Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Pukkelpop

15/08/2018 / Sophie Daniels

Pukkelpop 2018: dé ideale driedaagse gids

Het puzzelen kan beginnen want Pukkelpop start straks alweer voor het 33ste editie uit z'n sloffen. Het leukste aan de line-ups van Pukkelpop is dat er altijd wel iets te ontdekken valt, ook al staan vooral bekende koppen op 't program.Woensdag


Wat eerst als een feestje in de Boiler Room begon, groeit meer en meer uit tot een volwaardige dag. Na je tentje hebben opgeslagen en wat chillen op de camping, kan je rond 19 uur voor de eerste keer richting de wei gaan. Die dag zijn er maar liefst 4 stages open, waar je je eerste nachtje van Pukkelpop al stevig kan doorgaan.


Wij staan de heel avond aan de Booth. Hier worden de sterren van morgen geschapen, worden kleine jongens met pampers grote mijnheren én hun roster bestaat vooral uit jong én Belgisch talent. Bearsøme trakteert je sowieso op een gezellige mix van disco, house en zijn jeugdig enthousiasme. Timmerman, bekend als DJ-mania winnaar én zijn roze petje, neemt het tweede slot van de Booth voor z'n rekening. Verwacht je aan een eclectische set met house, techno en werkelijk alles daartussenin. Afsluiten doe je met Konna die samen met Gewelt achter de decks zal staan. Zij draaien tot 2 uur de beste house, disco en funk. Smeer je benen al maar in met de beste spierzalf die je thuis kan vinden.Donderdag


Donderdag is techno wat de klok slaat en mede daarom een absoluut hoogtepunt.


Na wat uitkateren op de camping, kan je om 16 uur al even gaan opwarmen met Tom Smeyers die in de Booth achter de decks staat. De in Amsterdam residerende Belg bracht al een EP uit op het Amerikaanse Guesthouse Music, dat ook onder andere DJ Sneak uitbrengt. En hij runt ook z’n label SneakerFreaks. Verwacht je op dit moment van de dag nog niet aan stevige techno, maar aan soulvolle en gesofistikeerde house. Daarna is het tijd om richting het überpopulaire duo Joyhauser te gaan. De heren scoorden zopas nog hun eerste gig in Tokyo en hun track 'Rabbit' bereikte in korte tijd wereldfaam. Amelie Lens en Adam Beyer hebben 'em steevast in hun platentas.


Anastasia Topolskaia alias Nastia verwierf een cultstatus met haar exceptionele manier van draaien. Ze noemt zichzelf liever geen dj maar geluidskunstenaar. Dat klinkt pretentieus, maar Nastia heeft recht van spreken. Mixmag katapulteerde haar twee jaar geleden als dé nieuwe ster in technoland. Zeker iemand om te checken op Pukkelpop!

Rond half 10 rep je je best richting Castello waar het IJslands minimal en experimentele techno duo Kiasmos live zijn slag slaat. Het duo bestaat uit componist en BAFTA-winnaar Ólafur Arnalds en Janus Rasmussen (bekend van electro-popgroep Bloodgroup). In 2014 brachten ze hun debuutalbum uit op het bekende label Erased Tapes, wat hun meteen wereldfaam opleverde. Ze toerden de hele wereld over en waren headliner op festivals als Sonar, Glastonbury en Iceland Airwaves. Live doen ze er altijd nog een schep bovenop en gaan ze voor clubgeoriënteerde beats.

Daarna is het tijd voor Berghain resident en technolegende Marcel Dettmann. Een van het genre’s bekendste gezichten komt twee uur lang de Boiler laten kolken. Afsluiten doen we met Belgium's finest Charlotte De Witte. Ze is zonder twijfel een van de grote smaakmakers in de huidige internationale techno-scene en haar carrière gaat als een komeet. Ga de nacht in met een streep donkere, melancholische techno.Vrijdag


Dag 2 en voor ons starten de festiviteiten omstreeks 18 uur, het tijdstip dat wonderboy Cellini plaatsneemt achter de platendraaiers in de Booth. De 20-jarige dj/producer uit Maasmechelen werd na één jaar draaien al resident in Fuse en geeft er elke maand ook zijn eigen feestje: Cycle Four (lees daarover meer in ons interview).

De Britse OR:LA neemt twee uur later de knoppen over. OR:LA  is  de  organisatrice  van  de  "Meine  Nacht"  -avonden  in  de geboortestad  van  de  Fab  Four  en  medeoprichtster  van  het  Deep  Sea  Frequency  label  (waarvoor  ze  de eerste  "Kyoto  Dance"  release  in  2017  tekende  ),  Met  een  zeer  breed  muzikaal  spectrum,  gaande  van UK  bas,  tribal  house,  deep,  breakbeat,  acid  tot  90's  techno,  en  een  indrukwekkende  technische achtergrond  kun  je  moeilijk  om  OR:LA  heen  in  2018.

Daarna kan je wat tot rust komen met David August, die in de Castello aantreed. De jonge Duitse dj en producer wordt een van de beste elektronische live acts genoemd door Resident Advisor. Naast zijn remixes voor onder andere Kollektiv Turmstrasse, Oliver Koletzki en Max Cooper en releases via Ninja Tune en Innervisions, bracht hij in 2013 zijn fantastische debuutalbum ‘Times’ uit.

Terug naar de Booth dan want daar start new kid on the block Inga Mauer aan haar set. Ze wordt weleens de nieuwe Nina Kraviz genoemd en serveert vooral industrial en bezwerende low-tempo platen. Wij zijn alvast ontzettend nieuwsgierig!

Zaterdag


Voor de technofans is er zaterdag niet veel soeps. Wij gaan om 17u45 alvast naar Maribou State. Dit Britse duo uit het pittoreske Hertfordshire maakt elektronische muziek die zijn basis niet vindt in de traditionele electrohoek, maar in hiphop, soul en funk. Bij Maribou State mag je dansen, maar chillen op een kleedje in het gras is ook prima. Om 21 uur treedt electrokoning Tiga aan in de Boiler Room. Hij zal zonder twijfel z'n oude klassiekers de revue laten passeren, maar verwacht je ook aan nieuw werk met The Martinez Brothers en Kölsch.

Na een uurtje Tiga gaan we voor dé artiest waar we eigenlijk voor komen: Nina Kraviz. Na haar overtuigende set op Awakenings Festival begin deze zomer kijken we enorm uit naar haar performance op Pukkelpop. Afsluiten doen we nog een uurtje met de bekendste hoedendrager in de scene: Kölsch.

Op een onvergetelijk Pukkelpop!

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête