic Marathon 2017, bij gebrek aan een ander feestconcept binnen haar muziekstijl. 

Radikon is de term voor 'wortels' in Esperanto, een internationale taal die mensen bij elkaar wilde brengen. Het label deelt deze visie en gebruikt kunst en muziek in plaats van taal. Radikon is een groep gelijkgestemde artiesten die samenkwamen om platen uit te brengen die meer zijn dan alleen muziek, elk met zijn eigen individuele ziel en levensbloed. Producent en schilder werken bij Radikon nauw samen om echte, oprechte kunst te maken. De in Berlijn gevestigde imprint werd in het najaar van 2018 opgericht door Jonas Saalbach en David Guzy, die aan een reis begonnen met hun goede vrienden Budakid, Dahu, Foreign Guest, Tony Casanova en Yubik. Moeiteloze grooves, organische synthese, beklijvende melodieën en de meesterlijke subtiliteiten van de kunstwerken van Simon Kneip bepalen de boeiende sfeer bij Radikon.

Amare
©

Amare

Wij spraken met Amare over een avond vol met 'diepe, melodieuze, progressieve, organische and sexy techno & house muziek.

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen tussen Audacious & Radikon?

Radikon is het label van Jonas Saalbach. Jonas Saalbach was onze tweede internationale gast, hij speelde voor de eerste keer voor Audacious in februari 2018. Het was een ongelooflijk goede show, dat was toen een daytime event in het centraal station van Brussel. Ik heb toen gezegd, "we have to invite you every year", en dat hebben we ook effectief zo gedaan. Jonas kwam terug naar Audacious om in de Zodiak, Bar Vital en Klub Melk te spelen. Telkens ontzettend goed, steeds vernieuwend. Hij maakt nieuwe muziek aan de lopende band, brengt elk jaar een nieuw album uit, het is echt een artiest die je niet beu wordt. In februari speelde Jonas al in Buda BXL en toen hebben we afgesproken om een labelnight voor Radikon in België te organiseren. 

Waarom zijn jullie gestart met het concept Audacious 'deep, melodic,
progressive, organic and sexy techno & house music' ... 

Uit liefde voor dat muziekgenre uiteraard, maar ook omdat er niet zo heel veel events in die stijl zijn in België. De harde big room techno is razend populair, maar de meer melodische, subtielere muziek komt niet zo veel aan bod in clubs. Onze eigen Belgische artiesten in dat genre doen het ook ontzettend goed en behoren tot de wereldtop, dus dat beïnvloedt deze generatie natuurlijk. En terecht, ik denk dat we allemaal trots zijn op Amélie Lens en Charlotte De Witte, en onze Belgische elektronische muziekgeschiedenis. En het is ook leuk om te jumpen op die harde kicks, maar na een uurtje of twee wordt dat al snel eentonig voor mij. Ik heb ook nood aan de diepere, en meer kleurrijke frequenties. Voor mij gaat het al rap allemaal hetzelfde klinken. 

Naar welke muziek ga jij naar op zoek bij het voorbereiden van een set?

Als ik dans wil ik mijn hele lichaam bewegen, en mij laten leiden door verschillende melodieën en instrumenten, ik wil méér horen dan een kickdrum en high hats. Ik wil de muziek voelen in heel mijn lichaam. Dat is voor mij "sexy muziek". En daar ga ik steeds naar op zoek als ik een set aan het voorbereiden ben. Emotionele muziek. 

Jullie kozen als locatie voor Buda BXL, wat heeft deze locatie als plus voor jullie event? 

Toen we voor de eerste keer in Buda BXL kwamen waren we meteen verkocht en heel erg blij dat Brussel zo'n mooie locatie rijker is. De locatie past helemaal bij ons concept. Buda is een prachtig gerenoveerd warehouse aan de Brusselse haven. Housemuziek is ontstaan in een warehouse en ontleent er zelfs zijn naam aan, veel beter wordt het niet denk ik. Buda wordt gerund door twee heel enthousiaste mensen die net als ons, met veel energie, passie en met hart en ziel werken aan iets moois. Ze bieden echt kwaliteitsvolle infrastructuur aan om kunst en cultuur tot hun recht te laten komen. Ze staan ook heel open voor alle verschillende vormen van kunst. Hun programmatie is super divers, alle kleuren en geuren zijn er al aan bod gekomen. Bovendien is de ligging ook handig, 15 min. van Brussel Noord, vlak bij de ring rond Brussel, makkelijk bereikbaar, en het ligt in de haven, dus ze hebben geen directe buren die ze 's nachts zouden kunnen wakker houden.

