Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kontest 2022

02/11/2022 / Sophie Daniels

Kontest 2022: een portret van de 6 finalisten

De nieuwe lichting Belgische DJ's.

Kontest is een begeleidingstraject én wedstrijd voor jonge deejays in provincie Antwerpen. Na een eerste succesvolle editie in 2019 lanceerden ze in 2022 een nieuwe editie met een aanbod voor jonge deejays om elkaar te ontmoeten, hun skills en kennis bij te schaven en zich volledig klaar te stomen voor het inzenden van een mixtape. Finalisten van vorige edities waren onder andere Lando Riské, Wanton en Cisco FM.

Op basis van de mixtapes koos een jury 6 finalisten die een traject op maat (inclusief een weekend) volgen en een showcase doen voor straffe mensen uit de eventsector. De jury beluisterde maar liefst 77 mixtapes. Er waren veel goede inzendingen. Maar het ultieme verdict viel. Bengo, DJ Liftmuziek, Ninette, DJ Samseveria, Sencho San en Verbov zijn de finalisten. De finale vindt plaats op 10 november tijdens Full Circle in de Trix

Wij lichten de finalisten kort toe.

Verbov

Verbov

Als je weet dat Steve Redhead zijn coach was, weet je wel wat je kan verwachten van Verbov. Ratelende, compromisloze techno. Dynamiek in de percussie, met intensiteit en volume, met effecten.

De Antwerpse Verbov begon zo'n drie jaar geleden aan zijn muzikale carrière en pronkte vooral op lokale evenementen op de line-up. Sinds kort is hij ook aan het producen geslagen, die track hoor je in de intro van deze set.
 

Hoogtepunt van de set
Dat begon al bij mij vanaf de eerste minuten toen hij een 'Glue' van Bicep fantastisch wist in te draaien en opbouwde naar een ultieme climax. Daarna weer full speed door op 'Crave' van Doruksen. Zalig. Zijn set verveelt nooit, geen moment. Verbov is op ramkoers.

Liftmuziek

DJ Liftmuziek

Rani Veroustraete aka DJ Liftmuziek. Deze Antwerpse mixt de meest aanstekelijke house, trance, breaks en techno. Zonder al te geforceerd uit de hoek te willen komen, en het resultaat mag er zijn.

Met Konna als mentor aan haar zijde, finetunede ze haar sound en is haar eerste productie een feit. Ze noemt het zelf liftmuziek (what's in a name). Dan toch die van de zeer dansbare soort als je het ons vraagt. Check haar eerste werk.


Hoogtepunt van de set
Dat is voor mij mid set als ze het beklijvende 'Everything Comes True' van Skin On Skin en X CLUB speelt. Het nummer komt op het perfecte moment, brengt de set weer in balans en maakt de weg vrij voor Sleep D met 'Nature'.

Bengo

Bengo

Meet Bengo. Hij stond al achter de decks met Pan-Pot (hij sloot hun gig af in Ampère) en rijgt de sets aan elkaar op FG Xtra, hét radiostation in Antwerpen als je van elektronische muziek houdt.

Je kan zijn stijl het best omschrijven als minimalistisch met groovy synths & basslines. Zo iets waarmee je je maandagdip dubbel en dik doorkomt. Zijn sound werd bijgeschaafd door Unos, founder van TROPICAL DISKORAL.

Hoogtepunt van de set
Als je denkt dat de set op zijn einde loopt, komt er nog het zwoele Cambio met 'Borrowed Identity'. Perfect afsluiter.

Ninette

Ninette

De tiener (15 jaar!) met Congolese roots staat nog maar enkele maanden achter de draaitafels, maar mocht met haar opzwepende amapiano al een festivalpubliek vermaken. Zo stond ze afgelopen zomer op het Sfinks Mixed wereldfestival.

Haar grote voorbeeld is Blck Mamba, ook meteen degene die haar de kneepjes van het vak leerde op een workshop in de Trix in maart. Sindsdien wordt ze her en der uitgenodigd om te draaien. 

Hoogtepunt van de set
Ik heb enorm veel nieuwe tracks leren kennen deze set. Het intense 'Iy'ntsimbi Zase Envy ft. Busta 929, Beast & Dladla Mshunqisi' van Reece Madlisa & Zuma staat bij mij op nummer één, maar ook 'SSL' van DJ Kwamzy zorgde voor kippenvel. 

sencho san

Sencho San

Antwerpse muziekliefhebber die met nauwkeurige nonchalance en scrupuleuze dromerigheid zijn brede passie voor muziek uit in mixtapes. Probeert altijd een brede selectie van groovy en dansbare tot meer spacy en lugubere tracks te maken. 

Hoogtepunt van de set
De track die op minuut 22 start. Prachtige integrerende vocal, beklijvende beat en een climax die blijft hangen. Shazam weet geen raad met zijn set, een selector pur sang.

Samseveria

Samseveria

Samseveria vindt zijn glorie in licht-edgy space disco, boogie en tropical grooves. Hij draait al sinds 2016 en dat vooral in lokale Antwerpse danscafés en consorten. Hij is intussen zo'n vast gegeven dat zijn gigs niet meer telt, maar als er iets georganiseerd wordt met funk is hij er steevast te zien.

Hoogtepunt van de set
De swingende souljazz en de groovy beats van Krewcial met 'Mabina'. 

Wil je zelf de finalisten aan het werk zien?

Kom dan op 10 november naar de Trix in Antwerpen. Daar wordt de winnaar van Kontest 2022 bekend gemaakt!

Bekijk event