Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

15/12/2015 / Raisa Moureau

Het beste van 2015 : festivals

2015 loopt ten einde. Hoog tijd dus om een jaarafrekening te maken van de hoogtepunten van het jaar.

De festivals schieten als champignons uit de grond, maar welke zijn nu echt de moeite? Voor welke moet je volgend jaar zeker een kaartje versieren? Onze top 5 in willekeurige volgorde (neen, we kunnen echt niet kiezen):

XO Belgium

Extrema Outdoor heeft zichzelf ondertussen echt wel op de kaart gezet in het festivalgebeuren. Extrema ging dit jaar voor meer. Meer feest: van 2 dagen feest naar 3 dagen nog meer feest. Meer stages: je kon op maar liefst 13 stages genieten van kwalitatieve beats. Meer muziek: 97 artiesten stonden paraat om de beste techno en house in onze oren te knallen.

Line up 10/10

Jamie Jones, Dave Clarke, Len Faki, Adam Beyer, Alan Fitzpatrick, Ida Engberg, Adam Beyer, Marco Bailey, Tale of Us, Kollektiv Turmstrasse, … Moeten we nog meer zeggen?

Locatie 9/10

En dan hebben we nog niets gezegd over de locatie. Iedereen die al wat dansjes geplaceerd heeft met een ondergaande zon, langs de plas met de voetjes in het zand, kan niet ontkennen dat dit gevoel magisch is.

Pukkelpop

Een klassieker kan natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje. Pukkelpop is ondertussen een ancien onder de festivals in België. Elk jaar weer trekken we gewapend met tent en slaapzak weer naar de weien van Kiewit, naar een gebeurtenis die eigenlijk al traditie geworden is. Ook Pukkelpop voegt jaarlijks meer en meer elektronische acts aan het lijstje toe, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Line-up 8/10

Aan elektronisch geweld schiet Pukkelpop misschien soms wat te kort. Maar we mogen echt niet klagen met namen als Jamie xx (wowowow), Adam Beyer, Karenn, Len Faki, De Sluwe Vos en Charlotte de Witte (toen nog Raving George). Namen als Limp Bizkit en The Offspring geven als gouwe ouwe nog net dat extraatje.

Locatie 7/10

Pukkelpop is gewoon Pukkelpop:  een grote festivalwei as it should be.

We are FSTVL

Grenzen verleggen nemen we soms heel letterlijk. Dit festival in Upminster, bij Londen stond bovenaan ons lijstje van 2015. We trokken enkele dagen naar Londen om de sfeer op te snuiven bij de Britten. Om het even kort samen te vatten: de muziek was de crème de la crème en de lads en lasses zagen eruit alsof ze uit een aflevering van Geordie Shore kwamen. Maar die Britten, ze kunnen er wat van. De sfeer was echt top.

Line-up 10/10 10/10 10/10!!!

Eerlijk gezegd schiet dit festival er dit jaar toch voor ons uit qua line-up. Ook al was het moeilijk om de timetable te pakken te krijgen. Deze werd op voorhand niet bekend gemaakt maar kon je voor een schamele 15 pond wel op het festival aankopen, scandaleux. Maar ja je hebt wel helden als: …. En die wil je natuurlijk voor geen geld van de wereld missen.

Locatie 6/10

De stages waren op zich nog wel cool maar een wei is maar een wei. Daarbij kwamen we ook nog tot de vaststelling dat Upminster helemaal niet zo dicht bij Londen is. 1 tram, 1 trein en 1 pendelbus waren tussen ons en het festival verwijderd. Wat dus maakt dat we toch wel 1.5 uur onderweg waren. Een camping had het festival niet, slechte punten.

Dekmantel

De place to be voor de pré-hipsters. Hier worden trends gekweekt, talenten van producers ontdekt en vooral héél veel gedanst.

Line-up 9,5/10

Dit is een line-up om u tegen te zeggen. Hier worden jaarlijks tientallen wonderkids op de affiche gezet. Het concept is zo populair dat het volgend jaar zelfs naar Australië én Kroatië uitwijkt. Artiesten als Hunee, Young Marco en Job Jobse kenden hier hun eerste succes.

Locatie 9/10

Eigenlijk vinden we vooral de stages geweldig. Je kan dansen in een grote serre, achter de dj als je wilt of in een donkere zaal terwijl de zon buiten schijnt. En dan hebben we het nog niet over de mainstage gehad.

Paradise City Festival

Een nieuwkomer in ons lijstje. Paradise City Festival werd afgelopen zomer voor het eerst georganiseerd in ons Belgenlandje. Dit festival in Perk bij Brussel beloofde een uitermate ecologisch en groen festival te zijn. Voor zover we er iets van kennen, voldeed het festival aan die groene verwachtingen. Lekker eten, voldoende verfrissing (wat wel nodig was in het warmste weekend van het jaar, 38 graden, shit), goede muziek en een adembenemende-prachtige-zalige-utopische locatie, wauw.

Line-up 8/10

Een mooie mix van indie en elektronische muziek op deze groene weide. Naar onze persoonlijke smaak mochten er ook een paar technonamen tussen zitten maar de dromerige muziek op deze dromerige locatie maakte wel het plaatje compleet.

Locatie 10/10 10/10 10/10 !!!

We vinden het heel moeilijk om in woorden uit te leggen wat we van deze locatie vonden. Het maakt je ook wel een beetje sprakeloos als je daar zo staat met die leuke house beats, met een heerlijke verse cocktail, aan een vijver met op de achtergrond een kasteel. Doe daar nog de zonsondergang bij -want oh ja, die heb je 2 avonden!- en je hebt dé perfecte locatie voor een festival. Het hele terrein is ook super leuk aangekleed met schommels, houten zitjes, allemaal heel feeëriek. Voor degenen die het dit jaar hebben moeten missen, geen vrees. De organisatie heeft al bevestiging voor dezelfde locatie in 2016!

Foto door Oogilles