Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Linear Straight

08/11/2018 / Sophie Daniels

Linear Straight zoekt atmosferische soundscapes op met Roscosmos

Dit najaar komt zijn debuutalbum uit op Konsequent Records, daarna komen er nog een heleboel EP's. Het gaat hard voor Glenn Keteleer.

In 2016 slingerde Keteleer één van z'n meest gewaarde EP's 'Sounds From Beyond' via zijn eigen Kaskederi Records de wereld in. Daarnaast bracht de Belg al tal van digitale tracks uit op gerenommeerde labels als Rhythm convert(ed), Monotone:audio en Illogic, waarvan 'Rotational Velocity' (uit maart van dit jaar) de meest recente is. Die laatste werd trouwens op hetzelfde label gereleased als zijn eerste album, het Berlijnse Konsequent Records.

Roscosmos, de ruimte als leidraad

Vandaag de dag leven en werken verschillende mensen permanent in een baan om de Aarde en is ruimtevaart onmisbaar geworden in onze moderne technologische maatschappij. Roskosmos (Russisch: Роскосмос) is het bureau van de Russische overheid dat verantwoordelijk is voor Russisch ruimteonderzoek en lucht- en ruimtevaart. Ook meteen de titel voor zijn eerste album. 'Ik had thuis de prototypes van Lyra8 en The pipe liggen als test, producten van Russische makelij meer bepaald van Soma Lab.' Een Russisch merk waar Glenn vertegenwoordiger van is in Europa. 'Het leek me dus evident de inspiratie in die hoek te gaan zoeken.'

Met innovatieve geïmproviseerde, gevarieerde drumpatronen, IDM invloeden en militaire marsen schetst Linear Straight een complex maar transparant schouwspel. Hier weinig 4/4 techno te bespeuren, eerder een uniek geheel van breaks en ritmes die we eerder terug vinden op labels als 47.

Daarbij beweegt de Belg voortdurend op en neer tussen nervositeit en rust; tussen energie en sereniteit. Tussen de beukende beats van 'Ancient Flute' en 'Neptun'; tussen het immer hypnotiserende en downtempo 'Perceus Cluster' en 'Vostok'. In 'Roscosmos' komt Keteleers vermogen om met de grenzen van genres te spelen tot zijn recht. Let wel, het album is eerder voor een niche, dat net iets verder gaat dan het usual boem tjak- principe. Niet de meest makkelijke weg om te bewandelen, maar eentje waar hij heer en meester in blijkt te zijn.

Het eerste album van Keteleer als Linear Straight 'Roscosmos' staat gepland voor release op het Berlijnse Konsequent-label op 23 november. Beluisteren is al mogelijk.