Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Billboard

01/06/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

Nieuw platform Époque brengt ode aan de geschiedenis van de Belgische clubcultuur

Verhalen, anekdotes, flyers, beeldmateriaal en gadgets krijgen een nieuw leven

Het platform Époque is het nieuwe geboortekindje van KNTXT en merch agency Andrea. De bedoeling is om een digitaal archief te vormen met interessante interviews en leuk beeldmateriaal uit de Belgische clubbing history. En dat is broodnodig. De documentatie over de Belgische clubcultuur is bijzonder pover in vergelijking met andere West-Europese landen. Daarnaast zullen ze ook per project club wear uitbrengen naar de hand van een Belgische ontwerper.

Cherry Moon archief
© Cherry Moon

Het eerste project werkt ronde de Lokerse club Cherry Moon. ‘The House of House’ dat jarenlang door Rudy Pincé werd uitgebaat, kent een legendarische reputatie onder de ravers van de jaren negentig en dat tot in het buitenland. België kende toen een erg losbandig uitgaansleven zonder sluitingsuren en waarvoor weinig vergunningen nodig waren. Dat is nu heel anders natuurlijk.

Eric Rozen
Eric Rozen, hoofdredacteur van het magazine Out Soon. © Cherry Moon

Nu, 30 jaar na haar oprichting, is Cherry Moon nog steeds een gegeven. Iedere clubber kent het logo of heeft de naam Yves Deruyter wel eens horen vallen. Zo is dat ook voor één van Belgiës meest gevierde dj’s, Charlotte de Witte. Haar sets en producties zijn nog steeds beïnvloed door de befaamde Cherry Moon sound. Binnenkort verschijnt er van haar dan ook een vintage mixtape op Apple Music die de Belgische club zal eren. Daarnaast heeft Otis Verhoeve, bekend van nacht en C12, de kledinglijn voor Cherry Moon ontworpen.

Uit het enorme en diverse Cherry Moon archief heb ik grafische elementen uit hun oorspronkelijke context geïsoleerd. Door ze samen te voegen is een unieke beeldtaal ontstaan die het hele ecosysteem van die tijd op een hedendaagse manier weergeeft.

Otis Verhoeve

Merch
© Daniil Lavrovski
Kopfoto: © Époque