Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto

26/09/2018 / Sophie Daniels

Koning van techno en minimal Richie Hawtin terug in Kompass Klub (29/12)

Het vieren van nieuwjaar doe je niet traditioneel vanaf 31 december, maar wel op 29 december 2018. Op die dag komt niemand minder dan levende legende Richie Hawtin. Het lijkt wel een traditie geworden tussen de Gentse club en de Brits-Canadese dj want vorig jaar stond Richie Hawtin ook al geprogrammeerd; toen op zaterdag 30 december 2017.

Mensen die daar toen aanwezig waren, zijn het unaniem eens dat er weinig kan tippen aan een van de beste dj's ter wereld in een van de beste venues van ons land. Mensen die niet aanwezig waren, krijgen nu dus een tweede kans om erbij te zijn. Na zijn passage op Laundry Day en Tomorrowland, weten we dat hij zijn wilde haren nog niet verloren is.

Richie Hawtin is doorheen de jaren altijd op zoek geweest naar nieuwe identiteiten als dj. Zo kreeg hij al in 1987 een plaatsje bij Detroit 96,3 FM via die andere legende: Jeff Mills. Hij kreeg dus eigenlijk een bijzondere plaats in de vroege fase van de ontwikkeling van de typische Detroit-techno.

Hij stak er op zijn 17e al bovenuit, want hij draaide niet zomaar wat plaatjes, hij experimenteerde toen al met 303's en 909's. Momenteel verschijnt hij meestal ten tonele met de PLAYdifferently Model 1-mixer van de Britse fabrikant Allen & Heath. We zijn dan ook razend benieuwd welke set-up hij gaat meebrengen naar Gent.

Daarnaast heeft hij een wijd spectrum aan genres op zijn rijkgevulde palmares; maar ook een heleboel aliassen waarvan de stijlen toch wel divers zijn. Zijn bekendste alias is toch wel Plastikman. Bovendien kan je hem onder andere ook kennen als F.U.S.E., Spawn of Cybersonik.

30 jaar later staat de heer Hawtin nog steeds op podia van de allergrootste evenementen in de wereld. Zo stond hij dus al meerdere keren op Tomorrowland, is Ibiza geen onbekend terrein en kan hij nog steeds de boel afbreken in Canada en de Verenigde Staten. 

Als je hem al eens aan het werk hebt gezien, weet je dat 29 december legendarisch wordt in de Gentse technotempel. Tickets zijn voorlopig beschikbaar via deze link.

© Foto door NACHTSCHADUW