Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
BROEI

05/07/2023 / Evelyne Vanherf

De hechte vriendengroep achter het Gentse collectief Matendraaiers

We spraken met de oprichters over hun collectief, open dj booth en hun eerste open air nu zaterdag!

Afgelopen maand waren we nog te gast bij hun open dj booth waar ze 1 keer per maand opkomend talent in de kijker zetten. Dit weekend verrassen ze ons met een 12 uur durende outdoor en indoor rave, en dat op Ternatse bodem. Dit Gents collectief barst van de artiesten met allemaal éénzelfde doel: samen plaatjes draaien. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Open dj booth Matendraaiers
©

Open dj booth Matendraaiers

Artiesten achter het Gentse collectief Matendraaiers

Maandelijkse meetups, een gemeenschappelijke interesse en de passie voor muziek, zorgden ervoor dat ze naast het draaien op privéfeesten en verjaardagen een stapje verder gingen en het Gentse collectief Matendraaiers opstartten. Samen met de organisatie BROEI willen ze opkomend talent een duwtje in de rug geven en klaarstomen om voor een klein of groot publiek te draaien. 

Het is een collectief dat bestaat uit verschillende dj's, producers en creatievelingen. Eén voor één zijn het artiesten die graag achter de draaitafel staan en dat merk je meteen als je ontdekt wie de oprichters zijn van dit collecief. En dat zijn er heel wat! Dj's bekend onder de naam Kruul, Skajan, Mission Control en Lottak. Helemaal vanuit Brussel en resident bij Stimular, niemand minder dan KMXX aka CLVII. Met daarbij producers zoals Driss Capone, ALTEREGON en Polska. Voor de leukste foto's op de dansvloer, fotograaf Denkraam, achter de decks ook wel gekend als BALAKLAVA404 . Maar ook mede organisatoren van Planet Paradise en Secret Garden zoals dj Nevel (ook grafisch ontwerper), ALTEREGON en Polska behoren tot de oprichters. Voor zij die denken dat er niet nóg meer talent in een collectief kan zitten, reken daar dan nog de oprichter van meme-tekno bij, Epseworst. Een hechte vriendengroep die barst van talent en dit wil delen met iedereen die ervoor openstaat. 

(Lees verder onder de afbeelding)

BROEI
©

BROEI

We spraken met de oprichters over hun collectief, open dj booth en hun eerste open air nu zaterdag:

Vanwaar kwam het idee om te starten met een collectief?

We staan allemaal graag achter de draaitafel en naast het draaien op onze privéfeesten zijn we met Matendraaiers ook begonnen met het afspreken om samen platen te draaien. Onze maandelijkse meetups gaven ons allemaal meer en meer zin en vertrouwen om voor een publiek te draaien i.p.v. gewoon in onze living.

Wat is jullie doelpubliek?

Vrienden, vrienden van vrienden en mensen die graag vrienden willen worden!

Wat willen jullie bereiken met jullie collectief?

Onze eerste missie was een open air te mogen hosten, die droom gaat nu zaterdag 8 juli in vervulling. De volgende missie is een stage op een festival te mogen hosten!

Staan er nog leuke projecten op de planning? 

Tijdens de Gentse Feesten hosten we vrijdag 14 juli een avond in de Roes en 17 juli in Broei. Vanaf augustus organiseren we tot november opnieuw elke tweede woensdag van de maand een open dj booth en blijven we op zoek gaan naar events waar we met Matendraaiers een avond of een stage mogen hosten.

Jullie organiseren 1 keer per maand een open dj booth om opkomend talent in de kijker te zetten. Vanwaar kwam dit idee?

Met onze maandelijkse meetups, die we al deden voor we deel uitmaakten van BROEI, hebben de leden van het collectief allemaal enorm veel vertrouwen opgebouwd. Die meetups hebben ons klaargestoomd om voor een publiek te spelen en die ervaring willen we nu ook aan buitenstaanders aanbieden. Daarom organiseren we 1 keer per maand een open dj booth. Zo willen we opkomend talent de kans geven om ervaring op te doen, te connecteren met andere dj's en collectieven om zo voor een (klein) publiek te draaien en de drempel naar performen op een echt event te verlagen. Iedereen is welkom! Om te draaien, dansen of gewoon gezellig iets te drinken. Verzamel je beste plaatjes op een stick, kom naar BROEI te Gent, schrijf je naam op de lijst en ervaar 20 minuten hoe het is om voor een (klein) publiek te spelen en dat op een zeer gezellige locatie. 

Kan je wat meer vertellen over de organisatie BROEI? 

BROEI is een open huis te Gent dat ruimte biedt aan organisaties, collectieven of particulieren die werken met jongeren. Wij als organisatie krijgen van mei tot en met november de tijd, ruimte, ondersteuning en middelen om samen met hun een half jaar lang te doen, denken, experimenteren en maken. Het doel van BROEI is dat iedereen kan leren van elkaar, inspireren, ondernemen, elkaar stimuleren en samen bouwen aan een nieuw collectief verhaal. Maar ook is het een plaats waar je kan gaan studeren of gezellig iets kan gaan drinken. En daar wouden wij graag deel van uitmaken. We vinden het een geweldige organisatie die zich inzet voor jongeren en we kunnen niet wachten tot het Duivelsteen verbouwd is en we ook daar vanalles kunnen gaan organiseren. 

Dit weekend hebben jullie een open air op de planning staan samen met Binnenste Buiten en het jeugdhuis Ternat. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Eliaz is een goede vriend van het collectief en na een eerste geslaagde editie van Jeugdhuis Ternat invites Matendraaiers zag hij en de organisatie van jeugdhuis Ternat het voor deze editie net iets groter. Hierdoor is er op zaterdag 8 juli ook een deel open air bijgekomen. Dit zijn het soort samenwerkingen die wij het liefst hebben. Venues die iets willen organiseren en op zoek zijn naar collectieven om mee samen te werken.

Wat mogen we verwachten van de 12 uur durende open air?

We beginnen outdoor met house, funk en uptempo van dj Delivery Guy, die afgelost wordt door onze eigen medeoprichter dj Skajan. Dit wordt gevolgd door zwoele house en live house van BonTemp. Vanaf 23 uur gaan we indoor verder met ons feest en bouwen we snel op met stevige trance en techno van onder andere MÆNA, Bashir, dj Keet en sluiten zo het indoor stage af met tekno van Epidemie (Subway Shamans). We gaan voor een ongezien house & technofestival en dat op Ternatse bodem. 

Tot slot: wat willen jullie meegeven aan beginnende dj's? Waarop moeten ze letten?

Blijf niet te lang plakken in uw eigen living, probeer zoveel mogelijk onder vrienden plaatjes te draaien, leer van elkaar en heb vooral geen schrik om fouten te maken (want iedereen maakt fouten).

Kopfoto: ©

BROEI

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête