Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Flugzeug Music-Art-Design

17/12/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

#zaakvandemaand: Flugzeug Music-Art-Design (Leuven)

Een zaak met een uitstekende selectie aan platen en een attente uitbater

Op de drukke Diestsestraat in Leuven, die gedomineerd wordt door kledingzaken, snackbars en cafétjes, vind je dit gezellig winkeltje terug. We kwamen binnen en kregen meteen een vriendelijke 'hoi' in een Nederlands/Leuvens accent toegeworpen van de goedgeluimde, excentrieke uitbater achter de kassa. We lieten de drukte en het geroezemoes van de winkelstraat achter ons voor een fijn gesprek met de eigenaar van Flugzeug: Joël. 

Vanwaar kwam het idee om met deze platenwinkel te starten?

Ja kijk, muziek zit in mijn genen. Ik kocht mijn eerste plaat toen ik 8 jaar was en sindsdien ben ik niet gestopt (lacht). Daarnaast ben ik ook actief als sitarspeler bij Alpacas Collective. Het is ook gewoon altijd een droom van me geweest, hè, en op een gegeven moment heb ik het ook gewoon gedaan. Je moet als ondernemer die stap durven zetten, wat niet altijd gemakkelijk is natuurlijk. Al zeker sinds de coronacrisis. Wij hebben het geluk gehad dat we toch een jaar hadden om een vast en trouw klantenbestand op te bouwen. 

Hoe zijn jullie die coronaperiode doorgekomen?

De eerste dagen van de lockdown zat ik nog wat in die bubbel van rust, weet je, maar na een tweetal weken besef je wel van: 'Oh, ik heb wel een zaak die moet blijven draaien!' En de kosten die aan de winkel vasthangen, die liepen wel door. En dan ben ik beginnen werken op bestelling. Ik stuurde zo veel mogelijk dingen naar klanten door en leverde met de fiets aan huis. Het was fijn om te zien dat er nog veel klanten waren die me in deze periode hebben gesteund door toch te blijven kopen.

(Lees verder onder de afbeelding.

Foto  van Flugzeug Music-Art-Design
© Flugzeug Music-Art-Design

Wat zijn voor jouw de belangrijkste eigenschappen van een goede platenwinkel?

Ten eerste moet er een gemoedelijke sfeer aanwezig zijn. En hoe creëer je die? Door als uitbater goedgezind en behulpzaam te zijn. Je hebt winkels met platen, maar daarom ben je nog geen platenwinkel. Ik vind niks verschrikkelijker dan van die zaken waar je niet eens een 'hallo' krijgt of hulp van de eigenaar. Want waarom heb je dan een fysieke winkel? Kan je evengoed online beginnen verkopen (lacht). Ik ben misschien ouderwets, maar ik hou van die oude manier van aanpakken. 

Als ik zie dat er een klant tussen de funkplaten aan het snuisteren is, dan leg ik een funkplaatje op in de winkel. Of nog beter, ik ga naar ze toe en vraag of ik ze eventueel kan helpen met zoeken. Laatst bijvoorbeeld had ik een klant uit Brazilië over de vloer en die vroeg me of ik geen Belgische dark wave platen had. Nu, ik weet wat dark wave is, maar ik ben er ook niet heel erg in thuis. Dus ik begin al de bakken te doorlopen en ik vind er uiteindelijk 4 terug. Nou, die klant heeft ze uiteindelijk allemaal gekocht. 

En ten tweede moet je kunnen luisteren naar de muziek die je wil kopen. Tegenwoordig mag je in sommige winkels niets meer uit de plastic verpakking halen. Ik zie het hier soms ook. Klanten die dan een plaat vinden en de tracks op Spotify beluisteren door de speaker van hun telefoon. Dan zeg ik: 'Hey, kom eens hier (lacht)!' Vervolgens snij ik het plastic open, haal ik de plaat uit de hoes en leg ik 'em op. Die kwaliteit is veel beter dan zo'n klein speakertje van je gsm.

Ten laatste, iets wat ik zelf wat heb onderschat, is de hele business kant van het verhaal. Je mag nog zo gepassioneerd bezig zijn met muziek, aan het einde van de dag moet er wel wat geld in het laatje zitten. Om nieuwe platen te kopen en jezelf te kunnen onderhouden natuurlijk. Maar daar komt ook mijn persoonlijke aanpak van pas. Ik ben niet goed met namen, maar als ik je gezicht zie, weet ik meestal wel nog wat je vorige keer bij me hebt gekocht (lacht). Dus dan stel ik die klant in kwestie wat nieuwe soortgelijke platen voor. Soms vind 'ie dat goed, soms ook niet. Maar ach ja, you win some, you lose some.

Wat is de beste recordstore die je zelf ooit hebt bezocht?

Hmm, daar vraag je me wat. Ik ben zelf afkomstig uit Nederland en heb in mijn jonge jaren een tijdje in Rotterdam gewoond en mijn favoriete winkel daar was Demon Fuzz Records. Deze zaak werd uitgebaat door twee fantastische gasten die me altijd zo goed hebben geholpen. Zij hadden een erg grote kennis van muziek en creëerden een heel goeie vibe in de winkel. En wat mensen soms ook vergeten is dat zo'n platenzaak ook een ontmoetingsplek is voor muzikanten en waar nieuwe creatieve projecten uit kunnen ontstaan. 

Je hebt in Leuven nog andere zaken, zoals Bilbo, Keineig of Giraffe. Hoe probeer je je met jouw winkel te onderscheiden?

Ik denk dat je bij mij komt om muziek te ontdekken die je nog niet kent. Bij Bilbo heb je de ietwat bekendere releases of bijvoorbeeld bij Keineig heb je veel classic rock beschikbaar. In onze winkel vind je dan weer veel nicheplaten terug in verschillende genres als soul, funk, psychedelische muziek, experimental, dub enzovoort. Maar ik vind niet dat je dan moet concurreren met de andere winkels. Als bepaalde klanten bij mij komen vragen naar een bepaalde plaat of stijl waarvan ik weet: 'Oh, Keineig heeft die zeker liggen.' Dan stuur ik de klanten ook naar daar en dat gebeurt omgekeerd ook. 

Welke plaat van het moment moeten we volgens jou absoluut beluisteren?

Hmm, ik heb wel een leuk plaatje binnen die de lezers wel zullen kunnen smaken. Onlangs kregen we het debuutalbum 'Subtropic Cosmos' binnen van de Japanse artiest Hitomi Moriwaki. Luister zeker naar 'Adventure', waar een rappende Moriwaki begeleid wordt op experimentele electronica.

Kopfoto: © Flugzeug Music-Art-Design