Wat is voor jullie belangrijk bij het organiseren van een event met Audacious?

Iedereen is welkom op Audacious. We hebben een heel divers publiek, en we willen dat iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Een 'selector' aan de ingang die op basis van een veel te korte eerste indruk mensen weigert, zoals dat in veel Berlijnse clubs gebeurt, daar zullen wij nooit aan meedoen. Iedereen moet zich kunnen thuis voelen bij ons. Wij hebben ook geen VIP area bijvoorbeeld. One stage, one vibe. Gezelligheid en community staan voorop, we zorgen altijd voor iets intiem, een chill out area, lekker eten, een zithoekje of theehuisje, net dat ietsje meer, kleine dingetjes die je thuis doen voelen. 

Het boeken van artiesten hoort bij het organiseren van een event. Waar zijn jullie naar op zoek bij artiesten voor Audacious? 

Audacious wil vooral de "gems" boeken. Hele bijzondere artiesten die ontzettend mooie dingen doen, maar (nog) niet zo bekend zijn. Op Audacious kan je altijd nieuwe artiesten ontdekken die nog nooit eerder in België speelden. Intussen is Jonas Saalbach uitgegroeid tot een grote internationale artiest die de hele wereld rondtoert, maar in 2018 was het voor alle aanwezigen de eerste keer dat ze Jonas zagen performen. We zijn dus best wel trots dat we zijn eerste label night in België mogen hosten. De grote clubs en festivals boeken vooral grote namen om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Wij hebben geen beroemdheden, wel alle ingrediënten voor een leuk, intiem feest waar het nog echt om de muziek en de connectie draait. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor al die fijne mensen die mijn curatie blindelings vertrouwen, en vaak al een ticket kopen nog voor de lineup bekend is.  

Wat voor artiesten blijven je bij?

Af en toe is er zo'n heel speciaal nummer waar je kippenvel van krijgt. Artiesten die zo'n nummers maken, die onthou ik, en telkens als ze nieuwe muziek uitbrengen zal ik ernaar luisteren. De artiesten die we uitnodigen op Audacious zijn artiesten die me kippenvel bezorgen met hun muziek, artiesten bij wie de liefde voor de muziek ervan af druipt als ze 'performen'. En ze blijven met hun voetjes op de grond. 

Artiesten met een passie voor muziek ...

Voila, ze willen niet liever dan hun muziek delen, maar ze hoeven daarvoor geen 'rockstar' behandeling te krijgen. Onlangs wilde ik een artiest boeken en in zijn contract stond dat hij 10 VIP tickets moest ontvangen. Ik doorstreepte het woord VIP aangezien wij geen VIP tickets hebben, dus ik wilde dat ook niet beloven. De booking agent ging in discussie en zei dat VIP tickets standaard waren. Ik was blij dat ik erachter kwam voor het contract getekend was. Zulke mensen doen het niet uit liefde voor de muziek, maar omdat ze faam en status willen. Die passen dus niet in ons concept.

Staan er dit jaar nog events op de planning met Audacious?

Yes! Op 2 december komen we terug naar Buda BXL voor de laatste editie van 2023. Voor deze editie zullen we samenwerken met Afterwatt, een concept opgericht door MO:YZ, een artiestenduo uit Waver. Zij brengen ook steeds een kunstenaar die exposeert tijdens hun evenement, en wij hadden op het Audacious festival in 2020 (vlak voor de pandemie) ook een kunstexpositie in samenwerking met the Red Lion Art House op poten gezet. De liefde voor de kunst zit er dus bij beide concepten in en we liggen ook qua muziekstijl dicht bij elkaar. Het lag dus voor de hand om ook eens samen een event te organiseren. Een beetje kruisbestuiving kan alleen maar verrijkend werken.  

Jonas Saalbach en David Guzy
©

Jonas Saalbach en David Guzy

Tickets

Wie deze samenwerking tussen Audacious & Radikon niet wil missen moet snel zijn. De eerste 4 waves zijn al volledig uitverkocht een ticket voor de laatste wave kost je 19,00 euro. 

Kopfoto: ©

Amare

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête