Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Despacio by 2manydjs & James Murphy, in opdracht van FTI

10/01/2024 / Dieter Holvoet

Despacio, het wereldbekende soundsystem van 2manydj's en James Murphy, strijkt neer in Gent

Zeven speakers, één grote discobal en een trio connaisseur-dj’s.

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat de fameuze gebroeders Dewaele, a.k.a. Soulwax/2manydj's, samen met de New Yorkse James Murphy (LCD Soundsystem) Despacio oprichtten. In juli 2013 joegen ze in Manchester de eerste decibels door wat ontegensprekelijk een joekel van een soundsystem is: zeven torenhoge speakers, 48 McIntosh-versterkers en 50.000 watt aan vermogen. Verwacht je echter niet aan harde beukmuziek - ook al zou het soundsystem dat gerust wel aankunnen. Despacio betekent traag in het Spaans, het is de bedoeling om bezoekers mee te nemen op een zes uur durende auditieve trip, voor een groot deel bestaande uit edits die exclusief voor het concept zijn gemaakt.

Zoals steeds binnen de soundsystemcultuur draait het concept niet om de artiesten: terwijl zij ergens in een hoekje verscholen staan kan jij je aandacht richten op je medemens, de muziek en de discobol. Als kers op de taart spelen de drie spelen enkel op vinyl, want daarvoor is het soundsystem specifiek ontworpen. Je hoort het: clubbing in zijn puurste vorm. Wil je graag meer leren over dit tot de verbeelding sprekende concept? Lees dan zeker Humo's interview/verslag tijdens een editie in Miami. 

Op 16 en 17 maart zal het Despacio dus voor het eerst in België landen tijdens het openingsweekend van FTI Gent – het Gentse deelfestival van Flanders Technology & Innovation. Maar ook de locatie is bijzonder: het Wintercircus is een Gents monument dat de voorbije jaren een grondige makeover kreeg en vanaf de zomer van 2024 ongetwijfeld het kloppend hart wordt van de Gentse muziekscene. Afgelopen maanden gingen er al feestjes door van o.a. Burenhinder en Butternut - die laatste bleek zelfs één van onze meest favoriete events van het jaar. Lees er meer over in ons artikel naar aanleiding van de opening van deze venue.

We hebben met Despacio al in Londen, New York, LA, Miami en Barcelona neergestreken. Nu kunnen we er eindelijk ook thuis mee uitpakken. Wij (en James Murphy, die eveneens dol is van Gent) kunnen niet enthousiaster zijn om er thuis onze thuis van te maken.

Stephen & David Dewaele
2manydjs

Tickets

Zoals je kan verwachten waren de 2 x 1.500 tickets voor dit veelbelovende feest in een mum van tijd uitverkocht. Je hebt echter nog een laatste kans: op vrijdag 12 januari om 10u wordt naast de bekendmaking van het volledig programma ook nog een zéér beperkt aantal tickets verkocht.

Kopfoto: © FTI

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête