Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Cerrone

28/10/2022 / Sophie Daniels , Dieter Holvoet

Interview met Cerrone, de supernatural discoman die al meegaat sinds de jaren '70

Over zijn nieuwe album, de evolutie en nieuwe talenten van het discogenre.

Hij is één van de pioniers van de disco, wordt in één adem genoemd met Giorgio Moroder én heeft zopas een nieuw album op zak. De 70-jarige Fransman drukt al vanaf eind jaren 60 zijn stempel op synthesizermuziek en beïnvloedde later artiesten als Daft Punk en Cassius, maar ook ondergroundproducers als iF, Legowelt en Todd Terje.

Zijn carrière startte met het nummer 'Love in C Minor', een track die per ongeluk een hit werd. Cerrone vond niemand om de plaat uit te brengen, dus startte dan maar zelf een eigen record label Malligator Records. Een financieel risico, zeker in die tijd, want hij besloot uit eigen zak 5.000 vinyls te persen.

Door een administratieve fout belanden een paar exemplaren in Amerika. De track werd opgepikt door een aantal Amerikaanse DJ's en werd prompt een dikke hit in discotheken. Platenmaatschappijen toonden plots wel interesse en hij kreeg een contract voorgeschoteld bij het Amerikaanse Atlantic label.

De track werd een succes en ging maar liefst 3 miljoen keer over de toonbanken. 

De plaat werd een mijlpaal in de discogeschiedenis en een onmisbare schakel in de ontwikkeling van de uiteindelijke dance muziek. In totaal bracht Cerrone sindsdien meer dan 20 albums uit en voorzag hij ook films van muziek. 

Nu komt de discokoning met een nieuw album op te proppen genaamd 'Cerrone by Cerrone', een compilatie - noem het een set - van allemaal herwerkingen van zijn oude nummers. 17 klassieke nummers en cult-favorieten om precies te zijn, uit een carrière van meer dan 50 jaar, herwerkt door gastmedewerkers, waaronder Dimitri From Paris, Mercer en Joey Negro.

'Eigenlijk noem ik het geen herwerkingen. Een herwerking is een dub mix en dergelijke, maar dat is dit alles behalve. Dit zijn quasi nieuwe producties', aldus Cerrone. 'Deze keer heb ik ook een hele andere methode toegepast waarbij ik de tracks allemaal live heb uitgetest op een publiek. Door de reactie van het publiek af te leiden, kon ik de tracks blijven bijwerken tot ze perfect waren.'

Cerrone

Op zijn album hoor je zijn eigentijdse vintage zwoele disco terug. 'Dit is was het publiek wilt, ze vragen steeds naar de vintage sound. Ik heb de a capella uit de tracks gehaald en die er op een moderne manier weer ingestoken. Meer compact gemaakt.' En dat is ook meteen hoe dat de discosound de voorbije jaren geëvolueerd is. 'Eind jaren '70 haatte veel mensen disco. It was fucked. De zogenaamde Disco Sucks movement. Er waren nog wel een paar opflakkeringen, maar van een echte heropleving kon je jaren niet spreken', aldus Cerrone

De laatste jaren wint disco weer aan terrein, al is de stijl natuurlijk wel wat gemoderniseerd. 'Purple Disco Machine is hét aanstormend talent in het discogenre. Ik nam afgelopen zomer met hem de track Summer Lovin' op. Fantastische producer!', tipt Cerrone. 'De single werd opgenomen ter gelegenheid van dit bijzondere jubileumalbum.'

Cerrone mag gerust dé onderschatte genie van de disco genoemd worden. Zijn nieuwe album is één doorlopende muzikale reis door zijn disco oeuvre van de voorbije jaren. Maar luister gerust zelf!

Tracklist

 1. Give Me Love
 2. My Desire
 3. Got to Have Lovin
 4. Look for Love (The Reflex Revision)
 5. The Only One (Mercer Remix)
 6. Cerrones Paradise (Joey Negro Soulful Mix)
 7. Love in C Minor (Dimitri From Paris Remix)
 8. Je suis Music
 9. Standing in the Rain
 10. Call Me Tonight
 11. Took Me so Long
 12. The Impact
 13. Hooked on You
 14. You Are the One
 15. Striptease
 16. Supernature

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête